Право на отговор: Не сме отменяли наказания за педофили

11.08.2020 19:44

Обръщаме се към вас по повод публикуваната на 25.7.2020 г. в хартиеното и електронното издание на в. “24 часа” статия със заглавие “Педофили искат да бъдат забравени с дела срещу издатели и журналисти.”

Уважаваме правото ви да поставите във фокуса на общественото внимание проблемни казуси, като правите собствени разследвания, както и професионалната работа на екипа на “24 часа”. В случая обаче се изнасят факти, които са неверни и подвеждат читателите, правейки некоректни и манипулативни внушения.

Изложеното не отговаря на истината, тъй като става дума за различни хипотези, различни законопроекти с различни вносители.

Чл. 158а, с който педофили се спасяват от правосъдието, е изменен по предложение на правосъдния министър тогава (2015 г.) Христо Иванов.

По наше предложение отпада чл. 158, за да не могат насилниците на малолетни и непълнолетни да отървават затвора, женейки се за тях впоследствие.

В статията се твърди, че “По време на дебатите в правната комисия на 9 юли изненадващо се появява предложение от трима депутати за промяна на чл. 158 от НК, по който само преди дни е влязла осъдителна присъда за любителите на малки момчета Ковачев и Тошев. Народните представители са Христиан Митев, Борис Ячев и Емил Димитров. Те предлагат отмяна на чл. 158, който преследва набирането на непълнолетни за развратни действия. След редакцията остава наказание само за тези, които набират непълнолетни, за да ги снимат голи, или както е записано точно: “който по какъвто и да е начин набира, подпомага или използва лице, ненавършило 18-годишна възраст, или група от такива лица да участва в порнографско представление, се наказва с лишаване от свобода до 6 години.” В редакцията на текста остава престъпление, когато непълнолетните са принуждавани да правят секс”.

Също така се твърди, че: “По принцип държавното обвинение можеше да проведе ново разследване и да предаде двамата на съд отново. Има обаче една пречка. Членът от закона, по който са обвинени и осъдени, вече е отменен от Народното събрание по предложение на депутатите Христиан Митев, Борис Ячев и Емил Димитров.”

Видно от цитираните части от посочената статия, недвусмислено и категорично се заявява, че народните представители Христиан Митев, Борис Ячев и Емил Димитров са направили на 9 юли 2015 г. предложение за поправка в НК, което е прието и това е довело до отмяна на чл. 158 от НК, като така са спомогнали лица, обвинени в блудствени действия с непълнолетни, да не бъдат осъдени и съответно да не получат справедливо наказание за извършено престъпление.

1. Комисията по правни въпроси не е заседавала на 9 юли 2015 г. Заседанието на комисията, на което е гласувано предложението за отмяна на чл. 158 от НК, е проведено на 9.9. 2015 г.. Като т. 3 от дневния ред народните представители, членове на комисията са обсъдили за второ гласуване общ законопроект №553-03-81/02.07.2015 г. на приетите на 25.6. 2015 г. на първо гласуване законопроекти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс:

- №454-01-26, внесен от Лютви Ахмед Местан и група народни представители на 27.10.2014 г.;

- №402-01-11, внесен от Министерския съвет на 09.12.2014 г.;

- №454-01-71, внесен от Цецка Цачева Данговска и група народни представители на 19.12.2014 г.;

- №554-01-1, внесен от Петър Владиславов Славов на 05.01.2015 г.;

- №502-01-27, внесен от Министерския съвет на 07.04.2015 г.;

- №554-01-87, внесен от Методи Борисов Андреев и група народни представители на 08.05.2015 г.

2. Предложението, направено от нас, е с входящ номер: 554-04-239 от дата 09.07.2015 г. Тоест в никакъв случай не може да се нарече изненадващо, тъй като членовете на комисията и всеки заинтересован е имал възможност да се запознае с него в продължениое на два месеца и да изрази съответното становище.

3. Чл. 158 от НК преди отмяната му гласи: "В случаите на чл. 149-151 и 153 деецът не се наказва или наложеното наказание не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак между мъжа и жената.” Видно е, че нашето предложение не касае лица, извършващи блудствени и хомосексуални действия с непълнолетни, а коренно различна хипотеза. Предложението за отмяната на чл. 158 направихме не толкова и не само заради отправените към правителството препоръки на Комитета на ООН за премахване дискриминацията по отношение на жените от юли 2012 г., които са за криминализиране на всички форми на насилие срещу жените, за преследване на домашното насилие като престъпление от общ характер и по-строгото му наказване, както и препоръките на Комитета на ООН по правата на човека, които са от 2011 г., но основно, за да не се използва сключването на граждански брак като “вратичка”, през която насилникът да се измъкне и да не получи адекватно наказание за извършеното спрямо жертвата. Тоест противно на внушенията в статията се иска не избягване, а неотвратимост на наказанията за насилниците.

Предложението за отмяна на чл. 158 бе направено след поредица от срещи, които проведохме с неправителствени организации, които се занимават основно с борба срещу домашното насилие. Следователно не само че разпоредбата, която е отменена по наше предложение, не изключва наказателната отговорност на педофили, както се твърди в статията, но точно обратното - цели лицата, които са извършили престъпни деяния по чл. 149-151 и 153, да бъдат наказвани независимо дали е последвал брак между мъжа и жената.

4. На базата на цитираната в статията част от разпоредба, която уж е променена по наше предложение, след задълбочена проверка установихме, че вероятно в статията сте имали предвид чл. 158а, ал. 1, който е различен и няма нищо общо с чл. 158, за който се отнася нашето предложение. Редакцията на чл. 158а, а не на чл. 158 преди изм. и доп. ДВ. бр. 74 от 26 септември 2015 г. гласи: “Който по какъвто и да е начин набира или принуждава отделни непълнолетни лица или групи от такива лица да извършват полово сношение, блудствени действия, содомия, мастурбация, сексуален садизъм, мазохизъм или похотливо показване на човешки полови органи, се наказва с лишаване от свобода до 6 години.” След изменението на чл. 158а, внесено от правосъдното министерство, текстът придобива цитираната в статията редакция: “Който по какъвто и да е начин набира, подпомага или използва лице, навършило 18-годишна възраст, или група от такива лица да участва в порнографско представление, се наказва с лишаване от свобода до 6 години.”

Държим да подчертаем, че законопроектът, с който се променя чл. 158а, ал. 1 е внесен от Министерски съвет под номер 402-01-11 на 09.12. 2014 г.. По това време министър на правосъдието е г-н Христо Иванов, настоящ лидер на политическа партия “ДА БЪЛГАРИЯ”.

Приложено ви изпращаме извадка от стенограмата на заседанието на Комисията по правни въпроси, проведено на 9.9.2015 г. по т.3, когато е гледана отмяната на чл. 158 от Наказателния кодекс на второ четене, от която са видни мотивите, с които е направена, както и изразените коментари и становища.

С уважение:

Христиан Митев и Борис Ячев -

народни представители от ПП НФСБ

в ПГ “Обединени патриоти”

Други от От страната и света

Торнадо взе жертви в Оклахома, бебе на 4 месеца загина (Видео)

Торнадо премина през американския щат Оклахома и изравни със земята сгради, като отне живота на най-малко четирима души, съобщи губернаторът Кевин Стит, цитиран от Асошиейтед прес

Велики понеделник е, Страстната седмица започна. Вижте кой празнува днес

Последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос се нарича "Велика" или "Страстна седмица", т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Животът на Господа наближавал своя край

Само в "24 часа" на 29 април - По морето кърпят асфалта, но тунелите на "Хемус" свободни през лятото

Само в "24 часа" на 29 април четете:  Като ги правихте промените, къде ви беше акълът - анализ на Валери Найденов Фалшивите новини, че Черно море не е чисто

Как да не позволявате никой да ви ядосва на работа

Учените твърдят, че приемането на отрицателните чувства води до правилно поведение "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Борба с хазартната зависимост? Започнете тогава от причините

Да се води битка със зависимостите на съвременния човек, по принцип е добре. Но депутатите, както често става, не лекуват причините за някой проблем, а понеже е по-лесно

>