Сачева: Акцията с буса е тежка политическа провокация (Обзор)

02.08.2020 21:35
Зловещ погребален ритуал спретнаха майките пред къщата на премиера в Банкя.
Блокадата продължи цяла нощ.
Палатките пред Ректората остават. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Младежи мятаха димки около Ректората.
Деница Сачева на брифинг с организации на хората с увреждания

Първо блокираха улицата пред къщата на премиера в Банкя

Една акция на 5 майки от “Системата ни убива”, които натовариха през нощта две болни деца в белия си бус, успя да блокира ключовото столично кръстовище пред Софийския университет в събота вечерта. Блокадата продължава, така София се сдоби с трети палатков лагер на ключово кръстовище.

“Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън, протест, защото това са политически провокации и тежки злоупотреби с каузата на хората с увреждания”, заяви социалната министърка Деница Сачева.

А цяла нощ при майките бе Мая Манолова, която се включи директно от фейсбук на няколко пъти. Лидерът на “Да, България” Христо Иванов също дойде да участва в преговорите между полицията и майките от буса. Майките са предвождани от Вера Иванова

Всичко започна малко преди 18 ч в събота, когато жени от “Системата ни убива” поеха на автошествие под наслов “Борисов, тук сме!” към дома на премиера в Банкя. Маршрутът не се съобщи, като мотивът им бе, че младежката организация на ГЕРБ щяла да ги възпрепятства, като се опита да “разпилява по пътя пирони , стъкла и пр.” В автошествието се включи и Манолова, която от колата си призоваваше хората да се присъединят.

Към 19,30 ч протестиращите пристигнаха пред къщата на премиера, където скандираха “Оставка” и

пускаха песни на

Слави Трифонов Точно за 57 минути те успяха да блокират цялата улица. Поставиха и черни чували, на които бе изписана думата “Оставка”. Пред оградата пък подпряха табели, на които е изброено какво “е убил”, с по

2 карамфила и

запалена свещ

Последва незабавен отговор от пиара на ГЕРБ Никола Николов, който във фейсбук написа: “Колко гнусното, долното и наглото трябва да са пропили душата ти, за да отидеш пред дома на някого и да тероризираш децата и внуците му?! Всички знаем какво означава да изпишеш нещо върху черни чували пред дома на човек. Мая

Манолова, днес

ти мина всички

човешки граници! “Системата ни убива”, от днес вие не сте организация със социални искания, а политическа шпицкоманда за терор на хамелеона Мая Манолова”.

От дома на Борисов хората на Вера Иванова се отправиха към Орлов мост. Малко след 22 ч брандираният им бял бус бе спрян и обграден от кордон униформени пред Софийския университет. Полицията отказа да ги допусне по-нататък. Майките пък отказаха да слязат. Стотици протестиращи се струпаха около полицейски кордон. Така полицаите, които блокираха буса, на свой ред се оказаха барикадирани.

Патовата

ситуация

продължи цяла

нощ

Около 23,45 ч, след като полицаите не пуснаха автобуса при пореден опит, протестиращите започнаха да опъват палатки и на кръстовището пред университета.

Около 1 ч полицаите от “Антиконфикт” се отдръпнаха от буса и изглеждаше, че той ще те тръгне. Но в този момент униформен от СДВР застана пред него. Това предизвика протестиращите да заподозрат провокация. След часове чакане един от полицаите обясни на майките, че не ги пускат към Орлов мост, защото там имало друга група протестиращи, които са блокирали кръстовището и не желаят да се допускат автомобили. Затова може да продължат пеша към моста или направо по бул. “Васил Левски” към Спортната палата.

В един момент

майките

започнаха да

замерят

полицаите

със стотинки,

качиха децата

на капака на

полицейски бус

и го блокираха.

СДВР има принципна позиция - на кръстовището се допускат само коли, които твърдят, че носят храна или вода на протестиращите. Ако бяхме пропуснали този бус, трябваше да пропуснем и други автомобили.

Това обявиха от СДВР вчера. Имало и предпоставки да бъде бутнат човек. “Освен това имахме и информация, че

от “Системата

ни убива” имат

противоречия

с някои от

протестиращите

на Орлов мост

На управляващите буса бе заявено, че той може да поеме в която и да е посока, различна от Орлов мост. Никой не го е задържал”, каза още комисар Тони Тодоров, зам. началник отдел “Охранителна полиция” към СДВР, който даде брифинг за нощта на белия бус пред Ректората.

Заявлението в общината за снощи било само за шествието до Банкя, не и за друг периметър.

“Снощното поведение на протестиращите към полицията го считаме като провокация към нас. Призоваваме да не бъдем използвани като политически инструмент”, допълни комисар Тодоров.

Агитки с димки около Ректората по време на напрежението с белия бус

Младежи, които мятат димки в района на Ректората, докато имаше напрежение с белия бус на “Системата ни убива”, се видяха на кадрите, които разпространи МВР.

Около 300 души се стекоха към сградата на Софийския университет, след като стана ясно, че протестиращите майки, натоварили в буса и две от децата си с увреждания, са блокирани там.

На кадрите, които от столичната дирекция на полицията показаха, охранителни камери са запечатали и агитки с големи димки, които вървят към мястото на блокирания бус.

Парите за хората с увреждания се вдигали 4 пъти - вече надхвърлят 921 млн. лв

Правителствата на Борисов увеличиха близо 4 пъти финансирането на политиките за хора с увреждания. Само за последните 2 години средствата за тях се повишиха двойно. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг с организации на хората с увреждания по повод вчерашния протест на инициативата „Системата ни убива“.

Тя посочи, че през 2009 г. средствата са били 245 млн. лв., през 2018 г. – 458 млн., а през 2020 г. вече надхвърлят 921 млн. лв. Министър Сачева подчерта, че общите разходи за пенсии за инвалидност, лична помощ, винетки, финансова подкрепа и целеви помощи по Закона за хората с увреждания за 2020 г. възлизат на над 2,926 млрд. лв. В тази сума не влизат разходите за помощи за отопление, патронажна грижа, топъл обяд, хранителни пакети, социални услуги.

„Само преди няколко дни одобрихме 122 млн. лв. за допълнителни разходи за лични асистенти и увеличихме стандарта за социални услуги с 21%“, посочи министър Сачева. Разходите за пенсии са над 2 млрд. лв. Родителите на 26 012 деца с увреждания получават месечна помощ, като изплатената сума е над 83 млн. лв. Месечната финансова подкрепа по Закона за хора с увреждания достига до 660 544 лица и струва 229 млн. лв. само за първото шестмесечие. През изминалите две години бяха приети три нови закона – Закона за социалните услуги, Закона за личната помощ и сериозни промени в Закона за хората с увреждания, каза Сачева.

„Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. Това не са политиките, от които те имат нужда. Хората с увреждания имат нужда не само от пари, а от конкретни идеи, политики, програми и мерки, които ние разработваме с тях. Вера Иванова от „Системата ни убива“ е член на работните групи на МТСП за изработка на политиките. Като такава тя получава информация, справки и има възможност да участва в активен диалог. Сами преценете дали да наричате това, което се случва навън, протест на майки на деца с увреждания. Това са политически провокации и тежка злоупотреба. Призоваваме към повече разум, спазване на закона. Не системата, а омразата убива“, посочи министър Сачева.

Притеснително, че за пореден път каузата на хората с увреждания се използва за противопставяне на едни майки с други. Ние искаме да работим за доброто на нашите деца, обясни заместник - председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Веска Събева. Тя каза, че националните организации защитават над 186 хил. хора с различни увреждания. А дневен ред са редица проблеми, катоно пенсионирането на родители, които са се грижили за децата си с увреждания,проблемите с ТЕЛК-овете. Имаме толкова много неща за решаване и тази злоупотреба с хората с увреждания трябва да спре, настоя Събева. Работя от над 20 г. в тази сфера и категорично мога да твърдя, че такива реформи и съществени промени не са правени досега, обясни Васил Долапчиев, председател на "Съюз на слепите" . „Движението „Системата ни убива“ представлява движение на няколко майки. Още бившият социален министър включи техни представители в работните групи за законодателството", каза още той. Призова правителството да бъде оставено да работи, защото „има изключително спешни задачи за решаване“. "Този хаос, който се създава в момента, ще продължава да расте и ще прелее, като ще създаде много негативна ситуация в България. Това ще пречи на всички, които живеем в България", обясни пък Николай Нинов от "Съюза на глухите".

Законите, срещу които в момента се протестира, бяха приети във формата, в който участваше и г-жа Мая Манолова, и протестиращите, и нашите организации, припомни Павел Савов от БАРИС. "През 2018 г. се случи нещо много грозно - хора без увреждания излязоха срещу хора с увреждания. Надявам се, да не се случи повече", каза още той. "Нашите деца вече наистина имат възможност да се развиват на едно европейско ниво. Преди 12 г. само мечтаехме за това. Искам да отбележа, че "Системата ни убива" не са майките на деца с увреждания, а са майки на няколко деца с увреждания. Умоляваме тези, които се поддават на някакви влияния, които си затварят очите за това, което се случи през последните 10 г. да помислят трезво, да помислят за децата си първо", призова Владислава Цолова , председател на сдружение "Аутизъм днес". Даде за пример, че майките на деца с увреждания са 24 часа до децата си и че това е тежка и отговорна задача. Обясни, че преди 12 г. семейството е мислело да отиде в чужбина, но тя останала, за да е част от реформите. А днес синът ѝ, който има аутизъм е завършил 11-и клас с успех от 5,6 в дипломата, което е прецедент у нас. "Не твърдим, че сме се справили с всичко, но фактите са факти. Правителствата на Бойко Борисов са увеличили 4 пъти средствата за хората с увреждания. Със сигурност мога да кажа, че не системата убива, а омразата убива", категорична бе Сачева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>