Канадски премиер с малка роля в “Криминалните случаи на Мърдок”

01.08.2020 03:00
Детективът Уилям Мърдок и д-р Джулия Огдън разследват поредното убийство в сериала.

Докато управлява Канада, 22-ият ѝ министър-председател Стивън Харпър (2006-2015) поема още една роля - за кратко става актьор през 2011 г. и се появява в един от епизодите на “Криминалните случаи на Мърдок”.

Харпър е толкова голям фен на сериала, че с удоволствие се превъплъщава в невежо ченге, което не успява да разпознае Уилфрид Лориър - премиер на Канада по времето, в което се развива сюжетът във филмовата поредица.

Не само канадците харесват “Криминалните случаи на Мърдок”, чието действие се развива във викторианската епоха. В него обаче има елементи на научна фантастика, които препращат към съвременните детективски методи. Вероятно заради това филмът се излъчва с успех в над 100 държави.

Канадският сериал е по романите “Детектив Мърдок” на Морийн Дженингс, а в главната роля е актьорът Яник Бисон. Неговият герой работи в полицията в Торонто, Онтарио, в края на XIX (действието започва през 1895 г.) и началото на XX в. и във всеки епизод разрешава различен случай.

Интригата при Уилям Мърдок е, че използва детективски методи, които са необичайни за онова време - пръстови отпечатъци, кръвни тестове, наблюдение и следи от доказателства.

Понякога чрез съществуващата тогава технология детективът създава суров прототип на методи, които могат да бъдат разпознати от аудиторията на XXI в. В един епизод например той прави примитивна версия на сонар, за да локализира потънал кораб в езерото Онтарио.

В друга серия чужд полицай има снимка, от която Мърдок се нуждае за доказателство. Той моли полицая да покрие фотографията с решетка с цифрово кодиране за цвета и да му изпрати цифровите данни чрез телеграф. Така детективът получава растерен образ, наречен “факсимиле” - телефакс. Именно тези изобретения в сериала са описвани като елементи от жанра стиймпънк от научната фантастика - съчетаване на реалното с фантастичното.

Детектив Мърдок работи съвместно с другите трима главни персонажи - шефа му инспектор Бракенрейд (Томас Крейг), патолога д-р Джулия Огдън (Хелен Джой), с която главният герой има романтична връзка, и неопитния, но жаден за знания полицай Джордж Крабтри (Джони Харис).

Въпреки че сценарият е по-скоро художествена измислица, в него присъства и истинският живот. Затова в епизодите се включват реални хора - известни и до днес, като Хърбърт Уелс, Никола Тесла, Джек Лондон, Артър Конан Дойл, кралица Виктория, Тиодор Рузвелт, Хенри Форд, сър Уинстън Чърчил, Александър Бел, Хари Худини, Томас Едисън и др.

Стартът на сериала е през 2004 г. с три тв епизода, в които главната роля се изпълнява от друг актьор - Питър Аутбридж. През 2006 г. са заснети още 13 епизода с него, но той вече играе в друг сериал - ReGenesis, и оставането му като детектив Мърдок е невъзможно.

През 2007 г. ролята е поверена на Яник Бисон и първият епизод с него е излъчен по канадската Citytv на 20 януари 2008 г. 13 години по-късно актьорът е изключително популярен в Канада. Той е роден на 16 май 1969 г. в Монреал и е с френско и английско потекло. Тийнейджър е, когато семейството му се мести в Торонто, и още в гимназията започва актьорската му кариера. Баща му забелязал, че сцената го влече, и го окуражил да отговори на обява във вестника, с която се търсели деца актьори.

21-годишен, Бисон се жени за актрисата Шантал Крейг, с която се познават от училище. Имат три дъщери. Сериалът, който го направи популярен, ще има и 14-и сезон, обяви наскоро канадската телевизия Си Би Си, която го излъчва след 5-ия му сезон.

У нас “Криминалните случаи на Мърдок” върви в делничните дни по тв канала Epic Drama, който е част от семейството на Viasat History и TV1000. Телевизията показва по няколко епизода на ден, които са част от рубриката ѝ “Лятото на детективите”.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>