Войната Нинова – Йончева се премести в Брюксел, БСП нареди на своите да са против нейна резолюция (Обзор)

06.10.2020 08:31
Председателят на младежкия ГЕРБ Георг Георгиев даде пресконференция в централата на партията.
Българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки (в гръб) разговарят с председателя на ЕНП Манфред Вебер и френския депутат Франсо Белами. СНИМКИ: ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ
Зам.-шефката на ЕК Вера Йоурова и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндърс говорят на дебата в ЕП. СНИМКА: РОЙТЕРС

l Причината - Истанбулската конвенция, за чието подписване Сергей Станишев влезе в конфликт с партията, която бе ръководил преди време

l BG депутатите на нож в Брюксел

l ГЕРБ не видя критика, а фиаско на опитите за такава

Войната Корнелия Нинова - Елена Йончева мина на европейски терен. Повод за това стана инициираната от лявата евродепутатка резолюция за България.

“Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но до не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с конституцията и националния интерес на страната ни”. Това написа Нинова във фейсбук вчера. Соцлидерката харесва проекторезолюцията в частта ѝ, отправяща критики за борбата с корупцията, свободата на словото, върховенството на закона и разделението на властите. Обяви обаче за “смущаващи” текстовете в нея за Истанбулската конвенция. И напомни какъв принос има БСП тя да не бъде гласувана в българския парламент.

Именно тази тема взриви окончателно отношенията между президента на ПЕС Сергей Станишев и председателката Нинова преди близо 3 г., когато тя даде отпор на документа въпреки защитата му от страна на европейската левица. И опита да изхвърли Станишев от евролистите на БСП.

“Лично съм

понесла много

удари

за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я, променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС”, коментира сега Нинова. Левите внесли редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата, напомня тя.

Така темата за отхвърляната от мнозинството партии у нас и от БПЦ конвенция засенчи до голяма степен останалите теми около резолюцията.

Специално за дебата по нея “отровното трио” излъчи един от членовете си - Велислав Минеков, да превожда група протестиращи пред Европарламента в Брюксел в понеделник вечерта. Това нямаше отзвук и не се разбра сред колегите, коментираха български евродепутати вчера.

Самите те обаче влязоха в грозни сблъсъци един срещу друг по критиките в проекта, гласуван по-рано в Комисията по граждански права, вътрешни работи и правов ред.

Опитите на опозицията да се обедини срещу българското правителство претърпяха фиаско, обяви ГЕРБ. “Ако се върнем на дебатите, ще видим, че лицето на страната ни е изключително добре представено благодарение на правителството и премиера Бойко Борисов. Онова, което се опитаха да ни спретнат вчера, претърпя фиаско”, каза зам.-министърът на външните работи и лидер на Младежи ГЕРБ Георг Георгиев.

“В рамките на европейските институции се случват нехарактерни и

несвойствени

коалиции -

представители

на десни партии

с левите

Целта на тези хора е България да бъде унижена и обругана”, допълни той. Но бе доволен, че в ЕП се говори за усилията, които се полагат в България - за постъпленията в социалната сфера, модернизацията на армията, закупуването на изтребители F-16 и т.н.

Остра към българската опозиция бе евродепутатката от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел.

“Днес в Европарламента БСП, ДПС и ДБ формираха коалиция, за която

предсрочните

избори са много

по-важни от

образа на

България в Европа Дано разбират, че веднъж наложен, негативният имидж се променя трудно и той ще остане далеч отвъд следващите избори - предсрочни или редовни. Каквото си посяхте тази вечер, ще го пожънете, ако един ден сте отново в управлението”, написа Майдел във фейсбук.

Дебатът отвори очите на ЕНП, че премиерът Бойко Борисов е проблем, а не гордост - такъв е прочитът пък на евродепутата от “Да, България” Радан Кънев.

В понеделник той се оплака във фейсбук, че

ЕНП, от чието

семейство е, не

му дала думата

в дебата. Времето за дискусията бе ограничено до час, а Кънев получи възможност да изрази позицията си писмено.

ЕНП не дава думата само по желание, а когато има повече заявки от наличното време, ръководството взима решение за списъка с оратори на базата на професионалната функция на кандидатите, написа в отговор на Кънев колегата му от ГЕРБ Емил Радев. Той също искал да се изкаже, но думата не му била дадена. И го предупреди, че след като не познава правилника на ЕНП, не бива да разпространява клевети за ръководството на парламентарната група, в която членува.

Иначе според Кънев дебатът бил разочарование - и заради сравнително слабите “брюкселски послания”, и поради сдържаната подкрепа, която ЕНП дала на правителството. Но най-вече заради затъването в междупартийни дрязги и загуба на фокус. Така “основният проблем на правовата държава у нас - превземането на прокуратурата и медиите от мафията, беше слабо застъпен за сметка на паразитни и партизански тези”, пише той. Все пак според Кънев дебатът до голяма степен изиграл ролята си, защото гарантирал, че процесите в страната ще бъдат строго наблюдавани. И сложил край на политическия комфорт за ГЕРБ в Европа и дори в рамките на ЕНП, поставил главният прокурор и Борисов в обектива на медиите и общественото мнение в Европа.

“Очаквах много по-смислен дебат по ключовите въпроси и по институционалната несъстоятелност на някои от българските институции”, коментира Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС и “Обнови Европа”. Съвсем различно нещо бил докладът наъ Еврокомисията - начертал нашите проблеми, но и дал решенията. “Ако това е позицията на ЕП, би трябвало да има инструменти, с които ЕК да се активира”, коментира той пред bTV.

Черен хайвер за олигарси и храна за вампири в критиките на левите и зелените евродепутати

Колкото похвали имаше за България, основно от ЕНП, толкова и критики имаше по време на дебата за страната в ЕП. Очаквано те дойдоха основно от левите и зелените партии, като най-остри бяха Даниел Фройнд от групата на Зелените/Европейски свободен алианс и от Клеър Дейли Европейската обединена левица/Северна зелена левица.

“Бях на софийските протести, говорих на място с много хора и чух, че им е писнало от корупция, че съдебната система е в неподходящи ръце, а състоянието на медиите е тревожно”, каза Фройнд. Според него европейското финансиране се присвоява, за да се купуват независими медии. “Спирането на европарите ще отнеме черния хайвер на лакомите олигарси”, добави зеленият депутат.

Още по-крайно бе изявлението на ирландката Клеър Дейли, която обвини Борисов, че от години размотава ЕК, защото му се разминава. “Българските хора са на колене и им дойде до гуша. Нощ след нощ в продължение на повече от 3 месеца те са на улицата. Бяха бити, заплашвани с водни оръдия и пръскани със спрей от полицията. Но те са още там и настояват за оставка и нови избори”, заяви Дейли. “Трябва да спрем вампирите, които изсмукват и последната капка кръв от тези чудесни хора и страна”, каза ирландската депутатка.

Британката Гуендолин Делбос-Корфийлд от Зелените също призова да се спрат парите за България, защото “докладът за върховенството на закона констатира редица нередности”.

Българската евродепутатка от БСП/(С&Д) Елена Йончева каза, че управлението на Борисов “води до все повече бедност, по-голям крах на свободното слово”.

Хуан Фернандо Лопес Агилар от групата на Социалистите и демократите (С&Д), който е председател на комисията LIBE и автор на проекторезолюцията за България, изрази позиция, че има отстъпление, а не напредък в областта на законността в България. “Има 49 решения на Съда в Страсбург, при които България е осъдена. Има политическа намеса в дейността на прокуратурата. Има политическа намеса в дейността на частни фирми. Ограничават се свободите, включително тези на медиите”, каза той. Сходно мнение изрази и Катарина Барли от (С&Д), като призова евроинституциите да не допускат същите грешки с България, които вече са допуснали с Унгария, където “не виждаме напредък”.

ЕК потвърди - над България остават два мониторинга

l Манфред Вебер се застъпи за Борисов, никой

не можело да твърди, че няма свобода на словото

l Джамбазки и Кючюк вдигнаха грозен скандал

l Обсъждане на страната ще има и в Съвета на ЕС

Европейското наблюдение, въведено през 2007 г. в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, ще продължи да действа над България успоредно с новия европейски механизъм за върховенство на правото. Това потвърди зам.-председателката на Еврокомисията Вера Йоурова пред Европарламента по време на дебата за принципите на правовата държава в България. Темата в ЕП ще завърши с гласуване на необвързваща резолюция в четвъртък. Първият ден от парламентарната сесия бе белязан от тежки технически проблеми, заради които липсваше звук по време на някои изказвания.

“ЕК изцяло подкрепя правото на мирни демонстрации, то е едно от основните права. Демонстрациите показват, че гражданите придават голямо значение на независимата и работеща съдебна система”, каза Йоурова и допълни, че механизмът остава, защото е важен за българския народ. “Комисията ще продължи да следи събитията в България и е изключително важно да не бъде обърната посоката на напредъка”, посочи зам.-шефката на ЕК.

В първия по рода си доклад за върховенството на правото, публикуван от ЕК миналата седмица, сред основните проблеми на България са посочени липсата на гаранции за независимо разследване на главния прокурор, предизвикателствата в борбата с корупцията, липсата на прозрачност при собствеността на медиите, заплахите и агресията срещу журналисти. Тези заключения бяха повторени от еврокомисаря с ресор правосъдие Дидие Рейндерс. “Що се отнася до съдебната независимост, България все още трябва да вземе предвид становището на Венецианската комисия за отговорността на главния прокурор”, каза той.

Германското председателство на Съвета на ЕС ще организира обсъждане на върховенството на закона на ниво ЕС и във всяка членка поотделно, съобщи германският министър по европейските въпроси Михаел Рот, който говори от името на председателството на Съвета на ЕС (държавите членки). “Започваме с 5 държави през ноември - Белгия, Дания, Естония, България и Чехия. Правовата държава не е само водещ принцип, с който са обвързани европейските институции. Не! Той важи за всички членки”, каза Михаел Рот в пленарната зала на ЕП.

Силна подкрепа за управляващите в България дойде от Европейската народна партия. “В България демокрацията функционира, държавата се управлява от правителство на ЕНП, което е избрано демократично. От лятото всеки ден има демонстрации, никой не може да твърди, че няма свобода на словото, на пресата. Борисов винаги е насърчавал младежите да изразяват мнението си. (...) Мога да кажа, че Борисов е лидер на проевропейско правителство, той допринесе и за бъдещото въвеждане на еврото в страната. Предстои много работа за българското правителство, но държавата е на прав път. Имам една молба - не може да се постигне промяна на правителството с демонстрации, това става само с избори и това ще стане март месец на едни демократични избори”, каза председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер.

Според френския евродепутат Франсоа-Ксавиер Белами от ЕНП медиите и сега критикуват правителството в България, а политически плурализъм има, защото президентът и премиерът са от различни политически партии.

Очаквано двамата български евродепутати от ЕНП Андрей Ковачев и Андрей Новаков се обявиха против подготвената резолюция. “Този парламент не трябва да бъде използван за политическа пропаганда. (...) Всеки, който иска промяна в България, трябва да се подготвя за демократичните избори, а не да се прави с такива опити”, настоя Андрей Ковачев и подчерта, че “не може да се съобразим с резолюция, която се осланя не на факти, а на недоказани неща”. В същия дух бе изявлението и на Андрей Новаков. “Както и да свърши този дебат, името на страната ни ще бъде опетнено. Аз съм депутат за 5 г., а българин завинаги. (...) Ще се оправим само когато спрем да изнасяме проблемите си навън и започнем да ги решаваме вътре в страната си. България над всичко!”, завърши изказването си Новаков.

Двама от другите български евродепутати вдигнаха нетипичен за ЕП скандал. Ангел Джамбазки от групата на Европейски консерватори и реформисти (ЕКР) подчерта, че когато се говори за политически скандали, те се свързват с ДПС. “Корупцията си има имена и това е ДПС”, категоричен бе Джамбазки в очевидна атака към колегата си от ДПС/“Обнови Европа” Илхан Кючюк. “И тук го боли г-н Джамбазки, но забрави да каже за касичката на ВМРО, за златните паспорти, и тук има парламентарна комисия, която ще се занимае с този въпрос”, отвърна на атаката Кючюк.

Това беше очевидна лъжа и искам бюрото да го впише и да санкционира нашия колега, настоя в отговор Джамбазки.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>