Всеки тълкува доклада на Европейската комисия според нуждите си (Обзор)

30.09.2020 23:00
Евродепутатът Емил Радев, председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатът Десислава Атанасова (от дясно на ляво)
КРУМ ЗАРКОВ
Христо Иванов направи изказване по доклада във видео, което публикува във фесйбук

БСП и Христо Иванов се ядосаха на Европа, че нe заклейми Борисов, а ГЕРБ се почувстваха похвалени

Документ, който всеки в България може да прочете, както му е угодно. Това е първият доклад на Европейската комисия за България по върховенството на закона, който бе публикуван в сряда заедно с докладите за останалите 26 страни-членки. Документът предизвика разнолики оценки в България, които покриха целия сектор на емоциите от възторг от констатациите в него, до обявяващи доклада за позор. Президент, правосъден министър, протестиращи и медии сблъскаха мнения, но големият сблъсък на прочитите бе при двете големи политически сили - ГЕРБ и БСП.

Истината е, че докладът не е толкова остър, колкото се опитват да го изкарат от БСП. Всъщност

към България

няма отчетлива

критика, както към

Полша и Чехия,

за съдебната система. Но според левицата това е “доклад за изгубеното време, тъй като поне от 4 г. насам тежките критики, отправени в него, са издигани няколко пъти от БСП, включително във вотове на недоверие по отношение пълния провал на борбата с корупцията и върховенството на закона”. Мнението на социалистите бе изказано от зам.-шефа на парламентарната група на БСП Крум Зарков.

Президентът Румен Радев пък бе лаконичен, но явно критичен, като единствено каза:

“Че аз тези

констатации ги

правя отдавна,

закъсняха”

Докладът не е и напълно ласкателен, както се опитват да обяснят управляващите, които го нарекоха “обективен и дори положителен”.

“Това е може би първият доклад, за който освен да кажем, че е обективен, е и доста положителен, защото ЕК акцентира върху всичко, което е постигнала българската държава, не само българското правителство. Казвам това изречение в контекста на други коментари и прочити за това какъв е докладът на ЕК. Мисля, че той е обективен, коректен и отчита постигнатите резултати и отчита напредъка”, каза депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Усилията на българското правителство в борбата с корупцията и добрата работа на съдебната с изпълнителната власт са отбелязани в доклада, а това според Атанасова са признаците той да бъде положителен за страната ни.

“Отбелязано е, че за първи път след 30 години демокрация са повдигнати обвинения и наложени мерки за неотклонение на действащи политици, министри, заместник-министри. Също така е отбелязано, че много добре работи и функционира КПКОНПИ и само до края на 2019 г. е запорирала имущество на стойност 3 млрд. лева”, каза Десислава Атанасова.

Сред положителните точки в доклада, които изтъкнаха управляващите, са добрите становища за работата на административните съдилища и гарантиране свободата на медиите. Все пак от ГЕРБ признаха и за критики, а това според тях е, че не се посочва кой е собственикът на някои медии, обясни евродепутатът Емил Радев.

При левицата

опит за баланс

нямаше

България е описана като държава, управлявана задкулисно, корумпирано, безконтролно и в която институциите, призвани да гарантират върховенството на закона, не могат или не искат да го направят. Такъв краен прочит направи Крум Зарков.

Парадокс е отбелязването в доклада, че правителството е посочило като приоритет борбата си с корупцията, а именно това е изкарало хората на улицата да протестират, посочи още депутатът от БСП. Според него и съпартийците му е крайно време ЕК да се престраши да каже, че липсва каквато и да е индикация настоящото правителство и мнозинство да имат идеята или волята да направят необходимите промени в правилната посока.

Шефката на парламенарната група на ГЕРБ отправи забележка към опозицията и нейния прочит. “Този доклад не е за партийна употреба. Не е за политически дивиденти. ГЕРБ е единствената партия, която няма своя медия за разлика от други партии”, каза Дариткова.

За пореден път управляващите и опозицията навлязоха в

спора остава ли

първоначалният

мониторинг

от ЕК, който важеше само за България и Румъния. “В този доклад е отбелязано, че този механизъм остава, че ЕК тепърва ще вземе крайното си решение за продължаване на механизма”, каза Зарков. Не се работи по нов мониторингов доклад и препоръката на ЕК е той да отпадне за България, но да остане само за Румъния, контрира Радев.

В дебата за различния прочит се включи и лидерът на “Да, България”

Христо Иванов,

който определи

ЕК като

“виждаща

дърветата, но

не и гората”

Европейската комисия вижда проблемите у нас, но мълчи за последствията от тях. Докладът не забелязва как тези проблеми се превръщат в чудовищна злоупотреба с власт, каза Иванов.

Той посочи за пропуск това, че ЕК не е отбелязала в доклада си компроматните снимки със спящия премиер и не е започнала разследване.

Медиите също се поляризираха в прегледа на доклада, а

читателите

останаха

объркани добро

ли е мнението на

ЕК за България,

или е лошо

“Провалите на България - прокуратура, корупция и медии”, обобщи своя прочит в. “Сега”, който е собственост на монополиста в битовата газификация в България Сашо Дончев.

“ЕК: Политическият климат не е подходящ за независими медии” бе заглавието на “Медиапул”, а “Евродокладът за корупцията: Овластени “борци”, но слаби резултати, формализъм и лобизъм” е прочитът в сайта на бизнесмена Иво Прокопиев.

В “Пик”, който организира контрапротести, пък бе публикуван само прочитът на управляващите, без да бъде разказан докладът.

“Докладът на ЕК: България стартира разследвания срещу знакови фигури”, описва розово документа “Монитор”, собственост на издателя Делян Пеевски.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>