Бай Георги, който въди кози и прасета в Пловдив: Помощ, изчезна ми пръчът!

15.09.2020 13:18 24 часа Пловдив онлайн
Бай Георги Тренчев скърби за пръча си. Снимка: 24plovdiv.bg
През 2013 г. бай Георги довете козите си пред община Пловдив в знак на протест.

В дълбок траур е изпаднал 66-годишният Георги Тренчев, който от  години въди кози, прасета, пуйки и патици в района на Транспортна болница в Пловдив.

Човекът буквално плаче, че осми ден му няма пръча Гошо. Тежал около 100-ина килограма и ощастливявал 10 кози. Мъжкарят скъсал синджира и изчезнал. Повече от седмица стопанинът му безуспешно го търси.

"Ако някой го е намерил и и го взел, нека ми го върне. Не става за колене, защото месото му мирише", моли бай Георги, изместен в цял Пловдив с животните си, които разхожда на паша в кв. "Кючук Париж". Според него, за да стане годен за консумация, трябва да се кастрира и една година да се храни, за да изчезне миризмата.

"Пръчът се познава лесно - с голяма брада е и без рога, има звънец на шията. Беше вързан с един синджир, но го скъсал и избягал.  А 10 кози го чакат. Останаха без ерген", тюхка се бай Георги. Той разказа, че миналата година Гошо пак бил изчезнал, но след 3 дни се върнал сам. Този път обаче дългото му отсъствие е притеснително за стопанина му. 

Сега бай Георги е дал десетте си кози на свой познат, който имал два пръча.

"Но те ще са малко за моите и неговите. Мъжкарите няма да смогнат да ги заплодят без моя Гошо", кахъри се 66-годишният мъж.

Години наред той отглеждаше стоката си буквално до едно от частните висши училища в Пловдив. Но хората там събрали подписка и той преместил козите в обора на свой приятел. Останалата стока - пуйки, кокошки и патици, си е при него.

Комшиите протестирали, че козите ще им пренесат бълхи.

 Допреди две седмици Тренчев имал и 150-килограмово прасе, което развеждал из "Кючук Париж" като атракция за жителите на квартала. Лоши хора обаче подхвърлили отрова и уморили не само шопара, но и кучето му. 

"На кого преча? Отглеждам си животинките в своя имот, но се извървяха куп институции да ме проверяват и да ми пишат актове - Инспекторат, полиция, Агенция по храните", обяснява Тренчев. По думите му едните казвали, че има право да гледа толкова животни, а другите - обратно. 

Царят дава, пъдарят - не, отбелязва бай Георги. И е категоричен, че ще продължава да се занимава животни. През 2013-а той влезе в челните страници на пловдивските медии, след като цъфна със стадото си кози пред общината в знак на протест, че не му разрешавали да ги отглежда.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>