Проф. Марианна Янева: Аз финализирах доставката на скенера и нямам капка вина

03.08.2020 14:08 Радко Паунов
Проф. Марианна Янева

 На 69 г. съм и с бистър ум, какъвто настоящият управител няма наполовина, твърди кандидатката за шеф на Онкодиспансера

Проф. д-р Марианна Янева е сред петимата кандидати за управител на Комплексния онкологичен център в Пловдив. Заедно с нея за поста се състезават настоящият шеф д-р Парашкев Цветков, проф. Илия Баташки, доц. Тихомир Дерменджиев и проф. Петър Петров.

Янева беше временен шеф на лечебното заведение, когато в него беше закупен 32-срезов компютърен томограф. Тези дни той излезе от строя.

"Скенер за 900 000 лева аварира. Тази, дето го достави, иска пак да е шеф на Онкодиспансера", заяви в интервю за 24plovdiv.bg д-р Цветков. Ето как проф. Янева реагира.

- Проф. Янева, вярно ли е, че новият скенер, който аварира, е закупен всъщност от вас, когато бяхте временен шеф на Комплексния онкологичен център?

- Не е вярно. Обществената поръчка за 32-срезов компютърен томограф беше оформена от предшественика ми д-р Красимир Вальов. Аз заварих проведената процедура за избор на изпълнител, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация. За мен като възложител в качеството ми на управител на КОЦ-Пловдив, макар и временно изпълняващ длъжността, имаше една единствена правна възможност - да подпиша договора. Просто финализирах процедурата само с подпис. По закон е така. А настоящият управител д-р Цветков перефразира нещата, говори неистини и ми вменява вина, каквато нямам. Има и друг момент. Тогава се правиха разследвания от Икономическа полиция и прокуратурата. Ако смятаха, че имам вина, нали разбирате, че щяха най-малко да ме извикат на разпит. Такова нещо не е имало

- Как си обяснявате атаката срещу вас?

- Утре предстои конкурс и настоящият управител се страхува от избора. Затова се чуди как да ме очерни.

- Д-р Цветков изтъква вашата напреднала възраст, недоумявайки как на тези години ще се справите с тази отговорна работа.

- Мисля, че изглеждам твърде добре за възрастта си. Освен това съм на 69, а не на 70 г., както твърди той. Не бих искала да влизам в лични нападки. Но нито имам корем, нито накуцвам. Трябва ли да посочвам, че за научните работници прагът за оставане на работа е по-висок.

- И годините не ви притесняват за тази отговорна работа?

- Нищо не ме притеснява. Имам толкова бистър ум, колкото той няма наполовината на моя.

- В какво състояние е Комплексният онкологичен център в момента?

- В добро и то благодарение на моето отделение по лъчева терапия. Но Цветков никъде не подчертава това. Когато го поех, беше на 140 000 лева. В момента стигаме до 320 000 лева месечно. Лесно е да се омаловажава работата на другите и това е жалко. Хората ми се трудят, въведохме нови методики, за да отговорим на нуждите. Никъде това не се споменава.

- Ако спечелите конкурса, какво ще направите?

- Изобщо не мисля за това. А за обидата, която ми се нанася. Конкурсът в момента не ми е приоритет.

- На кое сте обидена повече - на упрека за възрастта или за доставката на скенера?

- На обвиненията, че едва ли не имам комерсиален подтик да се кандидатирам за управител.

- Скенерът наистина ли гръмна?

- Успях да удължа гаранционният му срок на 3 години. Той се изчерпа през юни т.г. Цветков е пропуснал този срок. Трябваше 6 месеца преди това да вземе мерки и да придвижи въпроса да фирмата доставчик. Знаеше, че скенерът е натоварен. Нищо такова не направи.

- Доколко е състоятелно обвинението към вас, че не сте осигурили резервна тръба за този скенер?

- Какво значи аз да я осигуря? Че аз каква съм? Един шеф на отделение, което няма нищо общо с рентгена. Ако бях се намесила, щяха да ме обвинят в нездрав интерес. Не посмях. Деликатен човек съм.

- Ако ви изберат за управител, ще увеличите ли печалбата на лечебното заведение, която за м.г. е 1,5 млн. лева?

- Малко трудно. Но ако се случат нещата, ще си говорим.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>