С пари от бюджета събарят част от резиденцията на Доган в “Росенец” - нямало собственик (Обзор)

09.09.2020 23:00 Димчо Райков
Резиденцията е на нос Чукалята в парка “Росенец”.
Една от незаконните сгради, която трябва да бъде съборена.
В началото на август Доган приветства протестиращи през оградата на имота.

Община Бургас и държавата започват дълга процедура по премахване на 5 незаконни постройки и път

Два месеца след щурма на лидера на ДБ Христо Иванов към летния сарай на Ахмед Доган в парка “Росенец” някои от постройките вероятно ще бъдат съборени. Но с много неизвестни кога и как ще стане това.

За едни от сградите ще се наложи държавата да плати от бюджета, въпреки че незаконността им категорично е установена. Община Бургас е задействала заповед за премахване на 5 от постройките в обитаваната от почетния председател на ДПС резиденция. Става дума за

оранжерия,

3 масивни сгради

на по 2 и 3 етажа

и преместваем

обект към тях Всички те обаче са пристройки и не засягат основната жилищна площ на резиденцията. Тя се води “сграда водна спортна база” 4-а категория и като такава за нея е издадено разрешение за строеж през 2014 г. заедно с външен басейн. През 2015 г. разрешителното е допълнено за още една сграда и за трафопост.

Според заключението на общината незаконна е оранжерията в Г-образна форма от метална конструкция с поликарбонатен покрив на площ от 500 кв. метра, в която се отглеждат зеленчуци.

От фирма “Хермес солар”, върху чийто имот е сараят, заявиха, че за нея не се изисквало строително разрешение, но от общината са категорични, че трябва, тъй като обектът се води 5-а категория съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Поради същата причина в списъка на нарочените за събаряне обекти попадат още две масивни пристройки по 150 и 80 кв. метра, една с площ под 9 квадрата, както и преместваем обект от 7 кв. м, който вероятно е за охраната. Останалите сгради се водят законни и по време на строителството им собственикът на имота е предоставил необходимите актове и протоколи за въвод.  

Въпросните 5 обекта обаче трябва да бъдат съборени и за тях от кметството в Бургас ще издадат заповед за премахване. Тя ще е за доброволно събаряне, но ако собственикът не се съгласи и ги оспори, ще мине доста време, докато съдът окончателно се произнесе в полза на едната или другата страна. Понякога до решение на последна инстанция

минават от 3 до

5 г. с всичките

обжалвания

За оранжерията и двуетажната постройка пред кея от “Хермес солар” вече са пратили възражения в общината.

“Предстои да ги разгледаме и тогава ще се произнесем. Иначе 30 дни е срокът за доброволно премахване, считано от влизане в сила на заповедта ни. Ако през това време постройките не бъдат съборени от собственика, отново влизаме в писмена кореспонденция с адресата. Тогава се пристъпва към принудително бутане, ако не е постъпило съдебно оспорване на заповедта ни от негова страна”, обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска.

В случая тя се отнася до обектите върху частния имот, за които няма издадени строителни разрешения от общината. Според Коралска процедурата може да отнеме и години, както се е случвало с други незаконни обекти на територията на Бургас.

Проблемът е, че за два от незаконните обекти

не се знае кой

ги е построил

и няма на кого

да бъдат връчени

актовете

за събарянето им. Това са 2- и 3-етажна къща, вдигнати върху терен, който е публична държавна собственост. Те са с неизвестен възложител, строител и собственик и вероятно ще бъдат съборени за сметка на държавата.  

Според областния управител Вълчо Чолаков първо трябва да се назначи вещо лице, което да определи цената за премахване на обектите, после да се търсят пари. В такива случаи средствата се искат от Министерския съвет като първостепенен разпоредител на държавния бюджет.

“След като парите бъдат осигурени, следва обявяване на поръчка за избор на изпълнител и едва тогава се пристъпва към събаряне”, обясни областният. И добави, че може да има забавяне на процедурата, ако някой я оспорва или не бъдат осигурени парите навреме. Но най-вероятно

финансирането

ще се случи

в началото

на 2021-а,

тъй като вече сме към края на 2020 г. и средствата са разчетени по пера.

“Законът е категоричен, че при установено незаконно строителство и влязъл в сила административен акт следва премахване”, заяви Чолаков. Той парира надигащите се гласове, че държавата е можела да си спести парите за събаряне на нещо незаконно, ако навреме е реагирала.

“Досега никой не ни е сигнализирал за “Росенец”, а като човешки ресурс сме изключително ограничени да реагираме само по презумпция за нередност на такава огромна територия като Бургаска област. Целият ни наличен състав е от 40 души, в това число и шофьорите, а в “Държавна собственост” работят 5-има”, заяви областният управител.

Според него

незаконен

бил и пътят,

който води до резиденцията на Доган. Въпреки че не фигурира никъде на книга, за него се чуха призиви от общинския съветник Димитър Найденов от ДБ да бъде узаконен, за да се гарантира достъпът на хората до плажа край сарая.

“ЗУТ е категоричен - не позволява узаконяване на нещо незаконно. Пътят също трябва да бъде премахнат - първо се изисква да бъде заложен в подробния устройствен план (ПУП)”, обясни Вълчо Чолаков.

Против събарянето на една от масивните сгради се обявиха от гражданското сдружение “Алтернативна енергия” и поискаха тя да бъде превърната в музей или постоянна фотоизложба.

“Добра идея, но законът важи и за нея - трябва да бъде премахната, щом е незаконна”, отсече областният управител.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>