Машина на времето: 13.8.2014 г. 20 години в затвора за Цветан Василев

15.08.2020 06:00
Картини от колекцията на КТБ. На преден план - портрет на Цветан Василев

Банкерът Цветан Василев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. Заплашват го до 20 г. затвор, ако бъде признат за виновен. Това пише на първата си страница “24 часа” от 13 август 2014 г.

Обвинението е повдигнато задочно, тъй като мажоритарният собственик на КТБ е в чужбина и адресът му не е известен. Банкерът е пуснат за издирване в Интерпол и Шенгенската информационна система, за да бъде арестуван. Новината бе съобщена от прокуратурата вчера - точно на рождения ден на Василев. Следствени са още 8 висши служители в КТБ.

Банкерът е зад граница повече от 2 месеца. Оказа се, че той е заминал, преди да избухне скандалът около сигнала за опита за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Твърдеше се, че Василев е във Виена. От 18 юли насам той изпрати няколко изявления от чужбина. В едно от тях заяви, че ще се върне да свидетелства, но това не стана.

Банкерът ще бъде търсен в над 30 държави, 26 от тях членки на Шенген. Ако бъде арестуван, най-рано 40 дни след залавянето ще стане ясно дали може да бъде върнат с белезници у нас. Ако обаче банкерът се спаси в някоя от топлите страни като Братя Галеви, шансовете да го докарат у нас са нищожни.

Според прокуратурата Василев трябва да отговаря за това, че от декември 2011 г. до 19 юни т. г. умишлено е склонил изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев и главния касиер на банката Маргарита Петрова да се разпоредят с 206 млн. лв., за които след поставянето на КТБ под специален надзор от БНБ бявиха, че са изчезнали.

От шест години банкерът се крие в Белград

До юни 2014 г. банкерът Цветан Василев е един от най-могъщите хора в България. Богатството му е оценявано на 700 млн. лева. Той е мажоритарен собственик и председател на надзорния съвет и се ползва със специално отношение от политическия елит.

На фаталната дата 13 юни 2014 г. изненадващо са претърсени офисите на Василев. На 14 юни той отпътува от България за Солун, после отива във Виена. На 16 септември 2014 г. се предава на сръбските власти и заживява в Белград. Всички опити да бъде върнат в България са неуспешни.

От Белград Василев праща текстове по фейсбук или дава интервюта на журналистите Явор Дачков, Сашо Диков, Борис Митов от “Свободна Европа", Генка Шикерова, Люба Кулезич и др.

Цветан Василев е обвинен задочно за 146 престъпления заради които той и ръководената от него престъпна група са присвоили 2,559 млрд. лева от банката и още 205,9 млн. от нейната главна каса. Делото срещу банкера и още 17 подсъдими от 2 години върви в Специализирания съд. До сега показания е дал само главният му счетоводител Бисер Лазов. Той е основен свидетел на обвинението.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>