Бонусът от 50 лв. за всяка пенсия остава до изборите (обзор)

28.09.2020 22:00 Виктор Иванов

След пандемията ще има вдигане с 10% по схемата, предложена от КНСБ

Борисов доволен, че ГЕРБ спечелил 9 кметове от 16 частични избори

До края на пандемията от коронавирус всеки пенсионер ще получава по 50 лв. допълнително на месец, а след това ще се прави индексация на доходите на възрастните хора.

Това решение обяви премиерът Бойко Борисов в разговор с жители на Лесидрен при поредното си пътуване с джипката из България.

Не е възможно бонусите и вдигането на пенсиите да се случат едновременно, защото допълнителното плащане струва по 108 млн. лв. на месец, обясни той.

Извънредната епидемична обстановка трудно ще бъде отменена преди началото на април, прогнозираха пред “24 часа” медици от Националния оперативен щаб. В правителството също са правени разчети бонусите от 50 лв. да се плащат поне в следващите 5-6 месеца. В края на март би трябвало да се проведат редовните парламентарни избори.

Досега по 50 лв. бонус пенсионерите получиха за август, септември и октомври.

Увеличението на пенсиите ще е поне с 10%, като то ще става по предложената от КНСБ схема - с увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж. Тази идея бе представена първо в “24 часа” от президента на синдиката Пламен Димитров. Разчетите на синдиката предвиждат увеличение на тежестта на година стаж от 1,2 на 1,3, минимална пенсия от 300 лв. вместо досегашните 250 лв. и таван от 1440 лв. на мястото на 1200 лв. в момента.

Вече съм разговарял със синдикатите за индексациите, обясни в понеделник премиерът Борисов. В разговора е участвала и социалната министърка Деница Сачева. Така стана ясно, че Борисов се отказва от обсъжданото до момента преизчисление само на пенсиите, отпуснати до края на 2014 г.

Въпреки че пенсиите ще бъдат преизчислени по-късно през годината, тяхното вдигане ще трябва да бъде заложено още в бюджета за 2021 г. Най-вероятната дата за преизчислението е 1 юли, когато по традиция се увеличават пенсиите по швейцарското правило.

В неделя в 16 населени места имаше частични местни избори и ГЕРБ спечели на първи тур 9 кметове, на две места е на балотаж, похвали се Борисов пред хората в Лесидрен.

“Това е добра представителна извадка, водихме люта битка с БСП и ДПС, които бяха заедно, както са единни и в парламента”, обясни премиерът. Така той коментира и твърденията на политолози, че ГЕРБ губи позиции и трудно ще спечели следващите парламентарни избори.

“Доказахме, че сме в добра кондиция. Разбра се, че БСП и ДПС ще правят коалиция и в момента играят заедно и само срещу ГЕРБ”, заключи Борисов.

Борисов: Цветанов има ново семейство, а при мен останаха децата

Няма да кажа лоша дума за Цветан Цветанов, 20 г. сме били заедно. Така премиерът Бойко Борисов коментира атаките на бившия втори в ГЕРБ, който в неделя основа своята партия.

Борисов сравни отношенията си с Цветанов с разведено семейство. “Цветанов сега има ново семейство, а при мен останаха децата”, каза премиерът. Убеден е обаче, че един ден напусналият семейството щял да се върне.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>