Влизането в Сърбия - с тест за COVID-19 (Инфографика)

14.08.2020 20:44

Сърбия въвежда задължителен PCR тест за влизащите от България, Хърватия, Северна Македония и Румъния. Това бе решено от сръбския кризисен щаб, предаде ТАНЮГ.

Тестът трябва да е направен не по-късно от 48 ч преди влизането на сръбска територия. Мярката влиза в сила от 15 август и няма да важи за сръбските граждани, които се връщат в страната си от тези държави.

По информация на българското посолство в Тел Авив израелските власти отменят изискването за 14-дневна карантина за пристигащите от България, Хърватия и Гърция граждани, съобщи МВнР. Решението влиза в сила от 16 август и ще позволи на израелските граждани да пътуват до нашата страна, без да стоят под карантина на връщане.

Гръцките власти продължават да регистрират опасно нарастване на новите случаи.

През последните три дни в Гърция са се заразили повече хора, отколкото през целия месец юни – общо 525 души.

За втори пореден ден Франция отчита рекорден брой новозаразени - 2669. Властите обявиха Париж и района Буш-дю-Рон около Марсилия за “червени” зони с висок риск от инфекция.

Великобритания наложи 14-дневна карантина за пристигащи от Франция. Париж предупреди, че решението ще доведе до реципрочна мярка от страна на Франция.

Учени от САЩ и Канада същевременно предложиха

лечение на

коронавируса с

лъчева терапия,

пише руският в. “Известия”. Изследователи установили, че ниските дози рентгенови лъчи могат да намалят смъртта от пневмония с около 20%. Тази техника вече е използвана при десет пациенти с COVID-19. След експериментално лечение те се излекували за 3 дни вместо за очакваните 12 дни.

Еврокомисията съобщи, че постигна първо споразумение с фармацевтичното дружество AstraZeneca за закупуване на потенциална ваксина, разработвана заедно с Оксфордския университет. Тя вече е в трета фаза на изпитания и е сочена за една от най-обещаващите. След като е доказано, че ваксината е безопасна и ефективна срещу коронавируса, ЕК ще купи 300 млн. дози с възможност за закупуване на още 100 млн. от името на държавите членки.

Преди две седмици ЕК сключи подобно предварително споразумение и с френския производител “Санофи” за доставка на 300 милиона дози ваксина.

Други от От страната и света

Кирил Петков: Въпреки че на много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

"Днес е Гергьовден - един от най-светлите християнски празници и ден на храбростта. Честит имен ден на всички именници! Честит празник на българската армия

Борисов честити Деня на храбростта, пожела здраве на всички именици

"Честит Ден на храбростта и празник на Българската армия! А на всички именици - много здраве, щастие и успех!". Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук

Корнелия Нинова: Поклон пред паметта на хилядите, проляли кръвта си за България

"Честит 6 май - ден на храбростта и празник на българската армия. Поклон пред паметта на хилядите мъже и жени, проляли кръвта си за славата, свободата и независимостта на България и за сигуростта на

Българи и гърци въртят чевермета до 65 минерални извора, музиката е на три езика

Българи и гърци от двете страни на границата се събират на общ събор в село Термес. Селото се намира в Гръцко - на 7 км от пункта на ГКПП Златоград. На Гергьовден от стари времена тук са се събирали

Проучване: Бизнес активността в еврозоната през април расте с най-бърз темп от близо година

Бизнес активността в еврозоната е нараснала през април с най-бързия си темп от близо година, сочи индексът на мениджърите по доставките (PMI) на "Стандарт енд пуърс глоубъл", цитиран от Ройтерс и БТА

>