Вера Йоурова: Няма страна, в която да не се набюдава риск за журналистите

12.10.2020 16:13 Пламена Томева
Вера Йоурова

Първият доклад за върховенството на закона в България подчертава, че в страната има силно политическо влияние върху медиите. Друга притеснителна тенденция са онлайн атаките срещу журналисти, разобличаващи случаи на корупция. Това заяви зам.-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова по време на виртуална конференция под надслов „Свобода на медиите в България”. Събитието се състоя онлайн в понеделник.

"Когато представих първия доклад на ЕК за върховенството на закона в ЕС преди 2 седмици категорично заявих, че ЕК търси диалог не само с членките на общността, но с Европейския парламент, с националните парламенти и с всички заинтересовани лица", каза Йоурова като подчерта, че това е първият път, когато ЕК анализира толкова отблизо върховенството на закона в целия ЕС. Един от четирите стълба на доклада е медийният плурализъм и свободата на словото.

"Всички сме съгласни, че свободните и независими медии са ключови за демокрацията, особено в условията на пандемия. От началото на кризата журналисите са на първа линия, за да ни информират. За жалост виждаме, че в Европа журналистите работят при все по трудни условия на политически атаки", каза зам.-шефката на ЕК.

Няма страна, в която да не се набюдава риск за журналистите, подчерта Вера Йоурова. Тя припомни, че в доклада на ЕК се посочва  липсата на прозрачност за собствеността на медиите.

Йоурова призова всички страни-членки на ЕС, включително България, да въведат в националните си законодателства правилата, предвидени от европейската Директива за аудиовизуалните медийни услуги. Последните промени в нея се прилагат от декември 2018 г. и трябваше да станат закон в държавите от ЕС до 19 септември 2020 г.

"ЕК иска да увеличи финансирането в следващия бюджет на ЕС за проекти, свързани с медийния плурализъм. До края на годината ще представим два плана за действие в областта на медиите", добави вицепрезидентката на ЕК и уточни, че единият от тях ще подкрепя дигиталната трансформация на медиите.

Йоурова разказа, че има множество случаи в различни страни от ЕС, при които журналисти са изложени на заплаха. "Всяка вечер получавам подобни сигнали по мейл, заради които не мога да спя нощем. Работата на журналистите е под ужасен икономически и политически натиск, но те са жертва и на физически заплахи", каза зам.-председателката на ЕК.
Вера Йоурова даде Нидерландия и Швеция за пример за добри практики в областта на защитата на журналистите. Тя призова и за повече прозрачност при политическата реклама.

Чрез видеоконферентна връзка участваха румънската евродепутатка Рамона Стругариу от групата „Обнови Европа”, представителят на „Репортери без граници” Павол Шалай, ръководителят на отдел „Информационно общество” в Съвета на Европа Патрик Пенинкс.

Други от От страната и света

Шествие и цветя за 121 г. от рождението на Гоце в Благоевград

С шествие по главната пешеходна улица и полагане на цветя пред паметника на Гоце Делчев благоевградската общественост се поклони пред паметта и делото на великия български революционер

Тленните останки на княз Кардам Търновски са положени в гроба му в криптата във Варна

На Велика събота бяха положени тленните останки на Княз Кардам в гроба му в криптата във Врана в присъствието на Негово Величество Царят, Нейно Царско Височество Княгиня Мария- Луиза

Катастрофа с три коли край Омуртаг, движението е ограничено

Един човек е пострадал при катастрофа в района на Омуртаг, съобщава БТА. Инцидентът е станал между три автомобила около 12:15 часа. Има пострадал, откаран е за преглед в лечебно заведение

Деца и родители боядисваха яйца в манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали

За поредна година манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча" в Кърджали посрещна над 100 деца и техните родители, които се включиха в боядисването на великденски яйца на Велика събота, предава БТА

Несебър вече е пълен с туристи

Две седмици преди официалното откриване на туристическия сезон, Несебър е пълен с посетители. Поредицата от почивни и празнични дни очаквано привлякоха ранните туристи

>