Домакиня разтърси последния диктатор в Европа (Обзор)

11.08.2020 00:00
Ранен получава помощ по време на сблъсъците в Минск.
Протестите започнаха веднага след затварянето на изборните секции.
Светлана Тихановска

Александър Лукашенко отново спечели изборите за президент на Беларус, но улицата се разбунтува срещу него и му показа, че след 26 години управление вече не може да го търпи, предадоха световните агенции. Една домакиня разклати сериозно властта му, като получи 1/10 от гласовете.

Според официалните резултати на ЦИК Лукашенко печели шести пореден мандат с 80,08% от гласовете, а опозиционната кандидатка Светлана Тихановска взема 10,09%. Тя е съпруга на известния опозиционен блогър Сергей Тихановски и се кандидатира вместо него, след като той бе арестуван и не успя да участва в изборите. Работила е като преводачка от английски, но в последните години е домакиня, която се грижи за двете си деца.

Опозицията организира алтернативно броене и пусна в социалните мрежи снимки на бюлетини от различни градове и секции, които сочат голяма преднина за Тихановска. Нейният щаб обяви, че вотът е фалшифициран и резултатите няма да бъдат признати.

“Мисля, че вече сме спечелили, защото

победихме

страха, апатията

и безразличието си”, каза 37-годишната опозиционерка след вота.

Още при първите неофициални данни, сочещи поредното преизбиране на Лукашенко, хиляди недоволни излязоха по улиците на столицата Минск и много други градове, като скандираха “Отивай си”. Протестите бързо прераснаха в сблъсъци със спецчастите ОМОН и заприличаха на бойни сцени. От сутринта в деня на изборите входовете и изходите на Минск бяха блокирани от военни. А след като демонстранти изпълниха градовете, милицията използва всички средства срещу тях - сълзотворен газ, светлошумови гранати, гумени куршуми, електрошокове. По данни на опозицията

има десетки

тежко ранени и

дори един убит,

починал от тежка черепно-мозъчна травма. Обикновени граждани, симпатизиращи на недоволните, ги приютявали във входовете на сградите, за да ги крият от насилието на силите на реда.

С разгарянето на бунтовете спря интернетът, сайтовете на медиите станаха недостъпни, а влизането в социалните мрежи - затруднено. Лукашенко обвини задгранични сили в изключването на интернет.

След като спецчасти и вътрешни войски изтласкаха демонстрантите от центъра на столицата, започнаха масови арести. Задържане на недоволни имаше и в други градове на страната. Вътрешното министерство пусна данни за 3000 задържани, от които 1000 в Минск. Според тази информация ранените граждани са 50, а служителите на реда - 39, като част от пострадалите са в болница.

“В щаба ни постъпва непотвърдена информация за загинали. Ако се окаже вярно, това ще е началото на края”, заяви Тихановска. Властите отричат за загинали.

В понеделник сутринта следственият комитет на Беларус започна дело за масови безредици и насилие срещу представителите на милицията. Организаторите на протестите са заплашени от 15 години затвор. Лукашенко обяви, че протестиращите са били управлявани от чужбина: “От Полша, Великобритания, Чехия имаше позвънявания,

управляваха

нашите, с

извинение, овце

Те не разбират какво правят, затова ги управляват”.

“Станахме свидетели на това как властта със силови методи опитва да задържи позициите си. Колкото и да се обръщахме към нея, колкото и да молихме да не издава престъпни заповеди и да не прилага насилие, тя не ни послуша. Бяха приложени несъразмерни мерки”, каза Тихановска на пресконференция. Тя допълни, че няма намерение да напуска Беларус, защото не вижда основания да бъде преследвана.

Първите чуждестранни лидери, които поздравиха Лукашенко, бяха президентите на Китай, Казахстан и Русия.

Шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен осъди репресиите и поиска “прецизно” повторно преброяване на резултатите. “Тормозът и силовите репресии срещу мирни протестиращи нямат място в Европа. Призовавам беларуските власти да гарантират, че резултатите от вчерашните избори ще бъдат преброени и оповестени с необходимата прецизност”, написа Фон дер Лайен в туитър.

Светлана Тихановска никога не се е занимавала с политика

Светлана Тихановска влезе в политиката до голяма степен изненадващо и за самата нея. В интервю преди изборите тя призна, че се е кандидатирала за президент на Беларус от любов към съпруга си. Всъщност тя се яви вместо него.

Сергей Тихановски - прочут опозиционен блогър и създател на ютюб канала “Страна за живот”, бе арестуван и му бе отказана регистрация. В онлайн медията си той пускаше откровени интервюта с хора от всякакви среди - работници, интелектуалци, земеделци, затворници, в които те си изливаха душата, че са затормозени от корупция и бедност, от липса на бъдеще.

Тихановска нахлу на политическата сцена едва в края на май, но веднага бе възприета като дълго чаканата алтернатива на несменяемия Александър Лукашенко, като истински “човек от народа”. Хиляди хора се редяха на опашки, за да дадат подписа си за кандидатурата ѝ, а на последния ѝ митинг се събраха над 60 000 души.

Лукашенко

я нарича

“нещастно

момиченце",

което не разбира нищо от това, което други ѝ пишат. Според него няма как да управляваш една страна, ако си се появил от никъде. “Различавайте реалната опозиция от фалшивите марионетки”, зовеше той.

Биографията на Светлана е кратка. Родена е на 11 септември 1982 г. в Микашевичи, Брестка област. Завършва гимназия със златен медал, а след това педагогика с профил английски език. Работила е като преводачка, включително към благотворителна организация в помощ на пострадали от аварията в Чернобил. В последните години е домакиня, която се грижи за двете си деца - 10-годишен син и 4-годишна дъщеря. След ареста на съпруга си Тихановска обяви. че е

получила много

смъртни

заплахи

по отношение на себе си и на семейството си, затова е изпратила децата си на сигурно място в чужбина.

Опозиционната кандидатка, която се изправи срещу врелия и кипелия във властовите машинации Лукашенко, признава, че не е публична личност, а скромен и неамбициозен човек, че не притежава харизмата на мъжа си Сергей и мечтае отново да е просто съпруга и майка. Заради пълното ѝ отсъствие на опит в публичните прояви официалните медии я засипваха с подигравки.

“Лукашенко подцени Тихановска, Светлана се оказа удивителен пример за устойчивост и мъжество. Домакинята без никакъв опит събираше огромни митинги в цялата страна, намираше правилните думи и откриваше точните интонации”, написа известният руски опозиционер Иля Яшин. И цитира отговор от нейно интервю: “Светлана, как мислите, дълго ли ще търпим това? - Ако търпите, наистина ще е дълго”. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>