"Независен весник": ВМРО-ДПМНЕ не се демократизира, а се милитаризира

23.09.2020 09:33
Полковник Драган Ковачки КАДЪР: Youtube/delcevo 365 mk

ВМРО-ДПМНЕ не се демократизира, а се милитаризира. Това е впечатлението след избора на полковник Драган Ковачки за член на Изпълнителния комитет на тази партия, пише "Независен весник".

Ковачки е първото военно лице, което се включва по такъв начин в политиката, с което се отваря вратата и за други такива назначения в бъдеще, които ще вкарат армията в политиката, нещо, което в западните демокрации е червена линия на демокрацията, пише изданието.

Ковачки стана известен, когато ВМРО-ДПМНЕ го предложи за служебен министър на вътрешните работи, преди да бъде избран Наке Чулев. Фактът, че е част от военното разузнаване, бе причина да не влезе във властта, отбелязва вестникът.

С биографията си Ковачки отваря врата активни генерали с униформи да парадират в политическите партии и Македония да тръгне по пътя на Латинска Америка, коментира скопският вестник.

Вестник "Слободен печат" съобщава, че вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров вчера е осъществил няколко срещи с представители на ЕС, за пръв път откакто е на този пост. Димитров се е срещнал с германския държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот, чиято страна председателства ЕС до края на годината.

Димитров и Рот са разговаряли за приемането на преговорната рамка на ЕС за Северна Македония и перспективата за провеждане на първата междуправителствена конференция през декември, което е декларирана цел на германското председателство. Рот е потвърдил, че Берлин остава посветен да осъществи тази цел. Той се е спрял и на българската блокада на Северна Македония заради езика и историята, пише изднието. Според германския министър страните членки не трябва да внасят нови условия и критерии.

Димитров е разговарял също с еврокомисаря по разширяване Оливер Вархели за преговорната рамка и за необходимите реформи по пътя към ЕС, които Комисията иска да бъдат ускорени от македонска страна.

Министърът също така се е срещнал и със заместник-председателя на ЕК Маргаритис Схинас, отговарящ за утвърждаването на европейския начин на живот, пише изданието.

Скопските вестници съобщават, че от днес на работа се връщат родителите на деца до шест години, жените с продължен отпуск за раждане и част от хронично болните. Решението на правителството за връщане на родителите на техните работни места бе посрещнато с реакции от част от засегнатите и по този повод на няколко пъти родителите организираха протести, пише "Слободен печат". Родителите казват, че част от децата не са записани в градини, където няма свободни места, че няма кой да ги гледа и нямат достатъчно пари да плащат за детегледачки. От правителството пък твърдят, че е осигурена пълна грижа за децата в детските градини и е нелогично родителите да не ходят на работа, пише изданието.

Положението с Ковид-19 се влошава, пише "Независен весник", цитирайки думите на министъра на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче. Според министъра епидемиологичната обстановка през последните дни се влошава, а главна причина е неспазването на мерките. Обмисля се въвеждане на нови мерки, с които да се избегне пълна блокада.

Други от От страната и света

Земетресение с магнитуд 2,4 леко разлюля област Благоевград

Земетресение е усетено в района на Благоевград. Това съобщава Националният институт за геофизика, геодезия и география на БАН. Трусът е бил със сила 2,4 по скалата на Рихтер

19 души са ранените при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Ранени при 14 тежки катастрофи през изминалото денонощие в страната са 19 души, сочи информация на сайта на Министерството на вътрешните работи. В София са регистрирани две тежки пътнотранспортни

С изложба в дома на Алеко започнаха "Майски празници 2024" в Свищов

От 2 май в къща-музей „Алеко Константинов" е подредена експозицията от фонда на музея, в която са включени мъжки ризи, кожени мъжки колани с гравирани сребърни плочки, ръчно тъкани пояси и др

Отец Йоан: Господ нямаше длъжност към смъртта, направи го от любов към нас

Господ нямаше длъжност към смъртта, но неговата любов към човеците го задължи да стори тази своя жертва – да ни изкупи от смъртта. Това каза отец Йоан Велики

49 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 49 пожара са потушени в България през изминалото денонощие, сочи информация на сайта на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) за изминалото денонощие

>