Емил Начев, новият директор на Хуманитарната гимназия: Опитът ми в "Столипиново" е безценен

10.08.2020 11:07 Радко Паунов
Емил Начев Снимка: U4avplovdiv

Наред с историята и философията ще застъпим силно математика и информатика, уверява той

"Моля ви, подкрепете Емил Начев - добър човек е!".

С тези думи се обърна към екипа ни дългогодишният директор на Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив Соня Киркова. Тя предава щафетата, тъй като се пенсионира. Мястото й заема досегашният директор на ОУ "Найден Геров" в "Столипиново" Емил Начев. Никой от преподавателите на елитното училище не пожелал да се яви на конкурса, за да застане начело. И комисията е избрала Начев.

Киркова твърди, че опитът в "Столипиново" ще му бъде от голяма полза. "И аз като млада учителка имам 3 г. стаж в с. Костиево. В такива учебни заведения научаваш неща, които цял живот ти помагат", категорична и уважаваната директорка.

Емил Начев е завършил история и география през 1994 г. в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград. Работил е в Професионалната гимназия по автотранспорт 15 г. След това е зам.-кмет на район "Източен". От 2016 г. е директор на ОУ "Найден Геров". Работил е и в издателство "Христо Г. Данов". Има 21 г. педагогически стаж.

- Г-н Начев, представяли ли сте си, че от директор на основно училище в "Столипиново" ще оглавите най-старата и една от най-престижните гимназии в Пловдив - Химанитарната?

- Не, ако трябва да бъда откровен. Станах директор на ОУ "Найден Геров" през 2016 г., където учениците са от ромски произход. Твърдя, че да работиш с такива деца, е школа. Отделно натрупах много опит в писането на проекти. Боравенето със закони и наредби ми е познато. Няма нещо, което да не зная в нормативната база. Научен съм да общувам с всякакви хора, което също е от полза. Преди 4 г. гледах да стабилизирам "Найден Геров", да направя промени и училището да дръпне. Познавах хората в квартала понеже преди това бях зам.-кмет на район "Източен". Поех училище с 1500 деца, сега са около 1100. Миграцията в "Столипиново" е огромна. А в Хуманитарната гимназия учениците са около 900.

- Но разликата в учениците не е ли огромна? Идвате от училище, където децата имат проблем с грамотността. А в Хуманитарната гимназия учат едни от най-добрите деца на града.

- Имам самочувствие, че ще се справя. Децата в Хуманитарната гимназия са силно мотивирани да учат. Аз пък съм мотивиран да се докажа като добър ръководител. Уверявам, че ще запазя традициите и ще ги надградя.

- Как?

- На първо време никакви резки движения. Бързо ще се ориентирам и  ще задържа летвата високо. Да не забравяме, че училището е с много квалифицирани преподаватели, които си знаят работата. Ще насърчавам учениците под всякакви форми. Разбира се, ще ми липсват колегите от "Найден Геров" и децата. Не крия, че тъгувам за тях. Всеки от нас е емоционален. Човек едно домашно животно да гледа, се привързва. А тук става въпрос за живи хора.

- Как смятате да развиете Хуманитарната гимназия, която е силна в преподаването на история, философия и чужди езици?

- Трябва са се развиват така наречените STEM профили - това са компютърни науки и математика.

- Смятате ли, че деца, избрали хуманитарен профил, искат да учат математика?

- Не бих казал, че това е несъвместимо. Говорих с досегашния директор на гимназията г-жа Соня Киркова. По новия закон от тази година във втори гимназиален етап - 11-и и 12-и клас, има  така наречените профилиращи предмети. Доколкото разбрах, вече са сформирани групи по математика. Самите родители и деца имат предпочитание към тази точна наука. Няма как. След като голяма част от възпитаниците на Английската и Руската гимназия стават лекари, защо от Хуманитарната гимназия да не излязат бъдещи математици и информатици?

- Ще продължите ли съревнованието с езиковите гимназии в Пловдив?

- Разбира се. Чест е да се състезаваме с тези елитни училища. Фактът, че още на първо класиране бяха заети местата в Хуманитарната гимназия, говори, че не сме назад в тази надпревара.

- Ще влизате ли в клас да преподавате и кой от двата предмета - история или георграфия?

- Задължително. Дали ще е история или география, ще преценим.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>