Съд за екскмет на Костенец, предложил 30 хил. лв. на общинар заради поръчка за ремонт на училище

24.09.2020 21:10 Ана Михова
Радостин Радев в спецсъда

Радостин Радев държал и незаконни патрони

Специализираната прокуратура даде на съд бившия кмет на Костенец Радостин Радев за подкуп и незаконно държане на боеприпаси. Подсъдим е и бизнесменът Ивайло Пашов.

Според обвинението двамата предложили 30 хил. лв. на общинския съветник Георги Донков, за да осигури приемането на решение, свързано с обществена поръчка за ремонт на местното основно училище.Тя била съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Радев беше издигнат през 2015 г. за кмет с подкрепата на БСП.

На 4 април 2018 г. с негово решение била открита обществена поръчка за подобравяне на материалната база на ОУ “Св. св. Кирил и Методий”. На първо място била класирана фирмата на Пашов и на 15 октомври 2018 г. бил подписан договор. На Държавен фонд “Земеделие” бил възложен контролът. Анексът за отпускане на сумата от 1 148 977 лв. бил сключен на 15 април 2019 г.

Според изпълнителя най-изгодният вариант бил по сметка на общината авансово да се отпуснат 50% от сумата - 574 488 лв., и след това тя да бъде преведена на фирмата на Пашов.

За да стане това обаче общинският, съвет трябвало да вземе решение общината да подпише запис на заповед за половината от сумата - 574 488 лв., в полза на фонд “Замеделие” като по този начин става гарант.

Междувременно покрай общия проект Пашов и Радев започнали често да се срещат и дори се сприятелили.

Тъй като бизнесменът не разполагал с излишни средства, за да вложи предварително 1 млн. лв. в ремонта, помолил Радев да издейства авансово плащане на 50% от сумата. Кметът и общинарите обаче не се разбирали особено заради ликвидирането на предприятие за дървесина и ремонт на спортно съоръжение. Затова Радев смятал, че те няма да го подкрепят.

Той потърсил съдействие от един от съветниците - Георги Донков. Двамата се видели в заведение в “Боровец”. Кметът му обяснил каква е ситуацията и добавил, че трябва да получи подкрепата на трима общинари. Споменал, че “ако работата бъде свършена, ще получи пари”. Донков нямал намерение да приема рушвета, но се престорил, че проявява интерес. След време на заседание на комисията в общинския съвет кметът конкретизирал и сумата - 30 хил. лв., която трябвало да осигури Пашов. Донков трябвало да вземе за себе си 10 хил. лв., а другите да ги даде на съветниците, които убеди да подпишат. На 13 юни 2019 г. Радев отново се срещнал със съветника и му предал запис на заповед за 30 хил. лв., която общинският съветник предал на разследаващите.

Бившият кмет има и обвинение за незаконно държане на боеприпаси. При претърсването на кабинета му били открити 50 патрона за “Макаров”. Той имал пистолет “Валтер” и нямал право да има повече от 50 патрона.

Предстои делото за подкупа да се насрочи в спецсъда.

Радев има и дело за длъжностно присвояване, защото през 2018 г. на два пъти поискал и получил от касата на общинско предприятие за дърводобив 22 хил. лв., които прибрал за себе си.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>