2-годишният Мехмед едва ли ще потвърди съмненията на дядо си Мехмед, че е бил отвлечен (Обзор)

25.09.2020 23:00 Антоанета Маскръчка
Малкият Мехмед бил спокоен, Муртаза го облякъл със своето яке, за да го сгрее.
Горският стражар Муртаза Клечов, който откри детето на черен път край гората над Якоруда.
Родителите на Мехмед Зия и Фатме и лелята Айша (първата вляво на преден план)
По време на акцията по издирването на детето улиците на селото бяха пълни с коли на полицията и на жандармерията.

Муртаза Клечов, който го намери: Може и да стигне до това място - тук децата познават района, но нека следствието да установи

Как ще изкара сам нощта? След като се вдигна шум - започна издирването, струпа се полиция, някой се е изплашил и го е оставил на пътя, за да го видят, каза дядото на детето

Отвлечен ли е бил малкият Мехмед от Якоруда, който бе в неизвестност близо 24 часа, но после открит невредим в гората?

И ако в часовете, когато детето липсваше, основната задача бе то да бъде намерено, сега вече въпросът е как е успяло до стигне на толкова голямо разстояние от дома си и да пренощува само в планината.

Прокуратурата образува досъдебно производство за изчезването на момченцето, като една от основните версии, по които се работи, е отвличане. Дали обаче тя ще надделее, или ще се стигне до заключението, че престъпление няма, ще установят разследващите.

Мехмед Юркин, който е на 2 години и 7 месеца, изчезна от двора на къщата си за минути. Играел си до каруцата с пясък, а баба му влязла за малко у дома. След това от детето нямало следа.  

Над 100 полицаи, пожарникари, планински спасители и доброволци с 3 кучета го издирваха близо 24 часа - претърсиха всички къщи, стопански и изоставени постройки, даже и в околните села, адреси във Велинград, където семейството има роднини, както и околностите на Якоруда.

Откри го случайно горският Муртаза Клечов в четвъртък около 15,30 ч, а детето беше изчезнало предния ден към 16 ч.

Докато изпълнява служебните си задължения в поверения му охранителен участък, Муртаза едва ли е предполагал, че ще се окаже на точното място в точното време и така се превърна в герой на деня и спасител на изгубеното момченце.

“Карах служебната “Нива” по черния път в местността Малката река и изведнъж видях дете да лежи край пътя. Вече знаех, че е изчезнал Мехмед, и веднага набих спирачки. Слязох и отидох до него.
Гушнах го,
свалих
моята дреха и му
я облякох. Обух
му и моите
чорапи, защото
беше бос”
Това разказва горският от близкото село Конарско. Той имал в колата си пликче с бонбони и го дал на детето.

“Не се изплаши, напротив - усмихна се. Казах му: “Айде да те снимам за мама!” и той се зарадва, даже на едната снимка се изплези” , допълва Клечов, който от 32 години работи в системата на горите, а от 28 години е стражар.

Не е участвал в акцията по издирването, защото е бил на работа и отивал към горския участък, за който отговаря. Познава района много добре и казва, че от къщата на Мехмед в Якоруда по планинска пътека разстоянието до мястото, където е намерен край село Бунцево, е около 2 км.  

“Когато го гушнах, целият се разтреперих.
Знаех, че е
късмет да
намеря детето.
Зарадвах се,
както когато се
родиха моите
деца
Аллах го е пазил”, развълнуван е Клечов.

Обадил се веднага в полицията в Якоруда. Взел малкия в скута си и подкарал нивата към Бунцево. По пътя момченцето заспало. Когато пристигнал на площада, се събрало цялото село. Предал Мехмед на полицаите, които го прехвърлили в тяхната кола.

“Имаше одрасквания по ръчичките, но не беше нещо сериозно. Допускам, че може и само да е стигнало до мястото, където го открих, защото децата от този район ходят много по гората с родителите си.

Има си обаче разследване, то ще установи дали е отвлечен”, казва горският.
Има и друг път
до местността
Малката река, но
той е близо 20 км
Бащата Зия и дядото Мехмед обаче са категорични, че детето е отвлечено.

Зад къщата на семейството тръгва черен път, който води към гората. Пътеката обаче на места е много стръмна.

“Едно дете не може да тръгне по пътя и да стигне до гората. Според мен той е бил отвлечен. Никога не е изчезвал, само тук си играеше. Как ще изкара през нощта сам? След като започна издирването, струпа се полиция, вдигна се шум, някой се е изплашил и го е оставил на пътя, за да го видят”, убеден е дядо му Мехмед.

В същото време той не подозира кой и по каква причина би отвлякъл внука му.
“С никого
нямаме вражда,
не знам кой
може да го
направи”,
допълва дядото.
В Якоруда масово хората не вярват, че едно толкова малко дете може да извърви километри в планината, да пренощува на открито с боси крачета, с тънка блуза, когато температурите вечер падат почти до нула градуса, и да бъде намерено в добро състояние.  

“Най-малкото ще бъде изплашено, ще е плакало през цялото време. Реката минава наблизо до мястото, където е намерено детето, но за да стигне до нея, е много стръмно. Няма как да е станало”, коментират местни.

Заради крехката му възраст
са малки
надеждите
то само да
разкаже какво
е станало
Все пак се очаква, след като мине първоначалният шок, детето да даде някакви знаци, по които да се направят изводи за случилото се.

На улицата до дома е намерена едната му обувка, а по черния път - другата. На същия път били открити следи от крачетата на момченцето в прахта. Не е ясно дали отпечатъците са по цялата пътека от дома му, или само на място, където може да е оставено.

Горският, който е с дълъг стаж в системата на горите в поделението на Югозападното държавно предприятие в Якоруда, ще получи 500 лв. награда за проявените човещина и благородство, съобщи директорът Дамян Дамянов, който изразява личната си благодарност и уважение към служителя си за достойната постъпка в извънредна ситуация.

След като Клечов предаде Мехмед на полицията, момченцето бе настанено в детското отделение на болницата в Разлог и прекара нощта с баба си.

“Детето е добре, ще преценим състоянието му и тогава ще решим дали да го изпишем”, бе лаконична шефката на отделението д-р Соня Лилова. Мехмед ще бъде върнат на родителите си, а социалните служби ще осигурят психолог, ще окажат и друга помощ на Фатме и Зия, които имат общо 4 деца.

“Мехмед е добре гледано дете - беше нахранено, чистичко, изкъпано. Мълчеше, усмихваше се и нямаше видими травми”, допълни шефката на отдел “Закрила на детето” в Якоруда Фатма Чауш. Обърна внимание, че досега не са получавали сигнали за проблеми в семейството.

Загадъчният случай с Мехмед
странно напомня
на този с
изчезването на
4-годишния Абди
от съседното
село Бунцево
в края на юли 2001 г. Тогава семейството на Абди бе отишло на поляна в планината да събира сено.

Оставили момченцето да спи в колата и се отдалечили на 50-60 метра в другия край на поляната. Малко след това установили, че детето не е в колата. Започна масово претърсване на района, продължило седмица и с участието на стотици полицаи, горски, ловджии, доброволци.

На 8-ия ден Абди случайно бе намерен от жени, тръгнали за гъби. Момченцето бе в добро здравословно състояние, което изуми всички. Тогава също се заговори, че Абди е бил отвлечен, за него са полагани грижи и е бил оставен до пътека, за да бъде намерен.

Полицията обаче приключи случая със становището, че детето е избягало сам и няма престъпление. Малко след това семейството на Абди напусна Бунцево и се премести да живее в Пловдив.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>