Несебър, където хотелите от Слънчев бряг плащат данъци, поиска курорта, за да го спаси в кризата

15.09.2020 09:45 Димчо Райков
Община Несебър започва преговори с държавата за прова на собственост върху 75% от Слънчев бряг.
ВЕНЕЛИН ТАШЕВ
ЗЛАТКО ДИМИТРОВ

След 8 години пак започва дебат за най-големия ни морски комплекс

Слънчев бряг е полупразен. Заради COVID-19 хотелите в най-големия ни черноморски курорт почти не отвориха. Какво ще се случи идното лято?

В края на този необичаен и екстремен сезон изненадващо дойде революционното предложение Слънчев бряг да мине към община Несебър.

Местният парламент одобри идеята на хотелиера Венелин Ташев от коалиция “Зора” и

гласува

кметът Николай

Димитров

да преговаря с

държавата

за безвъзмездно придобиване от общината на 75% от акциите на “Слънчев бряг” АД - дружеството, което стопанисва инфраструктурата на курорта. Сега в акционерното дружество държавата има 75% от акциите, а останалите 25% са разпределени между юридически и физически лица.

Местите искат сложат ред, защото ситуацията е повече от абсурдна - хотелиерите плащат данъците си на община Несебър, но тя няма как да инвестира в инфраструктурата на курорта, тъй като не е неин собственик.

Дали Министерството на туризма обаче ще се съгласи да предаде безвъзмездно акциите си на общината, е друг въпрос, но решението на общинския съвет предизвика противоречиви реакции. Твърдо

против е

изпълнителният

шеф на “Слънчев

бряг” АД

Златко Димитров, който е лидер на ГЕРБ и общински съветник в Несебър. През 2015 г. той неуспешно се кандидатира и за кмет на Несебър.

Става въпрос за преминаването на 644 640 кв. метра от държавни в общински ръце. Това е територията в зона “Изток” на Слънчев бряг, която е узаконена с акт за държавна собственост през 1995 г. Толкова е останало от държавната земя след периода 2002-2009 г., в който хотелиерите масово изкупуваха прилежащите терени към приватизираните от тях обекти.

Това са сгради, земя, алеи, тротоари, ВиК мрежа, техника и апаратура за стотици милиони левове, за които според Димитров няма гаранция, че общината ще им е по-добър стопанин.  

“Слънчев бряг” АД има статут на публично дружество и акциите му се търгуват на Българската фондова борса, като 4246 са юридическите и физическите лица, които са акционери на дружеството, а държавният дял е от 75%.

Акционерите също може да бъдат ощетени при евентуално прехвърляне на собствеността от държавата на общината с последващите промени в капитала и устава на дружеството според Златко Димитров.

“Тази година за преодоляване негативните последици от кризата акционерното ни дружество подобно на държавните мерки въведе по-ниски цени на предоставяните права и услуги и намали наемите на всички отдадени обекти. Резонен е въпросът, ако дружеството не се влияе от държавната политика, дали ще има гаранция за подобни мерки в подкрепа на туристическия бранш”, казва Димитров.

И допълва, че не бил сигурен и

дали общината

ще може да

осигури в

бюджета си

достатъчно

средства

за поддръжката на инфраструктурата.

Според вносителя на идеята за преминаване на Слънчев бряг към общината Венелин Ташев няма пречки това да стане.

“Щом държавата подари на община Бургас остров Света Анастасия, защо да не може това да се случи със Слънчев бряг”, коментира хотелиерът.

За втори път след 2012 г. той е двигател на идеята, но едва сега тя получи необходимото мнозинство в общинския съвет, въпреки че тогава я подкрепиха и хотелиерите от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Срещу идеята сега гласуваха “против” от ГЕРБ,

не дадоха

съгласие и от

партия МОРЕ

на строителните предприемачи братя Диневи. Двете партии бяха съюзници на местните избори и продължиха като опозиция и в общинския съвет.  

Преди 8 години Слънчев бряг бе на косъм да мине в общински ръце. Тогава държавата поиска близо 13 млн. лева от общината, които да изплаща на равни вноски в продължение на 5 години.

Сделката обаче се разсъхна, след като от инфраструктурата на курорта бяха извадени паркингите, които носят сериозни приходи. Сега обаче

вече се говори

за безвъзмездно

прехвърляне

на собственост

“Крайно време е да се направи промяна, защото повече не може да продължава така. От 20 години сме в омагьосан кръг. Но държавата е собственик - тя ще реши. Според мен най-логичното решение е Слънчев бряг да премине към община Несебър, защото тя събира местните данъци и такси. Слънчев бряг е златна кокошка и трябва да се направи нещо, за да може максимално да се извличат ползи за всички”, категоричен е Ташев.

Според него в комплекса цари хаос с паркирането, а разностилието е навсякъде, дори във формата на уличните лампи.

Ако имало ред

в курорта щели

да се върнат

възрастните

немски туристи,

които идваха още през април. Трябвало да се подобри и инфраструктурата. Венелин Ташев разсейва притесненията, че новият статут на Слънчев бряг ще ощети малките акционери.

“Какъв е проблемът - те си остават. Нито ще се национализира нещо, нито ще се конфискува. Просто менажирането на комплекса минава в общински ръце”, казва Ташев.

Общинският съветник не разбира и притесненията, изказани от Златко Димитров, че ако общината стане мажоритарен собственик, ще започне бурно строителство.

“И сега обшината регулира този процес. Ако някой иска да строи, дори министърът не може да му попречи. Важното е да се спазват подробните устройствени планове, а не във времето да се изменят - например на дадено място е разрешено строителство до два етажа, а впоследствие става на 4”, обяснява Ташев.

“Подкрепям напълно идеята и ще се опитаме да я реализираме с ясното съзнание, че

ще е добре и за

Слънчев бряг,

и за общината”,

коментира председателят на общинския съвет в Несебър Румен Кулев, който е в преговорната комисия с държавата. Той обаче признава, че ще е трудно, тъй като има много подводни камъни и сложни юридически казуси за решаване.

Преди да се навлезе в същинските преговори с държавата, от коментари се въздържа и кметът Николай Димитров.

“Ще коментирам, като има нещо конкретно”, казва той.

Преговорите

започват още

идната седмица,

когато в Министерството на туризма ще бъде внесена първата партида документи и книжа.

“Нямаме срокове, но желанието ни е преговорите да приключат максимално бързо”, казва Румен Кулев.

Според юристи един от сложните казуси е как да се формулира що е това улици в Слънчев бряг. Сега се водят алеи, което позволява да са частни, докато улиците могат да бъдат само държавни или общински.

Като такива при бившия кмет Николай Трифонов бяха записани през 2002 г. от презумцията, че алеите не позволяват номерация или имена, с което се пресича възможността за адресна регистрация на граждани от вътрешността на страната, които да влияят върху изборите в Несебър. Това обаче вече е отпаднало с възможността за упражняване право на вот с временна регистрация.

Дали общината ще е по-добър стопанин на Слънчев бряг.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>