Нови любови и радикални открития за миналото в 10-ия сезон на “Откраднат живот” - най-дълго излъчвания BG сериал

15.09.2020 19:37 Цветелина Шенева
Наум Шопов и Любомира Башева са екранните доктори Борис Тасев и Нора Чилингирова.
Продуцентът и автор на идеята за първия български медицински сериал “Откраднат живот” Евтим Милошев (вдясно) с креативния продуцент Иван Спасов СНИМКИ: КРАСЕНА АНГЕЛОВА И НОВА ТВ
Любимата актриса Мартина Вачкова е част от сериала от първия му епизод досега.

Радикални открития за миналото, факти от настоящето, за които никой никога не е подозирал, нови любовни истории. Някои - твърде опасни, други - твърде силни и страстни. Това са малка част от нещата, които предстоят в десетия сезон на “Откраднат живот”. Нова тв вече започна да излъчва епизодите от него и с динамиката в първите три пак привлече интереса на зрителите. Както винаги досега, и в десетия сезон на сериала ще има много актуални теми - като пандемията и заразата с коронавируса.

Екипът започва снимки на юбилейния 10-и сезон в средата на юли. И не след дълго решава той да е със заглавието “Антитела”.

Така става от доста време насам - когато сценаристите намислят ключови посоки, в които да върви действието в новия сезон, те започват и обсъждането под какво мото да е той. Идеята им е заглавието да е метафора на съдържанието, да е ключ за зрителите за предстоящите епизоди.

“Организмът изработва антитела, когато има някаква външна опасност и той трябва да се бори с нея. От друга страна, понякога той изработва антитела и срещу собствените си органи. Но това, което искахме със заглавието “Антитела”, е да е метафора на конфликта и на борбата на нашите герои, както и на днешното ни състояние - политическо, социално, икономическо. В този смисъл заглавието е свързано и с пандемията, и с общата ситуация, и със съдбата на героите, които трябва да се преборят с външни опасности, а и понякога със самите себе си”, разказва Иван Спасов, креативен продуцент и съосновател на Dream Team Films - компанията, която прави сериала.

432 са общо епизодите на “Откраднат живот”, които досега са показани по Нова телевизия. Така той отдавна се превърна в най-дълго излъчвания български сериал. Повече от 1000 случая на пациенти, стотици актьори с роли в него, като сред тях и най-популярните и талантливите у нас.

Два снимачни екипа работят по всеки сезон, като понякога са заедно на терен - докато едните заснемат сцени на горния етаж, другите са на първия или пък навън. “Това е постоянна игра с времето, обстоятелствата, заетостите, трудностите”, казва Спасов. Но всичко си заслужава, защото, както сами наричат “Откраднат живот”, той се е превърнал в енциклопедия на човешката душа.

“Не е имало друг български сериал, който да е погледнал в такава дълбочина човешката природа и характер, емоциите, драмите и това да върви както по линия на главните герои, така и по линия на пациентските истории. “Откраднат живот”, както никой друг филмов проект в българската история, е успял да разкаже рекорден брой човешки истории, да засегне рекорден брой герои, и то в истинска дълбочина”, казва Спасов.

Сериалът отдавна показа, че се движи с пулса на времето - винаги има сюжет, свързан с актуалната действителност. Затова и много често зрителите могат да открият и себе си, и нещата, през които преминават, в него.

За успеха му освен всичко друго голяма заслуга има и екипът, който го прави. “Сърцето на сериала е продуцентът и режисьор Евтим Милошев, мозъкът е главната сценаристка Христина Апостолова, да не забравяме и режисьорите, операторите, както и прекрасните актьори. Почти няма български артисти, които да не са се снимали в сериала - било в главни роли, в епизодични или като гости”, допълва Спасов.

От началото си “Откраднат живот” е гледан не само от обикновените зрители, които не са много навътре в медицинската терминология, а и от истински лекари. И те го следят с интерес. За да е максимално достоверно всичко в болницата, до екипа неотлъчно са неговите консултанти - лекари и медицински сестри от всякакви области. Неврохирурзи, коремни хирурзи, офталмолози, ортопеди, акушер-гинеколози - редица специалисти следят и прегледите в кабинетите, и манипулациите, дори и разговорите между героите в “Света Анастасия” да са автентични - каквито биха били в истинска болница.

Консултациите за медицинската част в сериала са на няколко нива. Още преди да започне писането на сценария за всеки следващ сезон, историите и ситуациите се обсъждат с лекар консултант. По-късно, когато сценарият е вече готов, той минава за т.нар. “медицинска ревизия”. “Тогава консултантите го четат по отношение на терминологията, поправят, ако е необходимо, добавят по-точно казани изрази, които например се използват в операции”, обяснява Спасов.

Следващото ниво е по време на снимачния процес - тогава на място идват действащи лекари или сестри. Така и сега в екипа има истинска медицинска сестра, която влиза в кадър, когато камерата заснема сцена с операция. Тя следи всичко да е максимално точно - до начина на подреждането на инструментите в операционната и тяхното подаване на екранните лекари.

Накрая вече заснетите епизоди отново се гледат от медицински консултанти - ако междувременно е допусната някъде грешка, тя да бъде поправена навреме.

От истинските лекари често идват и истинските пациентски истории, които влизат в сюжета на сериала. А те са по-силни от която и да е фантазия. Така например преди време се показва историята на жена, която дълго време мечтаела да забременее, а когато това щастие най-накрая се случва, при преглед откриват онкологично заболяване. Тя трябва да избере - или да махне детето, за да може да се подложи на лечение, или да го остави и износи с огромния риск за здравето си. При тежката дилема - или майката, или детето, лекарите обикновено биха посъветвали да се запази живота на жената. Но героинята в “Откраднат живот” избира да запази детето си. Сред най-драматичните пациентски истории е и още един труден избор - дали да се помогне на терминално болен пациент по-бързо да си отиде. “През цялото време ние сме търсили тези наистина сериозни дилеми, защото в болниците понякога нещата са крайни - често пъти на живот и смърт. Това поражда изключително много човешки дилеми, свързани както с етиката на лекаря, така и с личните разбирания”, казва Спасов. А с тях и зрителите могат да открият по нещо за себе си.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>