Корнелия Нинова: Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП, ще я развиваме с допитвания по важни въпроси

26.09.2020 11:45 Лиляна Клисурова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе преизбрана на първия пряк вътрешен избор в партията.

С прекия избор вие разбихте лъжата, че БСП е разединена, че сме в разцепление или разпад, обърна се лидерката към делегатите и членовете на партията

Подаваме ръка на всеки, който е готов да работи безкористно за Отечеството, да прави политика с грижа за хората. Но не и консолидация или сговор със задкулисието и с хора, използващи политиката за лични цели и облаги, допълни Нинова

Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП и тя трябва да се развива чрез допитвания по важни въпроси. В момент, в който хората искат гласът им да бъде чут и те да участват във вземането на решения, ние показахме на практика как става това.

Това заяви лидерката Корнелия Нинова в словото си пред 50-ия юбилеен конгрес на БСП, който заседава в зала 1 на НДК.

Преди 4 г. си поставихме 6 задачи и ги изпълнихме, похвали се соцлидерката.

Първо, поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този модел на управление и го изпълнихме, каза Нинова и отчете колко законопроекта е внесла червената група, а депутатите са задали 1219 въпроса и 175 питания по време на парламентарния контрол. Внесени са и 5 вота на недоверие към кабинета "Борисов 3".

Парламентарната група превърна програмата на партията в реални законодателни действия, беше изключително активна и заслужава високата оценка на конгреса. Благодаря ви, скъпи депутати, вие сте бойци, обърна се лидерката към тях.

Второ, преди 4 г казахме, че няма да влизаме в явни и скрити договорки за облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 милион избиратели и го изпълнихме. Опитът на държавите в ЕС, където леви и десни се съюзиха, показа отлив от системните партии и заличаване на идеологическите различия. А опитът в България сочи, че всеки, който е прегърнал ГЕРБ, след това не влиза в парламента, каза още Нинова.

Моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите си. Бяхме съблазнявани с моркова, бити с тоягата, но издържахме, допълни тя. И обясни, че в последните години България се управлява от тройна колиция - официално само с патриотите, но неофициално - с ДПС.

Третата ни цел преди 4 г. бе да изготвим алтернативен национален план за управление на страната и я изпълнихме. Това е "Визия за България", която не е кабинетен документ, а е изготвена с участието на хората. Този план е национално усилие, което не можеше да стане без вас, обърна се Нинова към делегатите.                                                               Четвърто, обещахме си заедно да вдигнем БСП на крака, да имаме самочувствие. Изпълнихме го, каза лидерката. И отчете победата на президентските избори, двойно увеличения брой на депутатите. И на четирите избора увеличихме подкрепата си, това показва тенденция - бавно, но вървим нагоре, въпреки авторитарната власт.

Пето, промяната в България минава през промяна в БСП. Реформата в партията с такива мащаби и поставяща си за цел не козметични, а стратегически и принципни промени, не е извършвана от началото на прехода, отчете Нинова.

В БСП сме категорични - няма и не бива да има битка между поколенията, а приемственост, каза лидерката.

Въвеждането на мандатността на лидера показва, че БСП е със сигурност единствената нелидерска партия в днешна България, категорична бе Нинова.

Според нея прекият избор на лидер е показал 4 много важни неща. Първо, партията е била узряла - очаквали сте, искали сте този избор. Активност от почти 70% е уникална за българските избори. Тя разби на пух и прах всички обидни твърдения за фалшификации и манипулации на изборите, каза Нинова. Второ, показахме най-висока институционална култура, шапка ви свалям. Проведохте чисти, прозрачни, подредени като аптека избори, допълни тя.

Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП и тя трябва да се развива чрез допитвания по важни въпроси. В момент, в който хората искат гласът им да бъде чут и те да участват във вземането на решения, ние показахме на практика как става това.

Благодаря ви за голямото доверие, с което ме избрахте. Приемам го като висока отговорност. Ще направя всичко, за да го изпълня с честни, открити и последователни политики за превръщане на БСП в първа политическа сила.

Третият избор - вие не избрахте човек, а политика и курс на партията. А той е чистота на идеите, неподкупност на хората и политики за смяна на модела на управление.

Четвърто, с прекия избор вие разбихте лъжата, че БСП е разединена, че сме в разцепление или разпад. Партията не е председателят, нито отделните членове на НС, а вие, нашите членове. И трябва да си сляп, ако твърдиш, че партия, в която 70% подкрепят политиката, е разединена.

Консолидация на партията за провеждане на досегашната политика и е готова да я реализира в един управленски мандат.

Чувам мантрата за разединението в БСП и да вещаят разцепление. Изглежда са пропуснали 12 септември, прекия избор и консолидацията, която партията показа.

Консолидация около принципи в политиката и морал в нейното провеждане. Затова подаваме ръка на всеки, който е готов да работи безкористно за Отечеството. Добре дошъл е всеки, който иска да прави политика с грижа за хората.

Консолидация, единение или сговор със задкулисието, където и да се намира то, е непремливо. Консолидация с хора, използващи политиката за лични цели и облаги - не.

Пето, БСТВ.

Шесто, отваряне на партията за млади хора, обучаването им.                                                                                                             

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>