Реконструират храм със златни керемиди на 2500 г. край Карлово

25.09.2020 13:35 24 часа Пловдив онлайн
Разкопки в тракийския селищен комплекс в с. Васил Левски. Снимка: Архив
Костадин Кисьов, Емил Кабаиванов и Антон Минев заявиха че експонирането на тракийските старини край село Васил Левски се привръщат в приоритет на общината.

Древен храм на 25 века ще бъде реконструиран край карловското село Васил Левски. Това обявиха ръководителят на проучванията доц. Костадин Кисьов и зам.-кметът на Карлово Антон Минев.

Храмът е част от тракийски селищен център с царска резиденция от VI-V в. пр. Хр. Бил е със златни керемиди според изворите, които обаче едва ли ще бъдат възстановени при предстоящите реставрации.

Началото на проучванията започват през 2005 година от самия Кисьов. През изминалата 2019-а, благодарение на отпуснати от Общината средства бяха извършени теренни и геофизични замервания, припомни заместник-кметът Антон Минев.

"Главната ни цел за настоящата година е обследване на сградата, открита през 2008 г. Това е храмова постройка, разрушена в миналото. Останките й са пръснати около нея. Ние трябва да направим реконструкция, да разберем как е изглеждала, т.е. да извършим архитектурна обработка. Вече сме готови с 50% от дейностите. През 2021 година ще има възможност да кандидатстваме за финансиране за реставрация и консервация на обекта и съответно – да започнем по-мащабни разкопки", заяви ръководителят на разкопките. 

По думите му в бъдеще монументалната сграда с размери 10 на 15 метра и с керемиден покрив ще може да бъде възстановена изцяло и да стане основна атракция в селищния център.

Директорът на Археологическия музей в Пловдив очаква много големи изненади и резултати от разкопките. Доц. Кисьов поясни, че до края на настоящата година екипът му ще бъде готов с графичната реконструкция на сградата.

Същевременно тече процедура по определяне границите на целия обект, след приключване на която той ще получи статут на паметник на културата от национално значение.

Така Община Карлово ще има възможност да кандидатства за финансиране по европейски програми. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов съобщи, че през 2021 г. ще предложи на Общинския съвет да гласува сума от около 50 000 лева за продължаване на проучванията. „Само със средства от нашия бюджет няма да успеем да направим инфраструктурата /достъп до обекта/, консервацията, обособяването на посетителски центрове.

Основната ни цел през следващата година ще е да кандидатстваме за финансиране по европейските програми“, допълни кметът.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>