Как Станислав Стратиев се превърна от слънчев човек в автор с мрачен хумор

26.09.2020 22:57 Пенчо Ковачев
Станислав Стратиев - баскетболистът, който стана един от най-добрите български драматурзи.
СЛАВЧО ПЕЕВ
Сцена от пиесата “Рейс” на Стратиев. Вдясно е Славчо Пеев в ролята на Виртуоз. Седналият в средата е Георги Парцалев, правият - Георги Калоянчев, с гръб - Коста Карагеоргиев. СНИМКИ: ИВАН ГРИГОРОВ

Разказ на Славчо Пеев - най-добрия му приятел

Със Станко се знаем още от времето, когато тренирахме баскетбол, той една година по-малък от мене. После ме приеха във ВИТИЗ, а той е започна да следва българска филология в СУ. Продължихме да се виждаме, да се срещаме на по “игричка” в училищни дворове.

Мен ме разпределиха в Добрич, а Станко започна работа във в. “Стършел”. Изпратиха го кореспондент в Бургас. Виждахме се в София, защото и двамата си идвахме често. С Климент Денчев му ходехме на гости от Толбухин в Бургас.

Веднъж ни разказа следната история. Качил се на самолета от Бургас за София. Запалили моторите, обаче те - фър,фър, фър - и загаснали. Втори опит - и пак нищо. И тогава от кабината излиза много едър пилот.

Самият Станко беше бая едър и за да признае това на пилота, значи оня трябва да бил великан. Изминал пътеката в самолета до опашката му, върнал се, застанал по средата и казал: “Абе, ще ми литнеш ти!”.

Но самолетът така и не литнал. Свалят пътниците, идва технически екип и започва да го ремонтира. А едрият пилот обикалял самолета и от време на време гневно ритал гумите.

Станко разказваше историята много смешно. И в същото време беше съвършено сериозен. Ние падахме от смях, а той с лице като на Бъстър Китън.

Може би малцина хора знаят, че първата пиеса на Станко

“Римска баня”

е спрян

и нереализиран

сценарий

Три дни мислехме какво да правим и му предложих да го опитаме на сцената. И в театъра го пуснаха! Но неговата зала събира до 550 души на представление, а българско кино тогава се гледаше много и щяха да го видят милиони зрители.

В ония времена Тодор Живков много обичаше да ходи на театър. И където не отидеше, пиесата, особено ако е по-остра, падаше от репертоара.

И “Римска баня” може би щеше да има такава съдба - ние все чакахме Живков, а той все не идваше, все отлагаше. И, разбира се, веднага тръгна слухът, че спират постановката, а тя се играеше при препълнен салон.

Една вечер

Тодор Живков дойде,

помня, че беше

с някакъв генерал

След представление винаги слизахме в барчето, за да си каже Живков оценката. Слязохме и този път, седим долу целият екип, той седи и мълчи. Цяла вечност мълчание! Той трябва да проговори, никой не смее да го изпревари. По едно време Живков попита: “Абе кой написа тая пиеса?”. Станко се изправя бавно, той беше към 190 см, нали ви казах - едър един такъв. “Ти женен ли си бе, момче?”, пита го Живков. “Женен съм”. “А деца имаш ли?”. “Две, другарю Живков?”“Е, не те ли е страх за децата, бе?!” - засмя се Живков и така на пиесата като й тръгна, та над 550 представления тогава.

През 1981 г. Стратиев стана главен художестевен ръководител, а аз - директор на Сатирата. Приеха ни за членове на БКП, защото не можело на тези постове да бъдат безпартийни хора. Двамата много се разбирахме и мисля, че бяхме добър тандем. Но през 1987 г. нещо го закъсахме с тези “горе”.

Станко написа пиесата си “Балкански синдром”. То всъщност не беше пиеса, той го направи за 30-годишнината на театъра. Обаче вътре имаше едни работи, дето... Стана си като представление и продължихме да го играем в театъра.

Но бяхме направили и 2-3 пиеси, които нямаха особен успех. А имахме много висок план. Направихме три вечери в театъра от 22 ч, в които цените на билетите бяха три пъти по-високи. Аз четях стихове на Марко Ганчев и Константин Павлов, Доротея Тончева - на Стефан Цанев. Поканихме да пее Йълдъз Ибрахимова, която тогава се казваше Сузана Ерова, свиреше китаристът Огнян Видев от Пловдив.

Получи се нещо страхотно, невероятен интерес имаше, в София се заговори за това. И на третата вечер ни спряха тока. Помня, че Йълдъз викаше, че може да пее и без микрофон. Огнян засвири на куха китара и на една петромаксова лампа откар. Изкарахме до 2-2,30 през нощта.

“Горе” останали не доволни от тази работа и

на 4 декември 1988 г.

ни казаха, че сме

уволнени

Издигали по-млади хора, това им били мотивите. А нас ни “освободиха” от партията.

До този декември 1988 г. Станко Стратиев беше едно момче, хуморът му не беше злобен. Беше слънчев човек. След уволнението той започна да се променя и след 1990 г. стана съвсем друг човек - мрачен един такъв и хуморът му стана мрачен.

Аз три дни след уволнението влязох в болница, но това е друга история. Преживях го бързо, някак по-емоционално, но той като по-друг човек го е преживявал в продължение на години. Тогава написа знаменитата фраза как последният българин, който напускайки страната, да загаси тока.

На 4 януари 1989 г. ни потвърдиха уволнението. Тогава

със Станислав

направихме първия

частен театър,

преди още да е дошъл 10 ноември.

Казваше се “Надежда” по името на софийския квартал, помещавахме се в един младежки дом. Тогава кмет на района беше Николай Добрев, който по-късно стана един от лидерите на БСП.

Той беше нестандартна личност, която вървеше преди времето си. Взехме за режисьор Здравко Митков и направихме две постановки - по Мрожек и Уди Алън. Играеха Татяна Лолова, Кирил Варийски, бог да го прости, Велко Кънев, аз и трима студенти. Имахме луд успех, народът се тълпеше да ни гледа. И след два месеца и половина казаха, че закриват театъра.

Когато отидох да кажа това на Кольо Добрев, той тегли една яка македонска псувня. Като кмет той не ни искаше пари за наем в клуба, ние оправяхме хонорарите си само от постъпленията.

Един ден през септември 2000 г. към 7 часа вечертас Димитър Манчев сме в барчето на театъра. Станко мина покрай нас и дори не ни поздрави . Върви с голямата си чанта, мрачен, сякаш невиждащ нищо и никого.

На другия ден почина. Заговори се, че това е станало във Виена, понеже жена му работеше там. След време синът му ми разказа, че баща му не станал както обикновено към 9-9,30 часа. Отишъл да го събуди и го намира починал в съня си.

С усмивка.

Човекът, който през последните десетина години не се усмихваше...

Други от От страната и света

Епископ Тихон: Всички сме еднакво ценни в очите на Господ

„Всички сме еднакво ценни в очите на Господ. Най-голямата заплаха за личността, духа, вярата на един човек, е опасността да стане циник, спасявайки се от гнева, че е вършил нещо абсолютно безполезно"

Съдът не пусна наркобоса Сако на свобода за Великден

Наркобосът от близкото минало Стефан Бонев-Сако се размина със свободата за Великден. Това показа проверка на "24 часа". 61-годишният Сако влезе зад решетките миналата година

Направиха уникална сърдечна операция на мъж от Варна

Мъж получи втори шанс за живот. На него му беше направена уникална операция преди около четири месеца от лекарите в болница „Света Екатерина". Днес той вече мечтае за трансплантация на сърце във

18 пожара потушени за изминалото денонощие

Пожарникарите в страната са реагирали на 61 сигнала през изминалото денонощие, потушени са 18 пожара, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

Калин Стоянов честити имения ден на съпругата си и Великден на полицаите

С честита за именния ден на "моята прекрасна съпруга Велина" започна Великден вътрешният министър Калин Стоянов. Той ѝ честити празника във фейсбук

>