Кои комици ни разсмиват най-много днес

11.10.2020 11:00 Пенчо Ковачев
Михаил Билалов получи наградата "Златен кукерикон" за най-добра мъжка роля в комедиен спектакъл.
Камен Донев може да напълни зала "Арена Армеец"
Любо Нейков вече е голям и знае кой вестник да чете
Кръстю Лафазанов в добро настроение
Краси Радков като Гацо Бацов но не в студиото, а на футболния терен

Зуека и Рачков, Камен Донев, Любо Нейков,

Христо Гърбов, Кръстю Лафазанов, Краси Радков -

всички те дължат славата си на телевизиите

Какви комедийни актьори имахме едно времe, обаче тогава я нямаше наградата “Златен кукерикон”. Сега разполагаме с такава награда, обаче имаме ли достойни майстори на смеха за нея?

Оня ден директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов я връчи на Михаил Билалов. Да, да, същият - зловещият Джаро от “Под прикритие”, и ироничният водещ на “Стани богат” по БНТ.

Отличен е за изпълнението си в “Енергични хора” от Василий Шукшин, постановка на Николай Урумов в Старозагорския театър.

“Това е най-сериозната ми роля от години наред, а бях отличен като комедиен актьор. Чест е за мен, колеги”, призна награденият. Което си е сериозно доказателство, че днес хуморът, сатирата, смехът и шегата не са това, което са, и не са това, което бяха.

Кои са днес наследниците на Калоянчев, Парцалев, Мутафова, Лолова, Григор Вачков, Никола Анастасов, Тодор Колев... И още, и още. Кои са новите комици? Кой и как ни разсмива днес? На какво сега се смее българинът?

И преди, и сега телевизията е най-могъщото средство, което може да направи един актьор звезда, включително и комедийна. Преди обаче се снимаха и немалко филмови комедии, за последните 30 години я има 3-4 смешни филма, я няма. Театралната комедия е любима на актьорите, но тясната зала не им носи популярност, дори те със смях да събарят зрителите от столовете им.

Всички днешни най-известни комици станаха такива благодарение на телевизията.

Бургазлията

Димитър Рачков,

учил за геодезист и после завършил НАТФИЗ, сменя няколко театъра, стигна дори до Народния, но става разпознаваем, след като се появява в хумористичното предаване на БНТ “НЛО”.

В първите си изяви в него Рачков е свит и плах. И как няма да е, когато в трупата са колоси като Велко Кънев, Поппандов, Антон Радичев, Мамалев, Чочо Попйорданов.

Впрочем точно последните двама канят младежа в трупата. “Митко беше много съвестен, отговорен и всеотдаен. Бързо преодоля притесненията си и още по-бързо разви комедийния си талант”, спомня си Боряна Пунчева, режисьор на “НЛО”.

После идва поредицата “Пълна лудница”, в която образите на Жоро Бекъма и Ники Пънчев стават нарицателни. Учителка в Перник забранява на учениците са да произнасят онова провлачено “Доообре”, както го правеше Бекъма. В “Шоуто на Рачков” актьорът се шегува сам със себе си под името Пачков. Пародира и турския сериал “Перла”, наречен “Сакъз”, в който беше Рачкур и Шмъркан.

Телевизията съвсем обсебва таланта и го прави един от най-добрите водещи на забавни шоу програми: “Като две капки вода”, “Господари на ефира”, “Маскираният певец”...

Димитър Рачков е играл в двайсетина театрални постановки, бил е Яго, Хораций, страдал е като младия Вертер. Снимал се е в над 15 филма и сериали - предимно в епизодични роли, с изключение на филма “Суфле д'аморе”, където е нещастно влюбен в героинята на Ирини Жамбонас.

Последната му засега изява, съвсем миниатюрна с една реплика, е във “Възвишение” на Виктор Божинов. Вичо (Александър Алексиев) показва среден пръст, а героят на Рачков с цялата сериозност на света казва: “Това е стар знак, нов знак трябва...”

Мисля си дали киното и телевизията няма съвсем да забравят талантливия актьор, особено след като той тръгна да обикаля държавата с моноспектакъла си “Забраненото шоу на Рачков”, в което разкоства дисекционно телевизията като институция.

В последните години кажем ли Рачков, разбираме и Зуека. Прякорът му е толкова популярен, че сигурно и някои от най-върлите му почитатели не знаят, че се казва Васил Василев. Двамата изградиха страхотен тандем, в който

Зуека е приел

ролята на ководещ

Той е от Сливен, завършва НАТФИЗ през 1992 г., но още докато е в академията, се гмурва в предаването "Ку ку", в което изпълнява немалко роли, включително и кукловод на плюшената кукла, наречена "Мистър Ку-ку". След 1995 студенското предаване се трансформира в "Каналето", което вече не е студентско.

А след връме Зуека го напуска.
Наред с телевизионни изяви, Зуека участва и театър "Кредо", основан от тогавашната му съпруга Нина Димитрова. Постановката им "Шинел" се радва на уникален успех - показана е стотици пъти по целия свят на 8 езика. На Стената на славата пред Театър 199 - има пано с отпечатъци - послание и шарж, на Васил Василев-Зуека и Нина Димитрова.

Камен Донев

е актьорът,

който със своето "уан мен шоу" може не само да препълни арена "Армеец", но и да разсмее публиката до сълзи и спазми в корема. Представленията му се казват "Възгледите на един учител за народното творчество" и "За сватбите - песни, танци и истории за балканските земи".

Момчето от Русе, танцува осем години във фолклорния ансамбъл, ръководител на който е баща му, и завършва актьорско майсторство при проф. Азарян и Тодор Колев. От 1994 до 2009 г. е актьор в Театъра на Българската армия в София. През 1996 г. заедно с колегите си Стефан Вълдобрев и Мая Бежанска правят трио, чийто почти всички песни се превръщат в хитове. Най-големият, разбира се, е за белите маратонки на Старозагорската гара - "Обичам те, мила".


После тримата се разделят и във времето след това освен като актьор, Камен Донев се изявява и като и сценарист, режисьор, драматург, певец и хореограф.


Истински известен актьорът става с участието си тв шоуто на БНТ "Улицата" на Теди Москов през 2000 г. Тук младежът взема като първобраз своя учител по механотехника Георги Дечев и произнася монолози, които са като "потокът на съзнанието". Актьорът "пуска" първото изречение и по-нататък няма никаква представа къде ще го закара пълната импровизация.


"Да, няма никаква предварителна подготовка - признава Камен. - За мен импровизацията е винаги в посоката на някакъв проблем и когато се работи с Теди Москов е много хубаво и много благодатно, защото той като режисьор винаги изважда сериозни и значими проблеми. И когато имаш персонаж, който мисли по определен начин и когато му дадат да реши някакъв проблем, тогава вече комбинацията става интересна. И импровизацията си идва много на мястото. За мен няма нещо по-хубаво от импровизацията."

А публиката се смее, та се къса...

Най-голяма концентрация на квадратен метър на актьори, които разсмиват българите, се намира в комедийното телевизионно шоу "Комиците". Вижте само: Любомир Нейков, Христо Гърбов, Кръстьо Лафазанов, Руслан Мъйнов, Ненчо Илчев... Кой от кой по-смешен и пълен с импровизации.

Най-голяма концентрация на квадратен метър на актьори, които разсмиват българите, се намира в комедийното телевизионно шоу "Комиците". Вижте само: Любомир Нейков, Христо Гърбов, Кръстьо Лафазанов, Руслан Мъйнов, Ненчо Илчев... Кой от кой по-смешен и пълен с импровизации.
      Любомир Нейков

е от Червен бряг.

По професия електротехник, после завършва куклено майсторство в НАТФИЗ. От студентскта скамейка постъпва в тв предаването "Хъшове", което по-късно става "Шоуто на Слави". Изгражда много образи, имитира почти до съвършенство Иван Костов, Бойко Борисов и други политици.

През септември 2006 г., заедно с Евтим Милошев, основава продуцентска компания “Дрийм Тийм Прадакшънс”.

През 2007 г. заедно с Христо Гърбов, Кръстю Лафазанов и Руслан Мъйнов създават първото и единствено по рода си авторско комедийно предаване в българския телевизионен ефир "Комиците".

В него Нейков изиграва знаково смешни образи като Юра Мезозойски, Ванката, Ем Си Фараона, Ромът Дениров (пародия на Робърт де Ниро, мутрата Здравко, Ани Скандалич...

Филмите, в които участва не са много, но залагат на комедийния му характер. В суперпродукцията “Спартак” играе ролята на готвач във вилата на Лентул Батаиат. И по-малко от минута му стига, за да покаже, че освен готвач е и мъж с нежна душевност.

Готвач в посолството на име Коста Баничаров Нейков е и във филма “Мисия “Лондон”. Репликите му не са много, но са култови. Като например “Диви патици. С боровинков сос, с плодове и арпаджик. Правя гиии - един път!”. И още една реплика: “Е, ся си еба майката!”

Най-значимата му роля, естествено, е като Рангел Чеканов в много дългия сериал “Столичани в повече”.

Със своите 63 години варненецът

Христо Гърбов

е доайенът на "Комиците"

Роден е във Варна, учи за инженер, после завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, работи по разпределение в Хасково и Ловеч и през 1987 г. е назначен в Сатиричния с конкурс.

На него Катя Паскалева партнира на всички кандидати местата в Сатирата. Гърбов играе толкова смешно, че Паскалева губи дъх от смях и започва да го рита. Станислав Стратиев, който е главен художествен ръководител на театъра, казва:“Взимаме го този човек! Ако трябва, ще осовободим Катя, но него назначаваме... щом успя така да я разсмее...”

Когато влиза в “Комиците”, Гърбов има около 40 филма, но само в два от тях - “Аз, графинята” и “Ерудитъ”, режисьорите използват комедийното му богатство.

В театъра по-често използват този му талант. “Определено след “Улицата” на Теди Москов по БНТ хората взеха да ме възприемат като комедиен актьор. А съм учил драма”, признава Христо Гърбов.

Гледал съм Христо в “Още веднъж отзад” и “Вечеря за тъпаци” в Сатаричния театър, постановки на Иржи Менцел.

Смях до полуда. Веднъж Менцел го пита женен ли е. “Да, и съпругата ми е кинорежисьор”, хвали се Гърбов. “А, значи ти си много хитър”, казва Менцел. Гърбов продължава с хвалбите - наскоро жена му заснела много хубав филм - “Писма от Америка”. “Тя снима ли те в него?”, любопитства чехът. Не. “А, значи жена ти е много хитра!”, смее се Иржи Менцел.

Христо Гърбов е женен за Иглика Трифонова и при двамата има имат разделение на труда. Тя разплаква хората, той ги разсмива. Като Пегъзий Музовски, Гатьо Станков, Баджанака...

Кръстю Лафазанов,

е уникален комик

Той също е от Варна, и също е кукленик. Учи в един клас с Мая Новоселска и Теди Москов

Режисьорите бързо разкриват и комедийния, и драматичния му талант. Бил е Араламби в “Суматоха”, Полоний и Гертруда в “Хамлет” и, представете си с тази фигура и физионимия - Дон Кихот в постановка на Александър Морфов. А Владимир Пенев и граеше Санчо Панса.

В постановката на Теди Москов “Ромео и Жулиета" Кръстю е ... дойката. За тази роля обаче получава наградата “Аскеер-91” за Изгряваща звезда.

Теди Москов казва, че е следял своя състудент Лафазанов още от първи курс. И съвсем естествено той влиза в екипа на "Улицата", където има възможност да се развихри в цялата гама на комедийното пространство.

Той и Мая Новоселска са основните персонажи в шоуто. Лафазанов се превъплъщава в десетки герои в 15-те издания на "Улицата". Скечовете с него са смешни, той самият импровизира смешно и на публиката й е смешно.

Помните ли го като Страхил Божикравов Ц половин човек на половин работен ден, на половин работна заплата в завода за полупроводници, който живее в половин апартамент и половината му зъби са металокерамика, а другите са меки. Иска да каже на шефа си (Христо Гърбов) си, че е голям гъз, но не може понеже заеква и стига само "Шефе, ти си голям!".

Не мога да се сдържа да ви разкажа и един друг скеч, в който Лафазанов е едновременно в ролята на бащата и на синчето му - така, както си е плешив. Двамата вървят по улицата и си говорят:

- Тате, кога ще ходим на море?

- През зимата, тате.

- Тате, кога ще порасна?

-  Еба ли му майката, тате.

- Тате, защо мама винаги излиза от стаята?

- Щото тате много пърди...

- Тате, ти що пърдиш?

- Щото майка ти готви буламачи, тате.

- Тате, защо мама казва че си свиня?

- Щото мириша бе, тате.

Кръстьо Лафазанов е много търсен актьор. Сивито му е пълно с театрални и кино роли, в които актьорът щедро демонстрира всички нюанси на таланта си. Както сам казва: пол - мъжки, но мога да играя и жени (в комедии). Играл е в Народния театър и в Сатирата. Снима се в много филми, но още не изиграл голямата си роля. В "Комиците" е Кръсне Лафазановски, жената на Баджанаците, Намръщена чиновничка, учителят, които изпитва Ненчо Илчев

Добре е, че не изостави съвсем театъра и играе главната роля в постановката "Да, г-н премиер" в Сатиричния театър

Красимир Радков

е най-смешният комик

в моята лична класация

Начело на моята класация за нсмешен комик е Красимир Радков, когото можем да гледаме само в "Шоуто на Слави". Като повечето от героите в този текст и врачанинът от "Бацова маала" завършва актьорско майсторство за куклен театър.

След пет години във Врачанския театър е назначен в Сатирата. Въпреки че има над 30 роли и две номинации за "Аскеер" и той става известен благодарение на телевизионото шоу на Слави Трифонов, където през 2004 г. го води Любомир Нейков. Според Росен Петров, бивш сценарист на шоуто, в началото Радков тръгва трудно и спънато, но след напускането на Нейков изведнъж талантът му се отприщва с пълна сила.

Днес няма друг комик с толкова много актьорски превъплъщения като Касимир Радков. Той е съвършено различен като Гацо Бацов, Отец Нафърфорий, Шишо Бакшишо, Станислав Христов Христосков, Бай Шиле Попйорданов, Каналин Цолов, Ибн Ебн Ал Камил, кака Радка, Цеко Сифоня...

Имитира блестящо и много реални хора като Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Красимир Каракачанов, Вежди Рашидов, Димитър Пенев, Томас Лафчис, Орфи, проф. Христо Мермерски като проф. Мърморски, покойния вече проф. Юлиан Вучков като Хулиган Кучков, порнозвездата Рой Джереми, Наско от БГ радио и други.

Във всички тези образи  Радков е съвършено различен. При изграждането им  той сякаш гребе от най-бездънния кладенец на смешното и характерното.

Добре би било обаче освен скечове в шоупредаването да се снима и във филми, да играе в театър. Хубаво ще е и за  публиката, и за неговата актьорска природа.

Страницата свършва и не остава място за другите комици, които веселят народа от телевезионния екран: Мариян Бачев, Тончо Токмакчиев, Руслан Мъйнов, Ненчо Илчев, Станимир Гъмов, Марта Вачкова...

За тях в друг брой, ако разреши началството

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>