Участието на Си Дзинпин в среща на ООН илюстрира ангажимента на Китай за мултилатерализъм

26.09.2020 08:00

На 21 септември китайският президент Си Дзинпин присъства на видеоконферентната среща на високо равнище на ООН, присъединявайки се към световните лидери в справянето с глобалните предизвикателства.

През тази година се навършват 75 години от основаването на организацията, която беше създадена в края на Втората световна война от 51 държави, включително Китай, а сега наброява 193 члена. Днес светът се намира в друг ключов момент в човешката история и усилията за ”спасяване на следващите поколения” трябва да бъдат удвоени, както е записано в Устава на ООН.

Мултилатерализмът

е в опасност

Уставът на ООН “донесе правила и надежда на един свят, който беше в руини”, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по повод създаването на организацията. Той беше подписан във време, когато световните лидери почувстваха силна нужда от механизъм, който може да спомогне за установяване на мир и да спре бъдещи войни. Това беше възможно само ако всички държави работят заедно чрез глобална организация.

След десетилетия на глобализация и интеграция обаче светът е изправен пред все по-голяма фрагментация при явни рискове и предизвикателства поради връщането на унилатерализма, протекционизма, оттеглянето от договори и практики на военен и икономически тормоз.

Безпрецедентната пандемия от COVID-19, която взе почти 1 милион жертви в целия свят и парализира глобалната икономика, напомня на света, намиращ се в подобен хаос през 1945 г.

“През 1945 г., най-разрушителната война в историята на човечеството, беше току-що приключила с общото признание, че човечеството никога повече не може да позволи такова пълно опустошение и че само многонационален орган може да даде такава надежда, ако не гаранция”, каза Робърт Лорънс Кюн, председател на Фондация ”Кюн”, базирана в Лос Анджелис и Ню Йорк.

“Винаги има различия между нациите. Верният път е да се измисли как да бъдат развити колективни възможности, като същевременно потенциалните конфликти да се контролират чрез постоянна комуникация”, каза той.

В ерата на мигновените глобални комуникации и разгорещени социални медии, предупреждавайки за опасностите в международните отношения, Кюн каза, че глобалната геополитика има нужда както от мултинационални организации, така и от силни двустранни отношения между нациите.

“ООН не може да бъде целият отговор, но със сигурност е част от отговора”, каза той.

Глобално

осъзнаване

Като един от основателите на ООН и постоянен член на Съвета за сигурност Китай спазва своите ангажименти към целите и принципите на Устава на ООН и защитава ООН в отговор на глобалните заплахи, в стремежа към мир и развитие.

В своята позиция по повод 75-тата годишнина на ООН Китай потвърди ангажиментите си за опазване на глобалната система на управление, чийто център е ООН, чиито основни норми са международните отношения, основани на целите и принципите от Устава на ООН, авторитета и позицията на ООН, както и на централизираната роля на ООН в международните дела.

Гласът на Китай

резонира

с партньорите му

по целия свят

На 14 септември, по време на видеоконферентната среща с германския канцлер Ангела Меркел, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Си Дзинпин постигна консенсус с лидерите на ЕС относно защитата на мултилатерализма и съвместното справяне с глобалните предизвикателства.

Меркел, Мишел и Фон дер Лайен казаха, че е наложително Европа и Китай да засилят сътрудничеството, заедно да защитят мултилатерализма и да се противопоставят на унилатерализма и протекционизма.

Коментирайки резултатите от срещата, Кристин Биер, главен редактор на френското списание Nouvelle Solidarite и експерт в Schiller France Institute, заяви, че лидерите са изпратили положителен сигнал за опазването на световния мир, стабилност и просперитет, демонстрирайки напълно, че многостранното сътрудничество е тенденцията на времената.

Изпълнявайки своите задължения, Китай винаги съобразява делата си с думите си.

Пекин активно свързва собствените си цели и планове за развитие с Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. и постигна забележителни резултати в сфери като намаляването на бедността и управлението на климата.

Освен това, в чест на 70-тата годишнина на Организацията на Срещата на върха през 2015 г. Си Дзинпин обяви, че Китай има в готовност 8000 души плюс 300-членен постоянен полицейски, отряд регистрирани за участие в мироопазващи мисии на ООН, също така е подпомогнал други развиващи се страни със 180 проекта за намаляване на бедността, наред с други инициативи и мерки в подкрепа на ООН.

“Китай ще поеме своя дял от отговорността и ще продължи да играе своята роля в това общо усилие”, каза Си Дзинпин в централата на ООН преди пет години.

“Ние трябва да подновим ангажимента си към целите и принципите на Устава на ООН, за да изградим нов тип международни отношения с ползи за всички и да създадем общност със споделено бъдеще за човечеството”, каза Си.

Надежда

за бъдещето

“Моето желание е да има мир и справедливост.” Това е един от 250-те хиляди гласа, записани по целия свят в рамките на инициативата на ООН за глобален диалог.

Тя е измежду събитията, посветени на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, които са с тема ”Бъдещето, което искаме, и ООН, от който се нуждаем: Потвърждение на нашата колективна ангажираност към мултилатерализма”.

Очаква се световните лидери заедно да създадат решения за глобално обществено здраве, пълно равенство, действия за климата, точно както преди 75 години, когато подписалите си обещаха “да спасят следващите поколения от бича на войната, който два пъти в живота на човечеството донесе несметна скръб, както и да утвърдят вярата в основните човешки права ... да насърчат социалния прогрес и по-добри стандарти на живот при по-голяма свобода.”

На 14 септември Тиджани Мухамад-Банде, председател на 74-тото общо събрание на ООН, заяви, че “най-важното е да продължим да подчертаваме важността на сътрудничеството, многостранните усилия”.

“Това е начинът

да се гарантира

не само мир, но

и просперитет,

които са много важни цели на ООН от самото начало", каза той в интервю за Синхуа.

Както Си Дзинпин каза в речта си през 2015 г., целите за мир, развитие, равенство, справедливост, демокрация и свобода “далеч не са постигнати”.

Но надеждата се крие в колективния отговор на света.

В навечерието на 21-ви век, за да насърчи хората по света да се изправят пред предизвикателствата през новото хилядолетие, бившият генерален секретар на ООН - Кофи Анан, призова всички страни да застанат рамо до рамо.

“Повече от всякога в човешката история, ние споделяме обща съдба. Можем да се справим само заедно. И затова, приятели мои, ние имаме ООН”, каза той.

Други от От страната и света

Монтана е домакин на националното шахматно турне "Асеневци"

KAMEЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА За трета поредна година Монтана е един от 40-те града в страната, домакин на националното шахматно турне "Асеневци". Утре, 9 май, в Младежкия дом ще се проведат уроци и игри за

Гордана Силяновска води при обработени 25% от резултатите на изборите в Северна Македония

При обработени 24,86 процента от резултатите на избирателните секции в Република Северна Македония кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска получава 62,37 срещу 30

Синът на Андрей Луканов - Карло, ще се бори за депутат от листите на Григорова

Мая Манолова срещу Таня Дончева - досега партньорки, Гешев срещу Васил Божков в София. И Етиен Леви кандидат  Синът на бившия премиер Андрей Луканов - Карло

Соларите изместиха ядрената централа, трети ден дават 50% от тока ни

Заради бурното им развитие се оказва, че АЕЦ "Козлодуй" е свила печалбата с 38 млн. лева Трети ден фотоволтаиците дават над 50 или близо до 50% от електроенергията, която потребяваме

ЕС не може да си върне 14 млрд. евро, раздадени неправомерно

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014 - 2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата. Голям проблем е и събирането на тези средства

>