В Беларус стрелят по хора на балкони, подкрепящи бунта (Обзор)

13.08.2020 19:30
Попове водят религиозно шествие срещу насилието в Минск.

Арестуваните наближават вече 7000, роднините им обсаждат затворите

Спецчастите от ОМОН, пратени да стъпчат протестите в Беларус, са стреляли по хора на балконите на околни сгради, които са подкрепяли демонстрантите и са им давали съвети къде да се скрият. Такова видео е пуснато в социалните мрежи, съобщава “Спутник Беларус”.

Някои от стоящите по балконите опитвали да целят омоновците с бутилки, а в отговор те стреляли с помпови оръжия.

700 души са били задържани само през последната вечер на протестите, като общият брой на арестуваните приближава 7000, съобщава Би Би Си. Отчаяни техни близки стоят пред затворите в опит да научат нещо за съдбата им.

Противниците на президента Александър Лукашенко дадоха втора жертва - 25-годишен мъж е умрял в болница след задържане в Гомел.

Починалият

младеж бил

държан часове в

полицейска кола,

а по-късно състоянието му рязко се влошило. Предишните дни друг демонстрант загина, след като самоделно устройство се взриви в ръката му.

Всеки ден по улиците излизат и десетки жени с цветя в ръцете, които правят живи вериги в знак на протест срещу полицейското насилие.

Нобеловата лауреатка по литература Светлана Алексиевич, която е от Беларус, призова Лукашенко да се оттегли, преди да е станало късно. “Властта обяви война на своя народ”, казва тя в интервю за беларуската редакция на Радио “Свобода”.

Писателката е убедена, че опозиционната кандидатка Светлана Тихановска е победила на изборите. Алексиевич признава, че в последните дни се е влюбила в съгражданите си и това чувство е сменило дълго време живеещото в нея разочарование от тяхното примирение.

Литва, Латвия и Полша са подготвили план за разрешаване на кризата в Беларус. Това обяви на пресконференция литовският президент Гитанас Науседа, съобщава агенция ТАСС. Планът съдържа 3 точки. Според Науседа беларуските власти трябва да спрат да използват сила срещу протестиращите.

“Необходимо е и всички арестувани да бъдат пуснати на свобода”, каза литовският държавен глава. Третата точка е започване на диалог с представителите на гражданското общество.

“Когато приемем този план, нашите държави ще бъдат посредници при организирането на процеса на преодоляване на кризата”, каза още Науседа.

САЩ също заплашиха Беларус със санкции ден след като това направи ЕС, който се събира спешно в петък да ги обсъди. Американският милиардер

Илон Мъск

подкрепи

протестиращите,

като коментира клип в социалните мрежи, показващ бруталното насилие срещу демонстрантите. “Съжалявам да чуя това. С какво можем да помогнем?”, пише Мъск.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>