Бременните да носят дрехи от естествени материи и да внимават с басейните

14.08.2020 14:13
Снимки: Пиксабей

Лятото е любимият сезон на мнозина, но сякаш не е най-любимото време на бременните. Жеги, хормони и падане на кръвното са само част от причините за това. В същото време обаче жените трябва да трупат запас от витамин Д. За да си спестите притесненията и все пак да не пропуснете морето, просто спазвайте някои препоръки.

Избягвайте жегите. Бременните трябва да се движат много, за да се чувстват по-добре и да си спестят болки в кръста, а и бебето е по-спокойно, когато майка му “го люлее”, докато ходи. Бъдете обаче внимателни в летните месеци и избягвайте разходките между 11,00 и 16,00 ч. Тогава слънцето е най-силно, температурите – най-високи, и вероятността да се задъхвате е най-голяма.

Хидратирайте се. Имайте предвид, че за всеки час на слънце трябва да поемате по 250 мл вода. Може да разнообразите с домашна лимонада, фреш или студен чай. Хапвайте и студена диня, която хем да ви освежи, хем да хидратира тялото ви.

Намалете солта. Това е част и от съвета за хидратацията. Освен това солените храни водят до задържане на течности, които причиняват отичане на краката. Наблюдавайте се за отоци, защото те може да са знак за по-сериозни здравословни проблеми, затова потърсете лекар, ако забележите промяна в ръцете и краката си.

Вдигайте краката си нависоко. В жегите е нормално те да отичат, възможно е по време на бременността да ви се появят и разширени вени. Затова подлагайте под краката си възглавничка примерно, когато сте вкъщи, а за излизанията избирайте равни, ниски и отворени обувки.

Използвайте слънцезащита. Дори денят да е облачен и да отивате само до магазина, слагайте слънцезащитен крем или спрей на лицето и голите участъци от тялото си. Кожата на бременните е по-податлива на пигментация, а тя се премахва трудно след раждането. Затова внимавайте.

Избирайте добре басейните. Плуването е сред най-подходящите спортове за бременните, а през лятото е и приятно занимание, особено когато сте на почивка. Рискът от инфекции, гъбички и цистит обаче също е голям в обществените басейни. Затова е важно да избирате прецизно местата, на които ще плувате, и да спазвате много добра интимна хигиена след това.

Не се пренатоварвайте физически. Леки тренировки, дълги разходки, плуване са препоръчителни за жените в очакване на дете. Ако не се чувствате добре обаче, жегите ви идват в повече или сте отпаднали в този ден, не е задължително да тренирате. Слушайте тялото си и забравете за амбицията. Или поне я отложете за след появата на бебето и влизането във форма.

Заложете на лека храна. Изключете от менюто си мазните, тежки и тлъсти храни и си приготвяйте повече салати, зеленчуци и чисто месо. Сезонните плодове и зеленчуци също са много добър избор за менюто ви в този период.

Обличайте дрехи от естествени материи. Лен, памук, коприна са много подходящи за този сезон – държат хладно и не предизвикват възпаления по чувствителната кожа на бременните. Най-добре избирайте широки кройки и шапки, за да ви бъде удобно и да се пазите от жегите.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>