Гладиатори се биха до смърт на Римския стадион (снимки)

25.09.2020 20:53 Руслан Йорданов
Гладиаторските битки се водеха по всички правила на древния Рим. Снимки: Авторът

На гладиаторски битки до смърт станаха свидетели пловдивчани днес вечерта. На Римския стадион в схватки с мечове, щитове, копия и мрежи влязоха както тракийски военнопленници, така и професионални гладиатори от прочути клубове.

Следвайки древната традиция, публиката трябваше да реши дали победеният боец да умре или да живее. В повечето случаи зрителите с палец надолу посочиха, че трябва да бъде убит. 

Гладиаторските битки на мраморната арена, построена през 120 г. сл. Хр. в Пловдив, бяха кулминацията на откриването на фестивала за исторически възстановки "Пловдив - древен и вечен".

Над 170 старинни воини - римляни, траки, готи, прабългари и средновековни рицари се събраха на античния Форум пред пощата откъдето тръгнаха на шествие по Главната улица. 

Пред Общината те бяха приветствани от големците на града - областният управител Дани Каназирева, председателят на Общинския съвет Александър Държиков и зам.-кметът Анести Тимчев.

Там с огнен ритуал официално бе открит фестивалът. След това шествието, предвождано от красивите танцьорки от Ера балет продължи до Джумаята.

Тридневният форум бе открит с ритуал с авгури - жреци, които гадаят по полета на птици. След това дойде ред на класически романтичен танц, изпълнен от Ера балет, хорови песни и средновековен театър. В събота и неделя "Пловдив - древен и вечен" ще продължи с богата програма в парк "Лаута". 

Там ще бъдат пресъздадени моменти от живота, бита, битките и занаятите от различни периоди на Античност, Ранно и Късно Средновековие. Ще има демонстрации на бойни умения на земя и от кон, ще звучи средновековна и ренесансова музика.

Воините ще изричат клетва и ще влизат в битка за територия. Ще бъдат представени армиите през различните епохи.

Ще има исторически възстановки, археолози, историци, занаятчии, майстори на древни военни изкуства, художници, музиканти, поети, които ще покажат историческото наследство на земята, по която стъпваме. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>