Училищни директори: 15 дни отсъствия да се извиняват без бележка

29.09.2020 22:00
Учениците се радват, че се върнаха в клас. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Образователното министерство не е обсъждало идеята

Учениците да имат право не на 3, а на 15 дни извинени отсъствия само с бележка от родител, като декларацията за влошено състояние на детето да се праща на класния и да е със свободен текст.

Това предлага Диян Стаматов, директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Заради коронавируса много от малките ученици вече са изхабили трите позволени дни, а висенето на опашка пред кабинета на личните лекари за извинителна бележка крие опасност от зарази, мотивира предложението той.

Предложението на училищните директори е изпратено до образователното министерство и парламента.

99% от

родителите

подкрепят

предложението,

твърди Стаматов.

Засега обаче от образователното министерство отказват да обсъждат идеята. В момента по семейни причини се позволявали 10 дни неприсъствени, които според експертите били достатъчни.

110 деца, посещавали училища или детски градини, са дали положителни проби за коронавирус за първите 14 дни на учебната година, показват данни на регионалните управления по образованието до 29 септември. Това били 0,01% от децата. С COVID-19 са и 74 учители. Под карантина заради контакт със заразен роднина, ученик или учител са 140 души. А временно онлайн учат заради карантина 201 паралелки (0,4%).

Сериозен е ръстът на заразени с коронавирус деца и учители в училищата в София, случаи има в 27 учебни заведения. Ставало въпрос обаче за единични случаи, не за огнища. Няма и ученици в болница, каза шефът на РЗИ - София, д-р Данчо Пенчев.

Разраства се

огнището в

училище

“Райчо Каролев”

в Габрово

Освен 16-те заразени педагози се чакат резултатите на 4-ма ученици със симптоми. Две деца на позитивни учителки учат в Природоматематическата гимназия и е възможно заразата да се прехвърли и там.

За всяка фаза на разпространение на заразата се чакат указания от РУО, а няма предварителни планове, разказа директорката на СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново Кина Котларска.

Само една учителка в Ловеч е дала положителна проба за коронавируса, но преди началота на учебната година. Няма заразени учители и ученици в област Враца. 20 души са заявили желание да помагат при нужда от педагогически кадри, каза Галина Евденова, шеф на РУО във Враца.

Две учителки от детски градини са с коронавирус в Смолян. Заразени деца няма, но има групи от детските градини, които са в карантина.

Заразени учители в няколко училища има и във Варна. 14 паралелки са под карантина, съобщи Венцеслава Генова, шеф на РУО. Варненските училища са

готови

наполовина

за преминаване

отново на онлайн

обучение, коментира директорът на ОУ “Васил Друмев” Красимир Димитров. Основен проблем е, че не всички ученици имат компютри.

Общо 2-ма ученици и 4-ма учители от Пловдивска област са носители на коронавирус. 5 паралелки от Пловдив и региона са поставени под карантина от началото на учебната година. Не се налага промяна в провеждането на учебния процес, уточниха от РЗИ-Пловдив.

“В момента имаме само един ученик, който

пожела да

се обучава в

електронна

среда. На друг пък му приключва карантината и, за щастие, е напълно здрав. И за двамата сме разположили в класните стаи компютри с камери, които излъчват на живо уроците”, каза директорът на Английската гимназия в Пловдив Николай Радев.

На този етап няма диагностицирани учители или ученици в Кърджали. “Спазваме стриктно всички мерки. Целта ни е обучението да бъде в присъствена форма”, заяви Милко Багдасаров, директор на най-голямото в Кърджалийска област училище “П. Р. Славейков”. Един учител и двама ученици са с коронавирус в област Пазарджик.

Не сме планирали и обсъждали варианти за затваряне на училището заради коронавирусната инфекция, още повече че министър Вълчев на няколко пъти заявява, че няма да бъдат затваряни учебни заведения, каза Даниела Кемчева, директор на ОУ “Проф. Иван Батаклиев” в Пазарджик.

Учители и помощен персонал с положителен тест в Благоевградско са 6, а учениците - 4. Под карантина и на дистанционно електронно обучение са 20 класа и 4 групи от детски градини.

Карантинираните ученици в Бургаско са 160 - от Бургас, Карнобат и Камено. Учителите с положителни проби са 6, а положителните ученици - 4. Няма случаи на вируса сред децата в детските градини. (24часа)

На втората седмица присъствено училище, директорите тревожни

 

До 20 дни вкъщи за

подготвителните групи, в яслите

и градините - без ограничение

ДАРИНКА ИЛИЕВА

От 10 на 20 дни ще бъдат увеличени отсъствията по уважителни причини на деца, които са в подготвителна група. Такава промяна в наредбата за предучилищното образование се обсъжда заради епидемичната обстановка.

На сайта на електронната система на детските градини в София вече е пуснато такова съобщение до родителите.

В случаи, при които присъствието на децата в детската градина е невъзможно, защото са със заболявания или родителите им са в рискова група, може да се премине към самостоятелна организация. В този случай родителите подават заявление до директора на детската градина, обясни шефката на столичната общинска дирекция по образование Мария Минчева.

За по-малките пък има препоръка към родителите, ако може, да си останат вкъщи. Тя обаче е към семействата, в които децата живеят заедно с възрастни хора или с такива от рискови групи.

Родителят може да подаде декларация в свободен текст или по образец, че желае детето му да остане вкъщи за съответен период в рамките на извънредната епидемиологична обстановка, и отсъствията ще се извиняват служебно. Няма ограничение в срока, тъй като става дума за малки деца, при които формата на обучение не е със задължителен характер. “Заради пандемията тази година ще премахнем и изискванията за новоприетите деца, при които има определен срок, в който трябва да започнат да посещават ясла или градина, за да не си загубят местата. За ясла срокът сега е 60 дни, а за детска градина - 30 дни. Това изискване ще отпадне и няма автоматично да се отписват деца, които не са спазили този срок”, подчерта Минчева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>