Пътеката за COVID-19 вече 1200 лв., касата вдигна парите и за зъболекари, и за джипита с 10% (Обзор)

14.08.2020 21:37 Йоана Русева
Проф. Костадин Ангелов

До края на 2020 г. личните лекари тестват системата за отчитане в реално време

Изплащат на болниците надлимитната дейност за 2015 и 2016 г.

Ръст на цените на голяма част от дейностите, за които заплаща здравната каса ще има както за болниците, така и за зъболекарите, джипитата и специалистите. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в петък, минути след като заедно с ръководствата на НЗОК, на лекарския и на зъболекарския съюз подписаха анексите към раковите договори за медицински и дентални дейности.

Основната промяна, която залегна в анекса към договора за медицинските дейности, е увеличението на клиничната пътека за лечение на пациенти с коронавирус, която от 618 лв. беше вдигната почти двойно - на 1200 лв.

Ще се вдигнат и цените на всички останали клинични пътеки. Първо увеличението ще е с обещаните преди месец 20 лв. След това всяка пътека ще бъде увеличена с още 10% средно, като цената на тези, които са недофинансирани сега, ще бъде вдигната с повече, а на добре финансираните - с по-малко. Промените ще влязат в сила със задна дата - 1 август.

Зъболекарите също ще получат 10% увеличение на дейностите по каса, обяви министър Ангелов. Основната част от тях, за които заплаща НЗОК и които са включени в основния пакет дейности, са прегледите, както и 4 дейности за децата до 18 г. и 3 дейности за над 18 г., като те са основно лечение на кариес, пулпит и вадене на зъб. Увеличение обаче няма да има за дейностите по поставяне на протези на напълно обеззъбените хора. Новите цени ще влязат в сила от 1 септември.

С 10% ще се увеличат и цените на дейностите на джипитата и специалистите, основно за прегледи пак, като джипитата ще получат и повече пари за всеки един записан пациент в листата им. Промяната ще обхване 4400 практики на лични лекари и около 6000 - на специалисти.

От 0,20 до 0,35 лв. повече ще получават личните лекари за всеки свой пациент. По-голямото увеличение е за децата до 18 г., както и за тези над 65 г. Досега джипитата получаваха по 1,85 лв., а с договорените нови цени ще получават по 2,20 лв. За всеки записан пациент на възраст между 18 и 65 г. пък досега лекарите получаваха по 1,20 лв., а вече ще получават по 1,40 лв.

Условието още от август личните лекари да започнат да се отчитат електронно всеки ден, а не както сега - в края на месеца, също отпадна от текстовете в анекса към рамковия договор за медицинските дейности. То забави значително подписването му, защото от лекарския съюз настояваха да има тестов период в някаква част от кабинетите на джипитата и ако до края на годината системата покаже, че работи, да се въведе от 1 януари, което от НЗОК в крайна сметка приеха. Искането на съсловната организация бе породено и от това, че никой не им бе представил как работи самата система.

С 10% ще се повиши и таксата, която аптеките получават от здравната каса за обработване на рецепти за скъпоструващи лекарства, които се покриват 100% от НЗОК. Сега получават по 2 лв., ще стане 2,20 лв. Таксата се плаща като стимул аптеките да зареждат и поддържат на склад лекарства като инсулини, медикаменти за хипертония и др., цените на някои от които стигат няколко хиляди лева.

От държавния бюджет в бюджета на касата ще бъдат отпуснати до 126 млн. лв., за да се покрият всички договорености в анекса до края на 2020 г., обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

НЗОК и лекарският съюз си стиснаха ръцете и за това, че след решение на парламента за актуализация на бюджета на касата ще започне и изплащане на надлимитната дейност за 2015 и 2016 г.

Други от От страната и света

Ева Майдел: Работих да поставим разумни правила в технологичното време, в което живеем

Трябваше да намерим баланс - да дадем възможност ИИ да се развива в Европа, но и да я защитим от злоупотребата с него, казва евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел е член на Европейския парламент и

Петролът поевтиня в азиатската търговия

Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия днес след неофициални сведения за увеличаване на запасите от суров петрол и горива в САЩ, което е сигнал за слабо търсене, предаде Си Ен Би Си

"Алфа рисърч": ГЕРБ води с 8% за изборите, а ПП-ДБ губят 200 хил. гласа

Три са факторите, които ще влияят върху нагласите за предстоящите избори за национален и за европейски парламент. Първият е изключително сгъстеният цикъл на изборите за Народно събрание

Тираджия шофирал с 4,25 промила по пътя Приморско - Созопол, задържаха го

Задържаха 42-годишен мъж за шофиране след употреба на голямо количество алкохол на пътя Приморско - Созопол. От полицията съобщават, че малко след 17:00 ч

Вижте къде в София няма да има вода утре

На 9 май (четвъртък) 2024 г. във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Карнобатски проход", кв. „Драгалевци" се налага спиране на водоподаването от

>