Шафранът се отглежда и на балкона, ако има достатъчно светлина

02.08.2020 15:38

Растението трябва да се наторява веднъж в годината - през пролетта или след цъфтежа му

В миналото подправките са били ценни колкото златото. Сега повечето са масово достъпни, но все още има някои, които не всеки може да си позволи. Една от тях е шафранът. Той има изразен горчив вкус и по-често се използва в азиатската кухня, отколкото в европейскта. Все пак е изключително полезен. Ако страдате от тревожност или депресия, подправката може да ви помогне. Според някои проучвания тя ще започне да действа като антидепресант, ако я приемате в продължение на 3 месеца. Освен това понижава нивата на кръвната захар и подобрява холестерола.

Може би заради полезните свойства цената на шафрана не е малка. Обикновено само 100 г от него варират около 15-20 лв. Затова по-добрият вариант е да го отгледате сами в дома си. Подправката се получава от близалцата в цветовете на шафрановия минзухар. Неговите луковици се садят от средата на август до началото на септември, така че сега е моментът да се подготвите.

На първо място се уверете, че купувате луковиците от лицензиран производител. В противен случай те може да са заразени с някаква болест и въобще да не покълнат. Размерът им също е от значение. Те трябва да тежат поне 5 грама.

Може да ги засадите на балкона си, но имайте предвид, че се нуждаят от големи саксии, които са с размерите поне на щайга. Растенията се нуждаят от много добър дренаж. Затова се уверете, че сте покрили дъното с камъчета, а преди това сте направили дупчици, за да се оттича водата. 

Шафрановият минзухар е капризен спрямо почвата. За предпочитане е тя да е суха и богата на варовик. В никакъв случай не бива да бъде блатиста. Най-важното е да е рохкава, за да могат корените да растат надълбоко. Такъв тип почва улеснява дренажа и предпазва от загниване. Ако садите растението в градина, е препоръчително на площта преди това да не сте отглеждали картофи, лук, моркови или чесън. Те оставят почвата по-бедна на хранителни вещества и трябва обилно да я наторите.

Луковиците се поставят на дълбочина около 10 см и на 15 см разстояние една от друга. Всяка се слага в отделна дупка и се зарива с пръст. Имайте предвид, че по-дълбоко засадените луковици дават по-малко цвят, но шафранът им е с по-добро качество.

Растението има високи изисквания относно температурата и светлината. Задължително е да бъде на топло място, като получава възможно най-много слънчеви лъчи през деня. Шафрановият минзухар трябва да е пробил почвата и да е образувал силно стъбло до края на октомври, когато настъпват големите студове, за да може да издържи на тях. Ако го отглеждате на балкона, го приберете у дома в студените месеци. Въпреки това се уверете, че е близо до прозорец, за да получава нужната светлина. Луковиците на цветето не са толкова изнежени, колкото изглеждат. Напротив, не са податливи на вредители и ниските температури не им влияят толкова много.

Цветовете на растението ще може да видите наесен догодина. Тогава е важно да поддържате почвата постоянно леко влажна. Препоръчително е да я поливате на всеки 3-4 дни. Когато цветето не цъфти, не обича прекалено много вода. Забележите ли, че горният слой на почвата започва да изсъхва, го полейте.

Корените на шафрановия минзухар употребяват много от минералите и полезните елементи в почвата. Затова периодично трябва да я обогатявате. Препоръчително е това да става в началото на пролетта. Другият подходящ момент е след цъфтежа. По този начин луковиците ще натрупат въглехидрати, които ще им помогнат да оцелеят през зимата.

Шафранът се прави от близалцата в цветовете на растението. Те не могат да бъдат повече от 3, така че колкото повече цветове имате, толкова повече от подправката ще си направите. Близалцата се събират в слънчеви дни внимателно с ръка или пинсети. Причината е, че тогава цветовете са широко отворени. 

Оставят се да изсъхнат напълно върху хартия в почти горещо помещение. Обикновено това отнема до 5 дни. Накрая поставете близалцата в стъклено бурканче. Те лесно се ронят, така че може да ги добавяте към ястията си, когато е необходимо.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>