Шефката на контролната комисия в БСП с остра критика: Преди да търсим доверието на хората, нека се опитаме да го възстановим помежду си

26.09.2020 13:11 Лиляна Клисурова
Шефката на Общопартийната контролна комисия Валя Богданова отправи остри критики за работата на партията.

„Падащият“ кворум е предвиден в парламентарния правилник, играта с кворума е процедурна парламентарна възможност. В БСП решенията се вземат след дискусия и с гласуване с участието на повече от половината на членовете на органа или организацията. С това предупреждение се обърна към новите членове на Националния съвет на БСП шефката на Общопартийната контролна комисия (ОПКК) Валя Богданова по време на отчета си за изминалите 4 г.

Партийните органи не са представителни, те са работни и нека всеки, който ще се състезава за член на НС или ОПКК да прецени възможностите си и да поеме отговорността си за редовно и активно участие в дейността им.

Повод за острите й думи стана както приемането на документите за конгреса на последното заседание на пленума с около 70 гласа, при необходими 93, както и спорът отпреди месец доколко легитимни са двата опита за заседания на Националния съвет, които вътрешната опозиция на Нинова свика. Тогава приближеното до лидерката ръководство заяви, че това е „сбирка по интереси“, а не легитимно заседание.

Партийните органи, в това число Националният съвет, могат да бъдат свиквани и по решение на Изпълнителните им бюра, и по искане на 1/3 от състава им. Независимо чия е инициативата, и двата вида свиквания са еднакво легитимни и по един и същи начин ангажират членовете на партийните органи, категорична бе Богданова.

Партийните документи, сред които основно уставът, не се познават в достатъчна степен, е показала проверката на комисията. За мандата си през последните 4 г. тя е разгледала над 415 жалби, възражения, сигнали и писма.

Сред тях и много сигнали за завишени състави на местни структури, за незаписани социалисти във връзка с отминалия пряк избор на лидер. Чрез публичните си коментари превърнахме БСП в сбор от бройки, а тя е общност от хора, които в огромната си част членуват в партията по съвест и убеждение, с надежди и очаквания, критикува шефката на ОПКК.

Част от партийните съвети успяха да преодолеят вътрешнопартийното напрежение, но други – не, а и не поискаха да потърсят и да приложат обединяващи решения и действия, отчете Богданова. Част от партийните съвети работят с ограничен кръг социалисти, не се търси и използва достатъчно потенциалът на членовете на организацията, липсва или е ограничен достъпът до вътрешнопартийна информация за взети политически, организационни и кадрови решения. Така се оформят отделни партийни общности, които отразяват различни обществени нагласи и акумулират различни обществени очаквания, предупреди шефката на партийната контролна комисия. А отделни действия оставяли съмнения за скрита зад процедура разправа с вътрешнопартийни опоненти.

Преди да търсим доверието на българските граждани, нека да се опитаме да възстановим доверието помежду си, а вътрешнопартийната дискусия да ражда градивни решения, вместо да чертае разделителни линии, призова Богданова. Знам, че много почтени, знаещи и сърцати хора в БСП могат да носят отговорност, да обединяват, да разширяват влияние и да носят обществено доверие. Защото защото искрено се надявам, че БСП ще бъде партията, която трябва да върне съдържанието на моралните категории в политиката, допълни тя.

Богданова критикува, че БСП все още няма приет Етичен кодекс, какъвто контролната комисия предлагала от 2009 г. насам. Видни са случаи, в които вътрешнопартийната дискусия излиза не просто извън разбиранията ни за партийна, но и извън понятията ни за човешка етика, каза тя.

Докладът на Боданова предизвика Георги Божинов, който взе думата в нарушение на правилата и порица, ръководството на конгреса, че не знае устава. Провалихте уставно законни заседания на Националния съвет, критикува той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>