Убийци на дронове в Панаира (обзор, видео, снимки)

30.09.2020 18:05 Руслан Йорданов
90 компании от 16 страни показват военна техника в Панаира. Снимки: Авторът
Американски войници показват бойна машина на пехотата в Панаира. Снимки: Авторът

Сред най-интересните иновации на откритата днес в Панаира изложба за отбранителна техника са системите за неутрализиране на дронове.

Едно от представените устройства прихваща сигналите за управление на дроновете на разстояние 80 км, а на разстояние 4-5 км приземява принудително безпилотните летателни апарати.

Радар за противовъздушна отбрана пък показа водеща израелска компания. Платформата е способна рано да открие, идентифицира и неутрализира многобройни вражески безпилотни самолети с помощта на уникални по рода си алгоритми. Унищожаването се осъществява от лазерен ефектор.

Панаирът се напълни с модерни военни разработки от всякакъв калибър – танкове, бойни машини на пехотата, бронирани коли, стрелково оръжие, дронове, защитно облекло и предпазни средства, устройства за радио-електронна комуникация и заглушаване, ракети и снаряди.

90 фирми от 16 страни показаха най-новите си военни платформи на изложението „Хемус 2020“ в Пловдивския панаир.

Участниците в изложението бяха поздравени от военни хеликоптери и от два американски изтребителя F-16, които прелетяха ниско над града.

"България е изнесла военна продукция за 614 млн. евро (1,28 млрд. лв.) през 2019 г. Очаквам въпреки икономическата криза да постигнем подобен резултат и през тази година", съобщи зам.-министърът на икономиката Стамен Янев.

Той допълни, че основните сегменти от експорта са взривни устройства, стрелкови оръжия и боеприпаси за тях. Основните партньори на родния военно-промишлен комплекс са Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, САЩ, Индия и страните от Северна Африка.

90 компании от 16 държави показаха най-новите си разработки в Панаира.

"Въпреки пандемията на изложението в Пловдив т.г. участват фирми от Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия", каза пък вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Форумът бе открит от Румен Радев. На влизане в панаира президентът бе посрещнат с освирквания и викове „Оставка“ от група протестиращи.

В приветствието си той призова да подпомогне оръжейната индустрия.

"Очаквам държавата да подкрепя още повече родната отбранителна индустрия с облекчени условия за производствата и стимулиране на реализацията на продукцията, за да може българският военно-промишлен комплекс да утвърждава своя авторитет на международния пазар.

Очаквам, че след дълги години на тежки финансови ограничения МО ще се обръща все повече към родната отбранителна промишленост, и то не само за доставка на боеприпаси и въоръжения, но и за внедряване на нови технологии и научни разработки", отбеляза държавният глава.
"14-тото издание на „Хемус“ се очертава като едно от най-силните.

От 2016 г. насам броят на изложителите се е удвоил", посочи изпълнителният директор на Панаира Иван Соколов.
Изложбата посетиха официални делегации от 15 държави, две от които са водени от министри на отбраната.

6 български фирми ще участват стрелбите на полигон "Змеево", по време на които ще бъдат демонстрирани нови разработки и продукти.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>