Турски вестник: И САЩ не признават гръцката карта за морските пространства

23.09.2020 09:21
СНИМКА: Ройтерс

Съединените щати обявиха, че не признават т.нар. карта от Севиля, върху която гръцката страна гради претенциите си за морските граници, съобщава турският в. "Йени месаж".

"Картата отиде в боклука", коментира изданието, според което изявлението, направено от американското посолство в Анкара, представлява "удар по тезата на Гърция".

"Картата от Севиля", изготвена по поръчка на ЕС от Университета Севиля в началото на 21 в., служи като основа за твърденията на Гърция в Егейско море и стана причина за засилване на напрежението между Турция и Гърция в Източното Средиземноморие, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Чрез посолството си в Анкара САЩ заявиха обаче, че не смятат, че въпросната карта има правна значимост. "Това е голям удар, нанесен върху копнежа на Гърция да боядиса Егейско и Средиземно море в цветовете на гръцкия флаг", пише още "Йени месаж". Според вестника сега, когато претенциите на Гърция са се оказали несъстоятелни, погледите са насочени към масата за преговори между Анкара и Атина.

Миналия месец Европейската комисия също заяви, че картата от Севиля няма правна и политическа стойност за ЕС, писа в. "Хюриет". Отказът на Гърция от тази карта е основно изискване на Анкара за ангажирането й в диалог с Атина.

Вчера двете страни съобщиха за скорошно подновяване на преговорите помежду си за преодоляване на разногласията около морските граници в Егейско и Източно Средиземно море. Според гръцкото външно министерство нов кръг от проучвателните преговори между двете страни, прекъснати през 2016 г., предстои да се проведе скоро в Истанбул. Това изявление последва съобщение на турското президентство, че Анкара и Атина са готови да подновят преговорите. "Гръцката президентка търси провокации", гласи заглавието на в. "Йени сьоз", изведено от цитат на турския вицепрезидент Фуат Октай. С тези думи Октай отхвърли квалификацията на Катерина Сакеларопулу, която нарече Турция "окупатор" по време на посещение в Кипър.

"Разрешаването на кипърския проблем е обвързано с отказа на Гърция от Мегали идеята и връщането в реалността. При сегашното положение изказването на гръцката президентка е смехотворно и напразно усилие за пропаганда и провокация", коментира Октай думите на Сакеларопулу по време на посещение в Кипър в понеделник и вторник.

В. "Тюркийе" цитира днес част от изказването на президента Ердоган пред ООН. В обръщението си турският лидер заяви, че "глезотията" на кипърските гърци е това, което пречи на постигането на решение в Кипър.

Други от Регион

Отнеха скутера на много пиян водач от Манолско Конаре

Возилото било и без надлежната регистрация  Водач, спипан да управлява много пиян електрически скутер в с. Манолско Конаре край Пловдив, остава без возилото

Наше гранично село се видя в чудо от нашествие на гръцки крави

Гръцки крави ежедневно унищожават реколтата в кирковското село Тихомир, оплака се кметицата Албена Генчева. Селото се намира съвсем близо до границата с Гърция. "Не ги спират огради и кучета

Момчилград подготвя местността Дамбалъ за магичната нощ, в която водата лекува

В района на извора не се допускат пияни Според поверието, че водата, извираща от скалите на местността Дамбалъ над Момчилград, лекува в нощта на 5 срещу 6 май

Клошар от Асеновград се размина с пробация за кражби на уиски, бил зависим от алкохола

Водел със себе си непълнолетния си син, когато изнасял бутилките от хипермаркета 1 година пробация е присъдата на мъж от Асеновград, успял да задигне уиски за 537 лв. от хипермаркет

Осъдиха холандец, взел 8300 евро от фирма от община Раковски за автомобил и се покрил

Първо се оправдавал, че не е в страната, после не можел да оправи документите, а накрая излъгал, че е превел парите обратно Година условно получи нидерландец

>