Изхвърлете изкуствените цветя и счупените сувенири от дома си

30.09.2020 03:00
Снимки: Pixabay

Нещата вкъщи, от които да се отървете още този уикенд

Смяната на сезоните е чудесен момент за разчистване и преподреждане на дома. Особено сега, когато трябва да освободите място в кухненските шкафове за бурканчетата с вкусно сладко и ароматна лютеница или за тазгодишната реколта билки, които ще се превърнат в чайове с вкус на лято в зимните студени дни. И колкото и да се чудите и да мислите, че няма какво да бъде изхвърлено, със сигурност разполагате с предмети в дома си, които са излишни.

Пластмасови кутии. Дали ще са такива от сладолед, които пазите за всеки случай и многократна употреба, или специално закупени за съхраняване на нещо в кухнята, пластмасовите кутии са първото нещо, което трябва да изхвърлите. Материалът задържа миризми, захабява се бързо и лесно и става вреден в даден момент, така че каквото и да сложите вътре, няма да бъде съхранено във вида, в който искате. Затова няма нужда да събирате и пазите кутиите, които да заемат място в шкафовете ви.

Изкуствени цветя. Ако имате деца, домашни любимци или алергия към прах, изкуствените цветя са сред вещите, които нямат място в дома ви. Те задържат прах, косми и бактерии от въздуха, а са и сред предметите, които рядко се сещаме да перем и мием. Да, стоят красиво и добавят стил и уют в интериора, но със сигурност може да ги спестите в името на здравето и комфорта си. Освен това се приема, че носят лош късмет заради това, че са “мъртви” цветя и събират лоша енергия. 

Изсъхнали саксийни цветя. Ако имате стари саксии, в които има нещо засадено, но то вече е изсъхнало или въобще не е поникнало, сега е моментът да ги опразните и приберете за пролетта и новата реколта насаждения. Ако досега не са оцелели или поникнали цветята или билките, най-вероятно няма да го направят през студените дни (освен ако не са студенолюбивите видове). Ревизирайте саксиите в двора и по балконите и не пазете саксии, пълни само с почва, които заемат място без добавена стойност.

Захабено бельо и чорапи. Повечето жени са маниачки на бельо и трупат всевъзможни модели и видове. Със сигурност обаче имате такива, които са позахабени, пазите от години, без да ги носите, или са ви отеснели или са се развлачили с времето. Няма нужда да заемат място в шкафа ви, отървете се от тях и отворете пространство за нови попълнения.

Стари дрехи и обувки. Същото се отнася за дрехи и обувки, които са непоправимо изцапани, скъсани или са в размер, различен от вашия. Съберете ги в торба или ги сортирайте и ги оставете в контейнери за рециклиране или даряване. Може също да ги замените за ваучери от големи модни брандове, с които да си купите нови, модерни и подходящи по размер за вас дрехи.

Козметика и лекарства с изтекъл срок на годност. Огледайте внимателно етикетите на всички червила, пудри и други козметични продукти, които са натрупани на тоалетката ви, защото със сигурност има такива, които отдавна са с изтекъл срок на годност. Ще има и продукти, които още са годни, но пък са изсъхнали или се е променила консистенцията им – спирали за очи или лакове за нокти например. Какъвто и да им е случаят, няма смисъл да ги пазите. Същото направете с аптечката с лекарства. Едва ли често проверявате на кой медикамент кога му изтича срокът на годност, а всички знаем колко е голям рискът от пиене на негодни лекарства. Отделяйте по 10-15 мин на няколко месеца, за да ревизирате козметиката и лекарствата си и да си спестите други усложнения. 

Счупени сувенири. Порцеланови фигурки, сувенири от различни места, на които сте били, или подаръчета от сватби, на които сте били гости. Всички те хем заемат място в стаята, хем събират прах, хем правят почистването много по-трудно. А и според интериорните специалисти правят дома кичозен. Ако са здрави и ви навяват мили спомени, няма лошо да ги пазите. Когато обаче са претърпели няколко падания и вече не са в пълния си блясък, няма смисъл от тях. Изхвърлете ги. Нито е красиво слонче със счупено краче, нито носи късмет на притежателя си това изстрадало сувенирче. По-добре се отървете от него и го заменете с друго.

Стари документи и хартии. Квитанции за платени сметки, касови бележки, листчета със задачи за деня от преди 3 години… Това са само част от бумагите, с които вероятно са пълни бюрото и шкафовете ви. Отделете време, за да погледнете внимателно всеки лист хартия и да прецените дали имате нужда от него. Бъдете особено внимателни с гаранционните карти и документите за колата – следете сроковете на всичко, за да не се окаже след време, че сте изхвърлили нещо, от което още имате нужда. Но пък и такова, което отдавна е изчерпало полезността си, също няма място в дома ви.

Стари списания и каталози. Брошури от търговски вериги, стари броеве на списания или каталози често стоят на бюрото или в “шкафа за всичко” и рядко се сещаме да ги изхвърлим непосредствено след изтичането на промоцията или срока им. Единственото, което правят обаче, е да се трупат и да заемат място. А отнема само няколко минути да се отървете от тях и да създадете пространство за нови запаси от такива неща. Или други. Едно е сигурно – след като изхвърлите всичко това, ще усетите, че у вас има доста свободно пространство.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>