Прокуратурата разследва фалшивата диплома на червена лидерка в Пловдив

28.09.2020 10:19 24 часа Пловдив онлайн
Десислава Йорданова е председател на социалистите в район "Северен". Снимки: Личен профил във Фейсбук..
Йорданова е активен участник в протестите срещу правителството.

Районната прокуратура в Пловдив започна разследване на скандала с фалшивата диплома на районния председател на БСП в "Западен" Десислава Йорданова. 

Журналистическо разследване на NOVA разкри, че тя се е сдобила с магистърска степен в Медицинския университет, като е представила преди това подправена документ, че е завършила бакалавърска степен от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 

По случая е образувана преписка в Района прокуратура – Пловдив и е назначена предварителна проверка, която ще се извършва от отдел „Икономическа полиция“ на ОД на МВР – Пловдив. Разследващите ще установят дали е извършено документно престъпление. Те проверяват за съставен неистински официален документ – служебна бележка за завършена бакалавърска образователна степен.

По документи през 2010 г. Йорданова е завършила почти с отличие "Обществено здраве и Здравен мениджмънт" в задочна форма на обучение.

Година преди това тя постъпва в Медицинския университет с молба, в която освен квитанция за платена такса, прилага и копие от диплома за завършено висше образование икономика в ПУ "Паисий Хилендарски". Само че, от Медицинския университет не откриват документа в архива си.

В регистъра има служебна бележка, предоставена от другия университет, в която се декларира, че пловдивската социалистка и доскорошен общински съветник е завършила висше образование в ПУ "Паисий Хилендарски" във Факултет "Икономика" - специалност "Маркетинг и мениджмънт".

Документът обаче съдържа правописни и фактологични грешки грешки. Йорданова не е завършила "Икономика", защото такъв факултет не съществува там. Няма и такава специалност "Маркетинг и мениджмънт", съобщиха пред NOVA от ръководството на университета.

Десислава Йорданова обаче заяви пред медията, че е завършила "Стопанско управление" в "Стопански факултет" към ПУ.

От Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" обявиха, че не е издавана служебна бележка на Десислава Георгиева Йорданова, защото университетът няма практика да издава подобни бележки. Там се издава само "Уверение" върху бланка на Университета.

Новият ректор на МУ професор д-р Мариана Мурджева започна проверка и междувременно Академичният съвет анулира магистърската диплома на Йорданова. 

На сайта на БСП-Пловдив във визитката на председателката на организацията в "Западен" е посочено, че е завършила висше образование степен "бакалавър" в ПУ "Паисий Хилендарски", специалност "Стопанско управление".

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>