Муса от Юндола побърка пловдивчани с диви боровики от Белмекен, малини и мащерка (снимки)

09.08.2020 09:30 Радко Паунов
Муса от Юндола вади касетките с диви боровинки, а пловдивчани буквално ги разграбват. Снимки: Авторът
Малините са от двора на Джемиле и Муса в Юндола, а боровинките - от поляните край Белмекен.
Непрекъснато има клиенти, които желаят да си купят екологични плодове.
Тази жена без да се чуди си купи боровинки и малини.
След като се измият в гевгир, боровинките се слагат върху кухненска хартия да им поеме водата, а после - във фризера.

Всяка неделя той акостира с буса си в едно от междублоковите пространства на Пловдив. В това време нетърпеливи домакини вече са се наредили на опашка.

Муса пъргаво вади касетки с пресни диви боровинки, малини и изсушена мащерка. Родопчанинът внимателно сипва в найлонови торбички нежните плодчета, за да не ги нарани и след като ги притегли, ги подава на клиентите.

"Незаменими са боровинките. Помагат много на очите. А за прочистване на камъни от бъбреците и за пикочните пътища нямат равни", казва жена на средна възраст.  Тя не се колебае да вземе 2 кг, макар да са по 8 лева, защото знае, че са от екологично чист район.

"Берем ги от Юндола до Белмекен. Навсякъде в момента е пълно. Помагаме си с гребени, за да ги откъснем. Но чистенето после е страшна работа. Нареждат се снахи, комшийки, за да премахнат тревичките и листата. Все едно чистиш ориз или леща - зърно по зърно", описва бай Муса.

Освен боровинки, Василка Станчева си взема и 2 кг малини. Те са по 7 лева и са набрани от двора на Муса и съпругата му Джемиле. Но пак са еко, защото са расли край Юндола. Пловдивчанката е категорична, че няма да вари сладко с тях.

"Боровинките сипвам в гевгир, мия ги и след като се отцедят, ги слагам на кухненска хартия да попие водата от тях. След това ги разпределям в малки пластмасови купички и ги замразявам. По същия начин и с малините. Така зимата имам свеж планински плод", казва Василка.

По думите й ставал идеален десерт лъжичка пресни боровинки в чаша кисело мляко. Понеже плодчетата са леко киселки, можело да се добави малко захар по желание. По същия начин стояли нещата и с малините. "Някои варят компоти, други сладка - не ми трябва тази хамалогия. Има фризери", отсича Станчева.

Преди да си тръгне от импровизираната сергия на Муса, тя си купува и 5 връзки изсушена мащерка, левче е бройката "Не само за чай, а и за подправка става на всякакви ястия", описва Василка.

За няма и час и половина родопчанинът е разпродал касетките с диви плодове и билки. Хората буквално ги грабят, защото знаят, че са пресни и от екологично чист район.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>