Ривлин: На празника Йом Кипур да бъде почетена паметта на починалите от COVID-19

27.09.2020 18:10
Израелският президент Реувен Ривлин Снимка: Ройтерс

Израелският президент Реувен Ривлин призова хората да почетат по време на започващия тази вечер еврейски празник Йом Кипур паметта на починалите от Ковид-19, предаде ДПА.

В речта си израелският президент заяви, че ще запали свещ и ще посвети молитва на 1439-те души, които са починали в Израел от началото на пандемията.

Йом Кипур, който продължава до утре вечер, е най-важният еврейски празник. На него по традиция хората отиват в синагогите, за да се молят.

Премиерът Бенямин Нетаняху призова сънародниците си този път да се молят на открито заради риска от инфекции. Този апел отправиха и равините, съобщи в. "Джерузалем пост".

Мнозина се опасяват, че ултраортодоксалните евреи ще пренебрегнат призива и така ще се създаде риск от разпространение на заразата.

Заразените в Израел се увеличиха, особено в кварталите на ултраортодоксалните евреи, където е често явление големи семейства да живеят заедно в тесни жилища.

Поради нарасналия брой на случаите на Ковид-19 от вторник през следващия месец войниците, които се обучават, няма да имат право да напускат постовете си, обявиха военните. Много е важно боеспоспособността на армията да бъде съхранена и по време на кризата, заяви началникът на израелския генерален щаб ген. Авив Кочави.

В същото време някои израелци продължават да негодуват срещу правителствените ограничения. Според критици Нетаняху използва мерките срещу коронавируса, за да забрани продължаващите ежеседмични протести срещу него.

Във вторник се очаква Кнесетът, израелският парламент, да дебатира забрана за събиранията.

В Израел броят на заразените достигна рекордни стойности, което накара правителството да затвори за втори път страната.

В петък бяха отчетени рекордните 8315 нови случая на заразяване за денонощие, а вчера 13,7 процента от изследваните дадоха позитивен резултат.

Други от От страната и света

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София

Информация за проблемите в управлението на завода стана ясна по време на извънредно заседание на Комисията по екология в Столичния общински съвет, която беше свикана по искане на групата на ГЕРБ-СДС

193 млн. лв. оборот на борсата за 3 месеца, 1,94 лв. доход от една акция за 2024 г.

Акционери сме в ново дружество с още 14 европейски борси 193,3 млн. лв. е оборотът на пазарите, организирани от Българската фондова борса за първите три месеца на тази година

Станислав Балабанов: Докладът от комисията за митниците е внесен в прокуратурата

Докладът на временната парламентарна комисия, която трябваше да разследва възможни корупционни практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев, е всенен в прокуратурата

Димитър Главчев пред украинския премиер Шмигал: Продължаваме с подкрепа за Украйна

Премиерът Димитър Главчев проведе видеоконферентен разговор с украинския си колега Денис Шмигал. „България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

Вижте всички кандидати за депутати от 28-и МИР - Търговище

КП "ГЕРБ-СДС" 1. Теменужка Петрова Петкова 2. Константин Стоянов Манев 3. Никола Тошков Джамбазов 4. Явор Димитров Александров 5. Мустафа Адемов Ахмедов 6. Анелия Веселинова Ангелова 7

>