Борисов разпредели милиарда от ЕС срещу кризата: за фирми и за безработни по 391 млн. лева, 39 млн. за бедни (Обзор)

12.08.2020 20:46 Виктор Иванов

По 610 лв. ще получат родители, ако пак затворят училищата и градините и няма кой да им гледа децата

На последното си засега заседание кабинетът насочи 100 млн. лв. за студентски общежития и 16,5 млн. за ремонти на училищни кабинети за точни науки

391, 166 млн. лева да бъдат насочени за подпомагане на бизнеса да преодолее кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19 в следващите две години.

Същата сума ще бъде дадена и за овладяване на безработицата, преквалификация и програми за хора, които са загубили работата си.

Това реши правителството в сряда, като направи

първоначално

разпределение на

предвидените за

България близо

1,3 млрд. лв. по

новия механизъм на ЕС срещу коронакризата RAECT-EU.

Общите средства за целия ЕС от механизма са 47,5 млрд. евро, средствата ще се усвояват до края на 2022 г. През октомври трябва да е готово окончателното разпределение на парите. Те ще бъдат усвоявани чрез сегашните оперативни програми за еврофондовете. Помощите за бизнеса ще са по тази за иновации и конкурентоспособност, а тези за безработните - по “Развитие на човешките ресурси”.

39,166 млн. лв. ще бъдат насочени за осигуряване на храна и помощи на бедни хора, предвижда още правителственото решение.

176,024 млн. лв. пък ще бъдат придадени към Оперативната програма “Наука и образование”, за да се финансира онлайн обучението,

285,551 млн. лв.

са предвидени за

закупуване на

медикаменти

и апаратура

за болници по “Региони в растеж”.

229 млн. лв. разпредели правителството на Бойко Борисов на последното си (засега) заседание вчера. Повечето от тях са по мерки, свързани с кризата заради COVID-19.

По една минимална заплата от 610 лв. ще получават при ново затваряне на училищата и детските градини родители, които са си изразходвали платения годишен отпуск и не могат да преминат на дистанционна работа, за да останат у дома с децата си, реши кабинетът.

При две деца

помощта ще е

в размер на

915 лева

Същата помощ ще се дава и на безработни родители без обезщетения или чиято помощ е по-ниска от минималната заплата.

8,66 млн. лв. се заделят на военните болници в София и Сливен заради COVID-19. С парите в софийската ВМА ще бъде направен нов корпус за инфекциозно отделение и ще бъдат преоборудвани операционни зали, а в Сливен ще бъде ремонтирано инфекциозното отделение. Болницата там бе една от първите, изпаднали в затруднение да поеме случаите на болни.

Още 4,5 млн. лв. бяха насочени към ремонти и оборудване на държавни болници, а с 2,5 млн. лв. от еврофондовете трябва да бъдат купени още 42 линейки с висока проходимост.

Допълнителни 100 млн. лв. отиват за ремонти на студентски общежития и увеличаване на стипендиите на студентите, обяви премиерът.

16,5 млн. лв. ще бъдат използвани до края на годината за оборудване на кабинети за точни науки в училищата, реши още Министерският съвет. Парите ще могат да се ползват от 130 училища, представените от тях проекти ще бъдат финансирани с до 300 000 лв.

Да се образоват

добре учениците,

за да протестират

след това,

опита се да се пошегува Бойко Борисов при приемането на тази точка. Министрите заседаваха онлайн като мярка срещу коронавируса, но въпреки това пред сградата на МС протестиращи направиха блокада.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>