Шест месеца 721 хигиенисти на първа линия в Пловдив, обливат улиците със сапун

04.09.2020 19:30 Радко Паунов
Шефът на "Чистота" Николай Георгиев
Всеки ден улиците в Пловдив се мият, а спирките се дезинфекцират
Всеки ден улиците в Пловдив се мият, а спирките се дезинфекцират

Лъскат спирки, дизенфекцират, метат и мият всеки ден

Всеки божи ден улиците се обливат с течен сапун, спирките - с дезинфектант, казаните за смет - също. 721 хигиенисти от общинското предприятие "Чистота" в Пловдив са шести месец на първа линия.

COVID епидемията се превърна в изпитание за фирмата, а извънредните разходи се трупат лавинообразно, казва изпълняващият длъжността директор Николай Георгиев. Хората му са на предела на силите. Но никой не се оплаква. 400-те жени със зелени престилки, маски на лицата и метли в ръка не казали "гък" по време на най-страховитите мерки, когато всички се страхуваха от заразата.

"Цялата ни дейност от март насам е свързана с COVID. Покрай епидемията миенето на улиците в Пловдив подрани. Обикновено всяка година започва в първия понеделник след края на зимното дежурство. А сега стартира с обявяването на пандемията. Целият наличен състав е

на бойна нога.

Тези неща не се забелязват, но само ние си знаем какво ни костват", допълва Георгиев. Той твърди, че нито в един момент дезинфекцирането в града не е спирало.

Улиците от първа категория се обливат с вода и течен сапун всеки делничен ден. Тези от втора категория - три пъти в седмицата, вътрешнокварталните - поне веднъж на седем дни. "В една цистерна отиват 5 л сапун, а тя прави три пълни курса. Дневно се разходват 150 л концентрат. Над 400 спирки пък се минават с дезинфектант - седалките, дръжките и цялата прилежаща територия. Това е от понеделник до неделя", посочва шефът на "Чистота".

Миячните машини са преоборудвани с нови дюзи. Те пръскат под налягане и силната струя изтласква мръсотията. Този метод е заменил миенето с маркуч. То беше по-бавно и костваше сигурността на работника, който трябваше да се промушва между колите по пътното платно.

Паважните настилки също се обливат. Но не под напора на силната струя, защото има опасност да отмие пясъка във фугите. "Оросяваме ги с новите дюзи, като специално регулираме силата на пръскането", допълва Георгиев.

На въпроса по-чист ли е Пловдив, той отвръща: "Да, твърдя го определено. От години градът е един от най-поддържаните. Който твърди обратното, не е прав".

От години през зимата

не се хвърля пясък

по улиците на Пловдив. Това се прави с цел да не се вдига прах, когато се стопи снегът. Използват се сол и химически препарати, които топят леда.

"Няма град, в който да се мие толкова много", повтаря Георгиев.

Не му харесва струпването на отпадъци и вехтории около съдовете за смет. Открай време тази гледка е всекидневие в "Столипиново". Там казаните са празни, а около тях - сметища. Но по-обезпокоително е, че подобна картина се наблюдава и в други квартали. Особено в събота и неделя пред контейнерите се изсипват стари дивани, матраци, дюжеци и всякаква ненужна покъщнина.

"А имаме за тази цел площадка като слънце в двора на "Чистота". Всеки, който се обади по телефона,

отиваме и вдигаме вехториите му.

Дори в дните на извънредното положение тя не е затваряла, макар и да беше с намалено работно време", обяснява Георгиев.

Доста пловдивчани се възползват от услугата. Но има какво още да се желае по разделното събиране на сметта.

В "Столипиново" и Шекер махала, където непрекъснато никнат сметища, всеки ден екипи ги разчистват. Дори и в събота и неделя има дежурни екипи за тази цел.

"Винаги сме в услуга на гражданите. Подновихме инициативата за почистване на графитите по подлези, обществени и частни сгради. За премахването на шаренията се ползват пясъкоструйки.

заличаваме графити и те пак се появяват.

В района на Сахат тепе е все едно да пълним каца без дъно”, изтъква Георгиев.

Неговите подчинени чистят и афишите от стълбовете. Това е доста трудоемко, тъй като лепилото е засъхнала и трудно се махат.

Според директора има още къде да се търсят резерви за по-чист Пловдив. Засега поставянето на

подземни контейнери

временно е преустановено заради допълнителните разходи по дезинфекцията на града. Този тип съдове се появиха преди три години. Най-напред в центъра, а после и на други места.

Съоръженията са вкопани в земята, на повърхността се виждат само капаците. Те се плъзгат и автоматично се затварят след изсипване на отпадъка. Положени са в изкоп с дълбочина 2,5 м, отвътре стените са облицовани. В подземното легло се поставя самият съд с вместимост 1,1 куб. метра. Вдига ги сметовоз с помощта на малък кран.

Подмяната ще продължи при наличие на финансиране, казват от "Чистота".

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>