Един доцент прави списъци на “гербави подлизурковци”, друг доцент показва среден пръст - ето ти страстни битки в СУ

21.08.2020 22:00
Христо Христев
Факсимиле на писмото
Политологът Стойчо Стойчев показва среден пръст на протестиращите, блокирали “Ситняково” на 17 август.

l Юристът Христо Христев убеден, че го обругават, защото не харесва властта

l Политологът Стойчев след призива на д-р Гълъбова ректорът да го накаже обяви, че е окупирал психиатрията в Курило

Професор Анастас Герджиков, ректорът на Софийския университет, неочаквано попадна в страстна битка между свои преподаватели - едните подкрепящи протестите, а другите - критикуващи ги. И двете страни настояват ръководителят на висшето учебно заведение да вземе мерки по повод изяви на двама доценти.

Единият е доц. Христо Христев от Юридическия факултет, който стреснал с пост във фейсбук, че прави списък на тези, които подкрепят Борисов в Софийския университет, и върху тях ще се стовари възмездието.

Другата група пък е недоволна от доц. Стойчо Стойчев. Политологът показа среден пръст на окупаторите на бул. “Ситняково” в тежката вечер, когато протестиращи разбиха колата на д-р Мицева с двете ѝ деца вътре.

От името на тези, които не харесват доц. Христев, Иван Сапунджиев, представил се като философ, прати писмо до ректора на Софийския университет. Те са обединени във

фейсбук групата

“Не" на

протестите

на мафията”

Постът на доц. Христев е следният:. “За протокола искам само да кажа, че си водя списък на всички гербави подлизурковци, които подпляскват на всички безумия на Борисов и се подиграват на хората, които реагират на войнстващото тържество на баналната простащина, което управлението на този човек представлява. Драги люде, няма да ви забравим”, написа доцентът.

“Какво да си представим - клади, изтезания, или да се успокоим, защото той може би има предвид “най-невинни, приемливи и демократични” уволнения и дамгосвания на набедените. Как може за такова нещо университетът да не се самосезира”, се казва още в писмото до ректора. Те му задават и 6 въпроса:

1. Смятате ли, че поведението на доц. Христев съответства на правилата за поведение на преподавател в СУ?

2. Смятате ли, че преподавателят по право на ЕС дава добър пример на студентите?

3. Смятате ли за удачно човек, който демонстрира нетърпимост към хората с различно мнение, да обучава студентите на правни принципи?

4. Има ли в СУ и конкретно в Юридическия факултет механизъм, който да обезпечи обективно оценяване на тези студенти, които имат различно мнение от своя преподавател и които са влезли в негов списък?

5. Как оценявате сигналите, които вашия преподавател излъчва към обществото със своите думи, сигнали, с които те асоциират и университетската институция?

6. Какви действия ще предприемете, ще оставите ли без последствие тази безпрецедентна постъпка? (В оригинала 5-и и 6-и въпрос са номерирани като 4)

В заключение авторите настояват за отговор, защото ваш преподавателна ,,Софийския университет"

сее заплахи за

отмъщение,

разправа и

лов на вещици

Нашето мнение е, че когато думите на доц. Христев се кажат от университетски преподавател, и то именно по право, това дело не е прегрешение, това е престъпление!"

Самият Христев беше изненадан от реакцията, помолен за коментар от “24 часа”.

“Това са някакви

абсолютни

измишльотини

Нямам абсолютно никакво намерение да коментирам сериозно тези неща. Срещу мен се води кампания. Това не мога да го разглеждам по друг начин, освен като опит да бъда публично обруган, за това, че имам критична позиция по отношение на настоящото управление”, смята доцентът.

След средния пръст на доц. Стойчев пък директорът на болницата д-р Цветеслава Гълъбова призова ръководството на Софийския университет да се самосезира за неговото поведение.

В отговор политологът се похвали във фейсбук със среднощна блокада на входа на психиатричната болница “Св. Иван Рилски” в Курило край София, където г-жа Гълъбова работи.

Пред “24 часа” ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков отказа да коментира и двата случая.

 

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>