Ердоган плаши да скъса отношенията с ОАЕ заради споразумението с Израел

14.08.2020 19:43
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция може да замрази дипломатическите си отношения с Обединените арабски емирства (ОАЕ) и да изтегли посланика си от Абу Даби заради споразумението за нормализиране на отношенията с Израел, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Министерството на външните работи на Турция заяви, че историята никога няма да прости на ОАЕ "лицемерното поведение" при постигането на тази сделка, която пренарежда политиката в Близкия изток.

Според споразумението Израел-ОАЕ, което беше постигнато с посредничеството на президента на САЩ Доналд Тръмп, Израел се съгласява да замрази планираното анексиране на райони от окупирания Западен бряг. Палестинските лидери го отхвърлиха като "нож в гърба" за тяхната кауза. Споразумението също така укрепва лагера, противопоставящ се на регионалната сила Иран, която Израел, ОАЕ и САЩ смятат за основната заплаха в раздирания от конфликти Близък изток.

"Стъпката срещу Палестина не може да бъде преглътната. Сега Палестина или ще затвори, или ще оттегли посолството си. Същото нещо важи и за нас", каза Ердоган, като допълни, че е дал нареждания на турския външен министър.

"Казах му, че ние също може да предприемам стъпка в посока на замразяване на дипломатическите отношения с ръководството в Абу Даби или изтегляне на нашия посланик", каза Ердоган след петъчната молитва.

Турското външно министерство заяви по-рано, че палестинците са в правото си да отхвърлят сделката, с която ОАЕ предава тяхната кауза.
"Историята и съвестта на народите в региона няма да забравят и никога няма да простят това лицемерно поведение на ОАЕ, които предадоха делото на палестинците заради тесните си интереси и се опитват да представят това като акт на самоотверженост", подчерта турското външно министерство. То посочи още, че "ръководството на ОАЕ няма право да води преговори с Израел от името на палестинците и да прави отстъпки по жизнено важни за Палестина и нейния народ въпроси".

Турция поддържа дипломатически и търговски отношения с Израел, макар те да са обтегнати от години. През 2010 г. израелски командоси убиха 10 турски активисти, които се опитаха да пробият блокадата на ивицата Газа, която се управлява от палестинското движение Хамас.
Споразумението прави ОАЕ третата арабска държава, която установява пълни дипломатически отношения с Израел, след Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г., отбелязва Ройтерс.

Други от От страната и света

Нова схема: Измамници се възползват от онлайн пазаруването през празниците

Измамници се възползват от увеличеното онлайн пазаруване в празничните дни и затова бъдете внимателни, съобщава БНТ. Ако получите обаждане или съобщение за пратка

Войната удари "Газпром", върна го в 1999 г. с $ 6,8 млрд. загуба

“Газпром”, който допреди няколко години се смяташе, че може да достигне над 1 трилион долара пазарна капитализация, отчете 6,840 млрд. долара загуба за 2023 г. Това се случва за първи път от 1999 г

Външно с предупреждение към българите в Грузия: Избягвайтедемонстрациите

Ситуационният център към Министерството на външните работи издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница. Заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси се препоръчва на

Главчев отиде в детската болница, купуват нов рентген и скенер за нея

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев", за да се запознае на място с неотложните нужди на болничното заведение

Униформени и цивилни от МВР ще пазят рекордните 2200 абитуриенти на Бургас

На 24 май цялата полиция ще е на крак Рекордните 2200 абитуриенти изпраща Бургас на празничния 24 май. В този ден цялата полиция ще е на крак, за да няма инциденти по баловете

>