Неочакваната сватба на Филипа Иванова и шефа в БНТ Ивайло Огнянов по време на COVID

11.10.2020 13:10 Цветелина Шенева
Филипа и Ивайло на излизане от храма след венчавката СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И БНТ
Отец Николай Георгиев венча младоженците в катедралния храм “Света Неделя”.
Венчавката на Филипа и Ивайло
Младоженците малко след сватбата си
Първият танц на Филипа и Ивайло като семейство Огнянови
Филипа с колегата си от "По света и у нас" Спас Кьосев
Филипа и Ивайло успяха да си вземат няколко “медени ” дни след сватбата.
Филипа и Ивайло събраха най-близките си на венчавката си.
Ивайло Огнянов с патриарх Неофит
Филипа избра красива дълга рокля с едно рамо за сватбата си.

В последната слънчева неделя, два дни преди да дойде есента, хубавата водеща на “По света и у нас” Филипа Иванова се омъжи за любимия си Ивайло Огнянов. Сватбата им бе на 20 септември 2020 г., но датата не е избрана заради някакво конкретно търсене на числата 2 или 0 - просто младоженците искат бракосъчетанието им да е в неделя, а тогава по график на Филипа ѝ се падат няколко поредни дни почивка.

Часове след като двамата се вричат пред Бога, хубавата новина за сватбата излиза и в централната емисия “По света и у нас”. И това не е учудващо - не само Филипа е част от екипа на обществената телевизия, но и Ивайло работи там - той е програмен директор на БНТ 1. За доста колеги новината е изненада - Филипа и Ивайло никога

не афишират личните

си отношения на

работното място

Но когато новото семейство Огнянови се връща на “Сан Стефано” 29 след няколкото “медени” дни почивка, всички ги посрещат сърдечно и им пожелават да са много щастливи заедно.

Филипа и Ивайло се познават от близо 15 години. Първата им среща е случайна - покрай обща приятелка на вечеря. Но се сближават чак 7-8 години по-късно, след като се виждат отново, вече в коридора на втория етаж на БНТ.

“Тогава нито един от нас не проявяваше откровен интерес към другия. Истината е, че с времето първо станахме приятели, а след това се преоткрихме като партньори”, разказва Филипа. Предложението за брак идва преди няколко години. На тяхно любимо място близо до София Ивайло пита Филипа дали ще се омъжи за него. Тя казва “да”, но планове за сватба няма - всеки от тях е доста зает с работата си. Миналата зима Ивайло няколко пъти обяснява на любимата си, че лятото ще се оженят. Но тя изобщо и не подозира колко е сериозен в това. Докато един ден вече е избрал и зала за сватбата им. Идва нейният ред да посочи дата. “Това се случи в края на юли тази година.

Организирахме

сватбата за малко

повече от месец

Имахме късмет, че не затегнаха отново противоепидемичните мерки в последния момент.”

Всъщност цялата организация около бракосъчетанието и празненството след това е съобразена с пандемията. Филипа и Ивайло канят само най-близките си приятели и роднини, а почти всеки от гостите ги пита дали ще има достатъчно разстояние между масите в ресторанта. 

Църковният брак е в катедралата “Света Неделя”, а ритуала извършва отец Николай Георгиев, който е  и предстоятел на митрополитския храм. “При посрещането на гостите не се прегръщахме и целувахме дори с най-близките. Странно усещане. Дори в този празничен ден, изпълнен с възхитителни емоции, да не можеш да го изразиш физически към хората, които си избрал да са до теб.  Преди събитието дори купихме маски, за да раздаваме на хората, които изпитват притеснение”, разказват младоженците.

Сега, след като е минала емоцията от сватбата, и двамата са щастливи от решението си. “Чувствам се великолепно, по-заета и по-отговорна. Приятно е да не мислиш само за себе си   и да знаеш, че друг мисли за теб в някои моменти”, усмихва се Филипа.

Тя започва професионалния си път още като студентка по журналистика в Софийския университет. Тогава прави студентската си практика в БНТ в предаването “Здраве”, което по-късно е преименувано на “Денят отблизо”.

Главният редактор на продукцията Михаил Висонов я кани да остане в екипа като стажант. “Не крия, че беше изключително трудно, защото с всеки изминал ден се убеждаваш, че наученото в университета няма общо с реалната журналистическа практика. Щастлива съм, че екипът на предаването ми гласува доверие и ми позволи да се развия като репортер, сценарист, редактор и водещ”, разказва тя.

След края на стажа разбира, че се търсят хора за новинарския екип на БНТ 2. Филипа започва работа там като вътрешен и международен редактор. Един ден

водещият на новините

казва, че напуска, и

предлагат на Филипа

да се опита да

го замести

“Спомням си, че имах стотици репетиции преди първия си реален ефир. За мен журналистиката е призвание. Хубаво е, когато младите хора избират журналистиката, да не го правят, защото искат да станат известни, а да изберат професията заради основните ѝ принципи и предназначение - а именно да бъде в полза на обществото”, обяснява тя.

Никой от семейството ѝ не се е занимавал професионално с журналистика като нея. Филипа е родена и израснала в София. Като малка няколко пъти си играе на тв водеща и дори кани сестра си да ѝ е събеседник. Но пораства и игрите остават на заден план. Завършва Националната финансово-стопанска гимназия с профил счетоводна отчетност, но решава, че счетоводството не е професията, в която иска да се развива. Избира да учи телевизионна журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”, а след това завършва и магистратура по “Продуцентство и креативна индустрия”.

Филипа е водеща на централната емисия “По света и у нас” по БНТ 1 от около 2 години. “В началото изпитвах голямо притеснение, защото близо 5 години по БНТ 2 винаги съм водила новините сама, като паралелно с това бях и делегиран продуцент. Винаги ще съм благодарна на Спас Кьосев за проявеното търпение и разбиране към мен в началото на съвместната ни работа. Отговорността беше голяма, защото “По света и у нас” е емблемата на БНТ и на новинарските емисии на телевизионния пазар у нас. Неслучайно това са новините с най-голямо обществено доверие”, казва тя.

Новините са онова, което Филипа винаги е искала да прави. Но за нея задоволството е наистина голямо, като започне емисията с нещо положително. Така например в началото на тази седмица откриващият анонс в “По света и у нас” е за двама български гении по квантова физика и информатика, които са носители на наградата в конкурса “Джон Атанасов”. Единият разрешава 100-годишен спор между бащите на квантовата физика Алберт Айнщайн и Нилс Бор - случайни ли са квантовите скокове. “Експериментът му променя основите на физиката и ще революционизира употребата на квантовите компютри. Това според мен са важните новини. Тези, които променят света по някакъв начин и ще имат полза за хората. За съжаление, всеки ден ще има катастрофи или инциденти, които често също са водещи теми в емисиите.”

За нея воденето на новини не е просто изчитане на най-важното от деня, а мисия. “Днес престижът на професията е застрашен от фалшивите новини и от хора, които нямат базисни разбирания за плурализъм и етични принципи в журналистическата професия. Да си водещ на новини, е професия за разсъждаващите, мислещите и отговорни хора, които търсят, намират и показват реалната действителност без манипулации заради рейтинг”, категорична е Филипа.

Работата, съвсем разбираемо, е честа тема на разговори с любимия ѝ мъж. Двамата обичат да си споделят, но

никога не си дават

съвети или не си

налагат един на друг

някакви решения

- все пак макар и двамата да са част от обществената телевизия, се занимават в много различни сфери.

Ивайло е роден в София през 1983 г. и с родителите си живее в Банкя, откъдето е родом баща му. В основното училище се занимава с футбол. “Спортът ми е дал, но и отнел много. След сериозна травма на коляното и две последващи операции преосмислих доста неща”, разказва той. Ивайло завършва висшето си образование в УНСС със специалност “Стопанско управление” и магистратура по бизнес администрация. Малко след това заминава за САЩ с нагласата да остане там постоянно. Прекарва зад океана почти две години с прекъсване и се прибира окончателно през есента на 2005 година. През 2008 г. в БНТ е обявен конкурс за длъжността “директор на продукция” и той решава да кандидатства. Печели конкурса и така започва кариерата му в обществената телевизия.

Огнянов става

изпълнителен

продуцент на

“Домът на вярата”,

което тръгва като кратка документална форма по БНТ 2. “Искахме да покажем духовния живот и традициите на манастирите в България. Целта беше да достигнем до тези святи места и предадем посланията на духовниците, така че да достигнат до колкото се може повече хора. Най-голямата трудност беше да създадем доверие, за да ни допуснат за снимки. Повечето от монасите са аскетично настроени, далеч от светския живот. Други от манастирите са се утвърдили като просветни центрове. Искахме да покажем, че в тях има живот. Не са само история и музей”, разказва той. И наистина успява, доказателство за което са наградите от международни фестивали за филмите, посветени на Драгалевския и Гложенският манастир. Днес вече предаването се излъчвапо БНТ 1.

Междувременно Ивайло завършва и втората си магистратура - в Богословския факултет на СУ, като защитава магистърската си теза на тема “Документалният филм като средство за катехизация” по специалността “Съвременни аспекти на богословието”.

След опита като изпълнителен продуцент на няколко предавания от миналия октомври той става програмен директор на БНТ 1. “Като вярващ знам, че на човек му се дава толкова, колкото може да понесе. Знаех какво ме очаква, но се радвам, че имам екип, с който мога да работя. Отговорността е голяма, когато вземаш решения. Ако са добри, не очаквам похвала, това е нашата цел в крайна сметка. Но ако са лоши, си нося последствията. Знам го и се опитвам да съм прецизен”, казва Огнянов.

От началото на новия телевизионен сезон БНТ е със съвсем различна програмна схема - акцентът е върху нови, но и върху добре утвърдени актуални предавания, както и върху развлекателни издания като играта “Последният печели” с водещ Орлин Горанов и токшоуто “Събота вечер с Митко Павлов”. “Искахме да направим съществени промени. Целта ни е да увеличим значително нашата аудитория. Направихме сериозни проучвания, широки обсъждания с всички директори, за да прецизираме аспектите, от които зависи програмата”, обяснява програмният директор на БНТ 1. Сега на дневен ред е коледно-новогодишната програма. “COVID епидемията обърка доста планове, затова е голямо предизвикателство да направим хубава програма около празниците”, обяснява Огнянов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>