Машина на времето. 17.9.2020 г.: Цветан Василев се предаде сам в Белград

30.09.2020 06:00
Фабриката за стъкло на Цветан Василев в сръбския град Парачин вече е в процедура на фалит

След 51 дни укриване от прокуратурата мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде сам в полицията в Белград вчера.

Новината първо съобщиха сръбски медии, по-късно бе потвърдена от високопоставен служител на сръбското вътрешно министерство пред Ройтерс и от българския адвокат на банкера Константин Симеонов.

Василев се явил в управление “Криминална полиция” в Нови Белград (една от 17-те общини, на които е разделена столицата - б.р.), придружен от адвокат, в 11 часа местно време, 12 - българско.

Оттам той бил прехвърлен в полицията в Белград за проверка на самоличността и снемане на пръстови отпечатъци. “Избрах най-лесното решение”, казал мажоритарният собственик на КТБ при влизане в управлението, твърдят сайтове.

Банкерът се предаде само ден след като на 15 септември официалните власти в Сърбия получиха искането на българската прокуратура за ареста му.

До късния следобед вчера Върховната касационна прокуратура и МВР не бяха официално уведомени от сръбските си колеги за задържането на Василев и затова не го потвърдиха.

Той е издирван от края на юли заради обвинение за длъжностно присвояване на близо 206 млн. лв. от КТБ. Според прокуратурата банката е източвана между декември 2011 и юни 2014 г. Ако бъде признат за виновен по това обвинение, Василев може да получи до 20 г. затвор.

По случая КТБ освен него обвиняеми са още 8 души. Петима бивши изпълнителни директори се разследват за безстопанственост. Главната счетоводителка, заместничката й и главната касиерка, както и изпълнителният директор Орлин Русев, също са с обвинение за присвояване на близо 206 млн. лв.

Банкерът е обвинен за 146 престъпления,

присвоил е над 2,6 милиарда лева

Цветан Василев е обвинен задочно за 146 престъпления, в резултат на които той и ръководената от него престъпна група са присвоили 2,559 млрд. лева от банката и още 205,9 млн. лева от нейната главна каса.

Делото срещу банкера и още 17 подсъдими от 2 години върви в специализирания съд. До момента показания е дал само бившата дясна ръка на банкера - главният му счетоводител Бисер Лазов. Той е основен свидетел на обвинението.

Василев беше задочно обвинен на 12 август 2014 г. Обвинителният акт беше внесен в специализирания съд на 20 юли 2017 г. Василев има общо четири обвинения. Първото е, че е лидер на престъпна група. Другите са за присвоявания на суми в особено големи размери, близо 2,6 млрд. лева.

Източването на банката ставало чрез фирми, регистрирани на името на подставени лица, на които КТБ давала кредити. Те били подчинени предимно на Василев.

Всички опити той да бъде върнат в България са неуспешни.

ЛИНК_9054012

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>