Петролна кампания се отказа да се разширява, Грета Тунберг се зарадва

28.09.2020 19:15
Шведската активистка за борбата с климатичните промени Грета Тунберг СНИМКА: Ройтерс

Шведска петролна компания се отказва от плановете да разшири рафинерия в Западна Швеция - проект, който отдавна бе критикуван от защитниците на околната среда, предаде ДПА.

Управителният съвет на кампанията реши да отмени разширяването в Люсешил и да оттегли молбата си "в светлината на новите икономически обстоятелства".

Пандемията от коронавирус засегна световния енергиен сектор, допълни съветът, цитиран от БНР.

Петролната кампания кандидатства за разширението през 2016 година. През юни апелативен съд обяви, че плановете на компанията отговарят на закона.

"Каква огромна победа за климатичното и екологично движение!," написа днес в туитър шведската защитничка на околната среда Грета Тунберг.

Природозащитници предупреждаваха за повишаването на въглеродните емисии, ако разширението стане факт, спъвайки ангажимента на Швеция по споразумението за климата от Париж 2015 година, целящо да предотврати климатичните промени.

Въпреки всички петралната кампания планира да подаде нова молба за увеличение на производството на възобновяеми горива в завода в Люсешил.

Други от От страната и света

В последните минути депутатите върнаха зеления рекет над големи проекти (Обзор)

Обжалването на екооценки отново пред две съдебни инстанции, така строежът на магистрали и новите ядрени блокове може да се отлага с години Предизборната борба между ГЕРБ и ПП-ДБ върна в последните

Росица Кирова: Априлската епопея бе дързък избор на българите за свобода

Априлската епопея бе дързък и непоколебим избор на българския народ за свобода и развитие, за собствена държава, за човешко и национално достойнство. Това заяви заместник-председателят на Народното

Ход с дами: Борисов води с Рая Назарян и Фандъкова в София, и Караянчева се връща

Лидерът първи и в Пловдив, Росен Желязков е в Благоевград, Даниел Митов във Варна, а от Смолян - синът на Тодор Батков Дамско дуо избра Бойко Борисов за битката в София

Министерският съвет отмени решението за частната детска болница

Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз", гр. София. По-рано днес премиерът Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на

Димитър Манолов: Статистически българинът живее по-добре

„Статистически българинът живее по-добре, но ако го питате самия него – не е по-добре. Имаме в себе си наслоен негативизъм и склонност към самоподценяване"

>