Поръсете чаршафите с бебешка пудра, ако сте изгорели на плажа

11.08.2020 03:00
Снимка: Пиксабей

Листо алое успокоява и хидратира кожата

Август е любимият месец на повечето хора – заради това, че е разгарът на лятото, че е най-отпускарският сезон и по морето е най-пълно с хора. Но пък той е и най-рисковият за хора с чувствителна кожа. Високите температури и застояването на пряка слънчева светлина създават предпоставки за силно слънчево изгаряне, което може да бъде последвано от бенки и пигментни петна за цял живот. Затова е най-добре да се пазите и да се мажете редовно със слънцезащитни продукти. Ако обаче сте забравили или силното слънце “е пробило” защитата, на помощ идват домашните лекове против зачервена и изгоряла кожа.

Кисело мляко. Сред най-лесните и ефективни методи е киселото мляко. То не изисква предварителна подготовка за нанасяне върху кожата и се отмива лесно след това. Веднага щом се приберете от плажа, намажете зачервеното място с охладено кисело мляко. Щом изсъхне, го отмийте под душа с хладка вода. Ако е необходимо, повторете процедурата и на следващия ден. След млякото кожата ви ще стане мека и нежна, червенината ще намалее, а болката ще се притъпи.

Алое. В почти всеки дом има саксия с алое, а напоследък се срещат листа от лечебното растение и в много биомагазини. Добре е да тръгнете към морето с поне едно листо алое, което да държите в хладилна чанта или хладилника в хотелската стая. Ако не намерите, може да се снабдите с продукт с най-висок състав на растението. То бързо и безболезнено облекчава зачервяванията, прави кожата нежна и мека. Може да го прилагате и след козметични процедури на лицето, защото хидратира и успокоява отворените и раздразнени пори.

Настъргани картофи. Ако изгарянето не е по цялото тяло, компресите от картоф са много полезни. Настържете един-два картофа заедно с обелката, добавете малко вода, ако са много сухи, и поставете в марля. Така направеният компрес се поставя върху зачервените места и успокоява бързо кожата. Освен това подобрява тена.

Резенчета краставици. Те също са удачен вариант, ако изгарянията са на малки участъци или предимно по лицето. Всички знаем за благотворното влияние на краставицата върху клепачите и фините части на лицето. След плажа отрежете малки парчета краставица и ги поставете директно върху кожата. Те ще я освежат, хидратират и успокоят.

Вана с чай или оцет. Зеленият чай, отварата от жълт кантарион или здравец са само част от билките, които успокояват зачервената кожа. Ако изгарянето е на малки участъци, може да натопите пакетчета чай в гореща вода и леко охладени да ги поставите на раздразнените места. Ако обаче сте изгорели по цялото тяло, най-добре да си направите вана с чай и да се потопите в нея за 20-30 мин. След това се изплакнете с леко хладка вода и подсушете внимателно – без натискане или търкане на кожата. Оцетът върши същата работа като чая. Най-добре вземете бял или ябълков оцет, изсипете чаша от него във вана или леген и се потопете за 10-15 мин.

Лед. Кубчета лед в марля или пакет замразени зеленчуци също вършат добра работа при изгаряне. Особено ако не е пострадала кожата на цялото тяло, а само отделни участъци. Ледените продукти ще облекчат болката, но в никакъв случай не ги поставяйте директно върху кожата – първо ги увийте в марля или кърпа.

Етерични масла, билкови кремове и зехтин също биха оказали благотворно влияние върху зачервяванията на кожата ви. Най-важното обаче е да не я дразните допълнително след изгарянето. Не използвайте сапун, защото той изсушава иначе дехидратираната кожа. Пийте много вода, яжте диня и краставици, за да освежите и хидратирате цялото си тяло, и пазете мехурите, ако се появят такива след по-тежки изгаряния. В никакъв случай не ги пукайте и не махайте коричката им, защото е възможно да инфектирате мястото. А за да намалите триенето с чаршафите и да спите по-спокойно, поръсете бебешка пудра по тях. Ако изгарянето е тежко, потърсете лекарска помощ.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>