Каракачанов тласка Радев и Борисов за диалог и дори е готов да не е вице (Обзор)

22.09.2020 22:30
Президентът Румен Радев бе на Бакъджика за честванията на Независимостта.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

Лидерът на ВМРО предлага експертен кабинет, който да управлява до изборите

Държавният глава иска първо да чуе истината за шкафчетата и записите

Оферта за създаването на експертен кабинет, който да управлява до редовните парламентарни избори през пролетта на 2021 г., отправи във вторник лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов към премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Такова правителство предложи в началото на септември ДПС с условието за едновременни оставки на Борисов и Радев. В офертата на Каракачанов

за оставка на

държавния глава

не се говори,

а само за смяна на министър-председателя и министрите. До този момент ВМРО защитаваше завършването на мандата на кабинета, както е по коалиционно споразумение. Преди два дни и партньорът в “Обединени патриоти” Валери Симеонов се зарече, че и трите управляващи партии са твърди, че правителството на Бойко Борисов ще управлява до края на мандата. И това било решено на коалиционен съвет с участието на Каракачанов, Борисов и Симеонов.

През август пък Каракачанов и Симеонов категорично отхвърлиха предложението на Борисов той да се оттегли като министър-председател и мандатът да бъде довършен от ново правителство на ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

“Наскоро

поех ангажимент

да се оттегля

като

вицепремиер, ако

Бойко Борисов и

Румен Радев си

подадат ръка

в името на сваляне на напрежението и експертен кабинет, който да изведе България от тази моментна политическа криза без реваншизми и политически пристрастия”, написа Каракачанов във фейсбук във вторник. Думите му допълнително бяха разпратени на медиите от партийния пресцентър, за да не останат незабелязани. Според лидера на ВМРО сега бил моментът за диалог, а той бил готов да го гарантира.

Предложението си за експертно правителство, което да управлява в следващата половин година, Красимир Каракачанов направи по повод деня на независимостта. Но иначе

празникът не

трябвало да

се използва

за партийна

пропаганда

- нито от политици, нито от протестиращи, нямало и смисъл на този ден да се говори за бъдещата независимост на държавата, без да се решат проблемите, обясни още вицепремиерът във фейсбук статуса си.

Само час по-късно обаче президентът Румен Радев отхвърли офертата на Каракачанов. И продължи да настоява за провеждането на предсрочни избори, преди които той да назначи служебно правителство.

“Всякакво говорене за помирение между президент и правителство и за съставяне на експертно правителство не може да се случи без изчистване на въпросите с корупционните практики във властта. Диалогът има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа. Това значи по безспорен начин да се изчисти истината за записи, шкафчета, корупционни схеми. Да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението, до този порочен модел на управление - как да бъдат отстранени, как да се възстанови справедливостта”, каза Радев в коментар на предложението на Каракачанов.

Когато едно управление е лишено напълно от легитимност,

няма как

проблемите да

се решат

с изчакването на редовни избори, обясни още президентът. 

Борисов: Успех се постига с диалог

“И днес хората настояват за икономически и културен напредък и аз съм убеден, че нищо не бива да спъва страната ни по този път. Затова подкрепям всеки глас в тази посока. Но няма да се уморя да казвам, че българският народ е миролюбив, че успех се постига с диалог, а не с противопоставяне. Разделението не е било и няма да бъде успешна формула в политиката и събитията отпреди 112 г. го доказват.”

Това написа министър-председателят Бойко Борисов във фейсбук за Деня на независимостта.

“Отбелязваме 112 г. от обявяването на независимостта на България! Брилянтен ход на българската дипломация и политическия елит. Пример как с премерени и смели действия се постига една дългоочаквана цел, особено важна за нашето развитие, самочувствие и международно положение”, написа още Борисов. Допълва, че днес само независимите държави можело ефективно да отстояват националния си интерес, а пък членството в ЕС ни е отредило “място сред модерните и демократични страни, където гарантирането на свободата и гражданските права е преди всичко останало”.

“Независимостта обаче не е даденост, за нейното отстояване се иска решителност и отговорност. С решителност и отговорност осъществихме редица стратегически проекти в сферата на енергетиката, отбраната и икономиката - които трайно затвърдиха евроатлантическата ни посока на развитие, защитавайки преди всичко българския национален интерес”, каза още Борисов. Премиерът подчерта, че през 1908 г. всички партийни противоречия и лични амбиции са загърбени заради националния идеал. Така целта била постигната, а успехът бил за целия народ.

“И тогава, и днес единството е това, което трябва да поставяме в основата на всяка национална кауза. Уроците остават и за обществото, и за политическите лидери”, категоричен е той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>