Българинът се изживява като Господ, а я кара като Адам

04.08.2020 14:15 Катя Янева

Зашеметяващата фраза „Господ е българин“ дължим на един футболен коментатор. Може и да е прав. Има все повече симптоми, че България е извън времето – също като Бога.

В цял свят се стягат за втората вълна на корона вируса. Само тук ставаме все по-уверени, че го няма, и хвърляме маските. СЗО предупреждава, че такава пандемия не е имало през последните сто години, но ние сме убедени, че е конспирация и гигантска измама. Генът ни е особен - като на Онзи горе, затова китайската кашлица не ни лови.
Навсякъде политиците търсят консенсуси, за да се мине без много сътресения през задаващата се жестока икономическа криза.

Предсрочни избори сега са авантюра, смятат опозиционни лидери, макар да имат шансове за успех при един преждевременен вот. Само тук здраво клатим лодката, за да влезем в окото на бурята с разкъсани платна и без весла. Ама нали сме българи юнаци и Господ е един от нас – няма страшно.

Изобретихме и нов вид протест, при който всяка палатка си има свое искане. Творецът също е създавал по нещо различно във всеки един от дните на Сътворението – когато каквото му хрумне. Обаче все пак е успял да го докара до някаква система. А днес ние казваме „Долу системата“, без да мислим с какво ще я заменим. И сме на път да извършим първата в света лустрация на базата на метафора, защото не е ясно как ще се определя кой е мутра, за да бъде изхвърлен от обществото. Но и Бог е допуснал грешки в устройството на света – нали му е било за първи път.

Един от героите на Казандзакис сравнява направата на човека с грънчарството. Господ прави грънци (хора) и ги хвърля зад себе си, без да се интересува какво ще се случи с тях, дали ще се счупят, или ще оцелеят. И ние хвърляме зад гърба си ден след ден, без да се замисляме какво ще стане.

Настояще и бъдеще се размиват в хаос, напомнящ времето отпреди Сътворението на света, когато Бог е бил сам. Така и българинът днес е сам в някаква своя вселена и живее с усещането, че е Господ, но с манталитета на Адам, който бе изгонен от Рая заради неспособността да предвиди последствията от своите действия.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>