Отидете 20 мин по-рано на работа след почивката, за да свикнете по-лесно с офиса

08.08.2020 23:00
Снимки: Пиксабей

5 начина, с които бързо да се върнете към традиционното си всекидневие

Всеки има нужда от почивка, независимо колко обича работата си. Няма по-подходящо време за това от лятото, когато морската вода е топла, а слънцето грее силно, придавайки на кожата ви приятен загар. Лесно е да се свикне с това, но рано или късно ще трябва да се върнете на работното си място. Има няколко начина, с които да направите този преход по-плавен.

1. Бъдете в офиса 20 минути по-рано

Отиването на работа 20-30 минути по-рано може да е последното нещо, което искате след лятната си почивка, но в края на работния ден ще се радвате, че сте го направили. За това време ще може да прегледате имейла си, да селектирате по-важните писма, да видите с какви пречки са се сблъсквали колегите ви и да прецените кои задачи са ви приоритет. По този начин в главата си ще направите план за справяне с проблемите, които изискват вниманието ви.

2. Не се захващайте веднага с важни задачи

Много хора след почивката ще се опитат да компенсират загубеното време на работа, като се захванат с най-сложните задачи. По този начин несъзнателно се опитват да притъпят лекото чувство на вина за това, че са си почивали, макар и невинаги да осъзнават, че го имат.

Погледнете на мозъка си като на автомобил. Не може директно да натиснете педала на газта, без преди това колата да загрее.
Затова първо свършете няколко бързи и прости задачи. Мозъкът ще реагира положително на напредъка, независимо колко малка е работата. Умът ни получава доза допамин всеки път, когато зачеркнете задача от списъка с неща, които трябва да свърши. Затова разделете работата си на по-малки съставни части.
Ако трябва например да напишете статия, списъкът може да представлява нещо подобно: 1. Отворете подходяща програма за писане; 2. Напишете лийд; 3. Оформете графичния дизайн на шрифта... и т.н. Производителността и мотивацията ви ще се увеличат.

3. Не позволявайте нищо да ви разсейва през първия един час
За да може по-лесно да наваксате с работните си задължения, щом пристигнете в офиса, изключете звука на известията си в социалните мрежи.

За да може мозъкът ви ефикасно да “загрее”, му трябва качествено време и всяко връщане към спомените за почивката ви няма да помогне за това. Поне за един час се потопете в това, което сте изпуснали. Не се впускайте да разказвате на колегите си къде сте били, какво сте правили и т.н.

4. Не мислете колко много работа имате, а изгответе план как да се справите с нея

След като сте свършили първата си задача, с която сте влезли що-годе в крак с работния процес, е вероятно да се замислите колко още неща трябва да свършите. Има опасност да се почувствате зарити с работа. Тогава започвате да се напрягате как за един ден ще трябва да направите толкова много. Без да осъзнавате, ще загубите доста време в притеснения. Това е грешка, която ще намали производителността ви.

Ако смятате, че няма как да се справите, наистина няма. Вместо това направете план. Изберете 3-4 по-важни задачи, които да свършите за деня. Разбира се, хубаво е да ги разделите на малки стъпки, които по-лесно да изпълните. Така няма да загубите мотивираността си за работа.

5. Не се връщайте към старата си рутина на работа

След ваканцията мозъкът ви е по-склонен да преосмисля различни неща от всекидневието ви, от които за кратко си е взел почивка. Работните навици са едно от тях. Не се връщайте към обичайната си рутина в офиса. Пробвайте различни неща и преценете дали работят за вас, или не. Отидете на обяд по различно време, разговаряйте с повече от колегите си, бъдете по-склонни да поемате рискове и т.н.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>