Калоян Методиев: Явно засегнах егото на президента, но категорично избирам Боровец пред Правец (обзор)

28.09.2020 22:43
КАЛОЯН МЕТОДИЕВ

Двамата имали много различия - за конституцията, ролята на партиите и кадровата политика на “Дондуков” 2

“Конкретният повод за напускането ми на президентската институция беше мое посещение на тържество на Боровец, където Корнелия Нинова празнуваше победата си на избора на лидер на БСП”, разказа пред Би Ти Ви бившият началник на кабинета на президента Румен Радев Калоян Методиев.

Той бе освободен от президента на 21 септември след пост във фейсбук, където обясни, че напуска заради разминаване в методите и целите на политиката. Минути по-късно президентската администрация съобщи, че Радев е освободил шефа на кабинета по свое желание, т.е. на практика е бил уволнен.

Методиев обясни и как е протекъл решителният разговор между тях.

“Имахме разговор на сутринта с президента, на който той ми каза, че не може да продължаваме така, и аз после подадох оставка. И за да няма колебания в мен, публикувах съобщението си във фейсбук. Явно съм засегнал егото на Радев”, обясни Методиев.

На тържеството в Боровец го поканила соцлидерката, с която се познавал отдавна. “Пълнолетен съм и нося отговорност за постъпките си, не съм убил някого. Не съм казвал на Радев, че ще посетя празненството”, допълни той.

Относно снимката, на която президентът е на една маса в хотел в Правец с Георги Гергов от БСП - един от враговете на Нинова в партията, бившият началник на кабинета на Радев каза: “Всеки сам решава с кого и къде да ходи и какви позиции да заема... Ако трябва да го изразя с метафора - между Правец и Боровец аз категорично съм избрал Боровец.

Командният

стил ми е чужд”

Така той потвърди и информациите, че кръгът на военните около Радев - т. нар. зелени чорапи, се разпорежда в президентсвото и не търпи алтернативно мнение.

Различията му с президента били около промените в конституцията, които държавният глава искал да прави без партиите. Сблъсък имало и около кадровата политика, защото Методиев искал повече млади хора в екипа.

“Днес (в понеделник - б.р.) чухме поредното президентско обръщение - такова трябва да се прави рядко и да има резултат”, заяви той.

“Моята визия за президентството е по-модерна, по-енергична, с повече пиар, с повече каузи, както е при другите президенти. Това са дрехите на конституцията, не можеш да излезеш от тези дрехи колкото и да искаш”, добави Методиев. Според него институцията трябва да е равноотдалечена от всички партии.

“Не може да слагаш всички в кюпа - всички партии са лоши. Ние сме парламентарна демокрация, така сме конституирани по конституция. Спрямо този документ функционира държавата.

Конституционни

промени без

политическите

партии са хабене

на енергия”,

очерта едната линия на разногласие с президента бившата му дясна ръка. Според него президентът трябва с всяко свое изказване да дава надежда.

“Нещата в политиката не са такива, каквито изглеждат, наподобяват айсберг, 90% са под повърхността”, загатна той за нови разкрития.

“Нямам представа защо сбирката на Боровец е станала повод за напускане от Калоян Методиев на президентската институция. Не би трябвало това да е повод за раздяла. Но между тях е имало принципни различия”, заяви минути по-късно лидерката на БСП Корнелия Нинова по БНТ. И тя бе категорична, че промените в конституцията не могат да станат без участието на партиите, в този смисъл тезата на Методиев е правилна.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>