Ще ти вържем пръста с тиксо, да знаем докъде да режем, казват на жертвата си почитатели на бандата на Наглите

28.09.2020 09:31 Анелия Перчева
Четиримата обвинени в отвличане и грабеж пред съда
Синът Костадин Костадинов беше плътно до майка си, когато тя беше подсъдима.
Катя Лерца бе осъдена на 2 г. и 4 месеца затвор.

Синът на Катя Лерца и още трима съблекли пленника гол в гората, уринирали върху него, пъхали брадва в гърлото му

Наказателната акция била в Пловдив заради дълг от 200 лв. и изчезнала бензинова резачка

“Ще ти вържем пръста с тиксо, за да знаем докъде да го отрежем. Като те претрепем, ще те хвърлим в язовир “Въча”.

Тези зловещи закани в стила на престъпната банда Наглите отправят 4-ма млади пловдивчани към 44-годишния Костадин Чапарев, когото са отвлекли и закарали в гориста местност по пътя за хижа “Студенец”. Пленникът е съблечен гол, бит с юмруци, пъхали му дръжка на брадвичка в гърлото.

Един от мъчителите уринирал върху жертвата.
Бруталната гавра
била 4 часа
След това изплашеният Чапарев е напъхан от 4-мата в багажника на кола и върнат в Пловдив.

Оставен е без никакви дрехи недалеч от дома си. Около 5 ч сутринта той подава жалба в полицията. Посочва и името на единия похитител, когото добре познава – 22-годишния Костадин Костадинов. Той е син на бизнесдамата Катя Лерца, която през 2017-а кара джипа си с 99 км/час и прегазва катаджията Делян Палазов.

В момента майката излежава присъда от 2 г. и 4 месеца в сливенския затвор и по тази причина не присъства на мярката за неотклонение на сина си и съучастниците му в окръжния съд в Пловдив. Според защитниците на задържаните има данни, че Чапарев е имал да дава около 200 лева на баща му Борис, откраднал бил и бензиновата му резачка.

На 19 септември т.г. синът на Лерца и тримата му приятели Стефан Харизанов, на 33 г., Йордан Арбалиев, на 32 г., и Илиян Смиленов, на 25 г., се почерпили и решили да стреснат борчлията. За него се знае, че не работи нищо и дължи суми на различни хора.

Посред нощ синът на Лерца отишъл у дома му, придружен от единия от аверите си. “Да не го биете?”, попитала Веселина Стоянова, майката на Чапарев.
Отговорили
“Ще ти го
върнем, както
сме го взели.”
Оттам Костадин и съучастниците му го закарали в ранчото на Борис Костадинов, където отново пили.

Почерпили и Чапарев, който обещал да върне парите и да каже къде е заложил машината. Въпреки това четиримата го натоварили на автомобил и подкарали към “Студенец”.

Обвинението твърди, че не само го отвлекли, но и ограбили. По първоначални данни му взели мобилен телефон, дебитна карта и 20 лв.
“В случая не става въпрос за хайдушки грабеж. Има неуредени отношения – дълг и задигната резачка.Така наречената жертва е допринесла със собственото си поведение това да се случи”, заяви адвокат Красимир Елдъров, който защитава сина на Лерца.

По думите му конкретният казус не можел да се оприличи с действията на Наглите.

“Няма нищо анонимно. Майката на пострадалия е виждала Костадин и преди. Във въпросната нощ той е говорил с нея. Кой ще извърши престъпление, след като знае, че го познават. Ако са искали да извършат нещо зловещо, са щели да се покрият”, посочи Елдъров. Той подчерта, че самият Чапарев е тръгнал доброволно с младите мъже, заедно са употребили алкохол в дома на Борис Костадинов, но после нещата ескалирали. 

Според адвоката до това се стигнало заради ниска правна култура на Костадин и приятелите му.
“Не трябва да се
дамгосват като
извършители
на тежки
престъпления
В случая те са извършили самоуправство”, настоя адвокат Елдъров.

Пред съда той представи писмени доказателства в подкрепа на тезата си, че синът на Лерца не бил изпечен бандит от класата на Наглите и не се налага да остава за постоянно в ареста.

Костадин работел от 2 г. на трудов договор в стъкларския завод в Пловдив, въртял и фирмата на майка си, докато тя е в затвора – имал пълномощно от нея да я представлява пред различни институции. Водел на училище брат си, който е второкласник, и се грижел за болната им баба.

“Не се крия. Гледам брат си. Когато потърпевшият е завел полицаите при баща ми, той ми звънна и аз за 20 минути се явих при тях”, каза Костадин в съда.

За по-лека мярка за неотклонение помоли и Стефан Харизанов, който е единственият осъждан в групата. “Живея с баба и дядо, които са много болни. Даже не знаят, че съм арестуван. Не ми дадоха право на телефонно обаждане”, оплака се той.

Другият участник в гаврата – Илиян Смиленов, е с чисто досие, едновременно учи висше и работи в завод край Пловдив.

“Той не е осъществил нито един акт на физическо или психическо насилие спрямо пострадалия. Проявил се е като механичен изпълнител на чужди решения и не може да се отрече, че има най-незначителната роля в случая – карал е само колата, с която е осъществено отвличането. Не е бил наясно какви са отношенията между Чапарев и останалите”, заяви адвокатът му Кирил Николов.

Според него клиентът му бил проявил недостатъчна критичност, но след 72-часовия престой зад решетките си е взел поука.

И защитничката на Йордан Арбалиев настоя съдът да не уважава искането на прокуратурата за задържане под стража. Адвокат Манова посочи, че
Йордан извадил
дръжката на
брадвичката
от гърлото
на Чапарев, където я бил напъхал друг от похитителите.  

“Арбалиев не е съпричастен с отвличането и отнемането на лични вещи от потърпевшия. Неговата майка Веселина Стоянова не го е разпознала”, добави защитничката. Йордан от своя страна заяви в съда, че никога не е извършвал престъпления, и увери, че ще съдейства на разследването.
Обещанията
на 4-мата не
разколебаха
прокурор
Тодор Павлов,
който настоя да останат в килиите.

Той подчерта, че са събрани неопровержими доказателства. Привлечени са към наказателна отговорност за отвличане, за което се предвижда от 7 до 15 г. лишаване от свобода, и за грабеж. За второто деяние законодателят е определил от 3 до 10 г. затвор.

“Това са две тежки умишлени престъпления. При по-лека мярка за неотклонение 4-мата могат да активизират усилията си в осуетяване на разследването”, смята прокурорът. В пледоарията си той посочи, че в случая е налице брутално и арогантно погазване на екзистенциални човешки права.

“Така, както посред нощ са издърпали един човек от дома му, съблекли са го и са го били, няма гаранция, че пак няма да предприемат същите действия. При тях няма морални задръжки, които да ги накарат да останат на адресите си, ако бъдат освободени от ареста. Така ще се затрудни осигуряването им за бъдещия процес”, каза прокурорът.

Нямало потвърждение, че синът на Лерца се грижи за брат си. Липсвали и доказателства, че Харизанов се грижи за болни баба и дядо.
Предстои да
се изясни кой
от мъчителите
е уринирал
върху жертвата и конкретно кой какво е извършил. Разпитани са майката на отвлечения и бащата на Костадин.

Мъжът е бил заведен в РПУ, но не е бил арестуван, тъй като не е участвал в наказателната акция, организирана от сина му. Съдът остави в ареста насилниците.

В кв. “Кючук Париж”, където живее синът на Лерца, казват, че той е некомуникативен. Въртял магазина за хранителни стоки, но избягвал да разговаря с клиенти и съседи. Не отварял и дума за майка си.

По непотвърдена информация тя е поискала да бъде освободена предсрочно. При престоя си в затвора е работела и така успяла да стопи присъдата. След като пловдивските магистрати дадоха 2 г. и 4 месеца, ВКС потвърди наказанието и тя влезе зад решетките през януари м.г.

На 13 май 2017 г. 36-годишният полицай Делян Палазов е охранявал събора в парк “Лаута”, като контролирал движението по бул. “Санкт Петербург”. Той спрял товарен камион, когато забелязал друг автомобил пред джипа на Лерца да се движи с висока скорост, и излязъл напред с подадена палка. Самата бизнесдама предприела смяна на лентата и блъснала полицая.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>